Manometr
Moim zdaniem możesz wykorzystać tą mufę i do temperatury i do manometru jednocześnie
jak? wszystko zależy od rodzaju czujnika jaki wykorzystasz, masz spory otwór ( 1/2" ) i jeśli miałbyś taką sondę jak moja możesz ją umocować w górnej części trójnika a z boku dać manometr (ewentualne kolano i rurka pionowo aby odsunąć go trochę od kega),
jak? wszystko zależy od rodzaju czujnika jaki wykorzystasz, masz spory otwór ( 1/2" ) i jeśli miałbyś taką sondę jak moja możesz ją umocować w górnej części trójnika a z boku dać manometr (ewentualne kolano i rurka pionowo aby odsunąć go trochę od kega),
no niekoniecznie...kitkat pisze:...jest on tam zbędny z powodu braku ciśnienia
AAbratek pisze:...raz dzięki niemu wiedzialem że zacier spienił i zatkało rurę...
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
To był zacier z żyta na enzymach z Pektowinu , kisiel jak diabli ( po filtracji )
niestety mimo iż wiedziałem ze będzie pienił wlałem i to sporo ( 25litrów ) grzało średnio, no i stało się - w pewnym momencie patrzę a tu manometr do góry, przestało kapać i to jest już sygnał ale mimo wszystko ciśnienie już było . Pierwszy zmywak zapchały resztki niedokładnie oddzielonej śruty
w sumie nic wielkiego ale jednak kontrolę warto mieć
niestety mimo iż wiedziałem ze będzie pienił wlałem i to sporo ( 25litrów ) grzało średnio, no i stało się - w pewnym momencie patrzę a tu manometr do góry, przestało kapać i to jest już sygnał ale mimo wszystko ciśnienie już było . Pierwszy zmywak zapchały resztki niedokładnie oddzielonej śruty
w sumie nic wielkiego ale jednak kontrolę warto mieć
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Zenek Dreptak
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2006-02-19, 23:22
Zdarzyło mi się kipienie zacieru i to nie tylko zbożowego. Również zacier jabłkowy dwukrotnie poszedł w kolumnę. Miało to jednak związek nie z nadmierną gęstością, czy lepkością, ale z zawartością CO2 w zacierze. Nie ma to większego znaczenia w ubogich nastawach cukrowych, w dodatku sklarowanych, bo tam już nic nie fermentuje, a ewentualna piana natychmiast znika. W zacierach "gęstych" ciągle trwa dofermentowywanie. (Moje niescukrzone najgęściejsze resztki wydzielały gaz ze dwa miesiące, aż miałem dość i je przedestylowałem Po oczyszczeniu wypełnienia i dolnej części kolumny włączałem gaz i spokojnie już grzałem dalej, bez komplikacji. Teraz uważam z grzaniem, przed samym zagotowaniem zacieru. On strasznie kipi, zanim dwutlenek węgla się nie ulotni
Witam .
Jaki byście polecili manometr:
Znalazłem zdjęcia z których wynika że 1bar=0.1MPa wystarczy. Co wy na to
http://gorzalka.ovh.org/a...oly/szcz01.html
I jeśli taki 1barowy by wystarczył to przy jakiej wartości (odczycie) na manometrze należałoby przerwać destylacje ?
Jaki byście polecili manometr:
Znalazłem zdjęcia z których wynika że 1bar=0.1MPa wystarczy. Co wy na to
http://gorzalka.ovh.org/a...oly/szcz01.html
I jeśli taki 1barowy by wystarczył to przy jakiej wartości (odczycie) na manometrze należałoby przerwać destylacje ?
WÓDKO MA WÓDKO MA WÓDKO MA KTÓZ BEZ CIEBIE SOBIE W ŻYCIU RADY DA…!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=DUxJznAk78A
http://www.youtube.com/watch?v=DUxJznAk78A
Między innymi dlatego. Dlatego ptam czy jest to konieczne. I co o tym sądzicie. Czy zamiast manometru ciśnieniowego, dać poprostu czujnik temperatury. Czy może oba urządzeniaAAbratek pisze: ''co do używania manometru to fakt mozna sie obejść, ale raz dzięki niemu wiedzialem że zacier spienił i zatkało rurę i to już jest powód do jego instalacji.''
WÓDKO MA WÓDKO MA WÓDKO MA KTÓZ BEZ CIEBIE SOBIE W ŻYCIU RADY DA…!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=DUxJznAk78A
http://www.youtube.com/watch?v=DUxJznAk78A
Dać czujnik temperatury i kontrolować temp. w kegu. Gdyby zaczęła rosnąć ponad 105 C i zaczęła dochodzić np. do 110 C to wiadomo że w kegu powstało ciśnienie i trzeba przerwać proces. Dlatego nie manometr a termometr jest potrzebny i wystarczający w kegu.Adam's pisze:Czy zamiast manometru ciśnieniowego, dać poprostu czujnik temperatury. Czy może oba urządzenia
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
Zamówiłem w hydraulicznym manometro-wakuometr, coś -0,1 - 0,15bara, dlatego, że jak za bardzo zmniejszę grzanie zostając przy odbiorze takim jak był w całym układzie zaczyna pojawiać się podciśnienie, a wszystko przez słabo wydajną chłodniczkę szklaną. Będę musiał pomyśleć nad czymś bardziej wydajnym, spirala z 12mm rurki (szkło, kwasówka lub miedź) powinna wystarczyć
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości