Zbliżamy się do świąt, to może się przyda.
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- troszkę octu 10%
Wykonanie:
Do szklanki z pudrem stopniowo dodawać ocet (bardzo małe ilości) i mieszać łyżeczką do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. W razie potrzeby można zwiększyć ilość pudru.
Wykładać małymi porcjami i rozsmarowywać łyżeczką na dobrze ciepłym cieście.
Lukier jest rewelacyjny i zawsze się udaje.
Przepis ten otrzymałem kilkadziesiąt lat temu, od znajomego cukiernika.
Do dziś, jak komuś go podaję, to robi wielkie oczy i pyta „ocet”?
Tak na ciepłym cieście odparuje i potem zostaje jedynie leciutko kwaskowo - słodziutki smak.
Pozdrawiam.
Lukier do ciast
Re: Lukier do ciast
W tym roku to przynajmniej kilkanaście razy.
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2023-06-20, 13:16
Re: Lukier do ciast
Dziękuję za przepis na nietypowy lukier! Dodatek octu brzmi interesująco i pewnie nadaje ciekawy smak. Idealny na świąteczne wypieki!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości