Porterówka
Porterówka
Witam .
Podaję przepis na porterówkę, którą robię.
Przepis na dwa litry porterówki:
Dwie butelki o pojemności 0,33l litra porteru Żywiec.
Butelka 0,5 litra piwa Heban, względnie Porteris.
Trzy czwarte szklanki cukru.
Dwa małe opakowania po 16 gr.cukru waniliowego.
Spirytus o mocy 95% w ilości 0,8 litra (jak ktoś chce mocniejszą porterówkę to może być 1 litr).
Piwo wlewamy do garnka z nierdzewki i powoli podgrzewamy(nie gotować !).
Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy.Po rozpuszczeniu cukru i cukru waniliowego odstawiamy garnek do ostygnięcia. Potem powoli wlewamy spirytus. Z garnka wlewamy do butelek, albo pojemnika szklanego np. gąsiora.
Porterówka jest najlepsza po minimum tygodnia. Trzeba uważać przy spożywaniu, bo wchodzi w nogi .
Proszę kolegów o przepisy na porterówkę.
_________________
Pozdrawia Ostoja
Podaję przepis na porterówkę, którą robię.
Przepis na dwa litry porterówki:
Dwie butelki o pojemności 0,33l litra porteru Żywiec.
Butelka 0,5 litra piwa Heban, względnie Porteris.
Trzy czwarte szklanki cukru.
Dwa małe opakowania po 16 gr.cukru waniliowego.
Spirytus o mocy 95% w ilości 0,8 litra (jak ktoś chce mocniejszą porterówkę to może być 1 litr).
Piwo wlewamy do garnka z nierdzewki i powoli podgrzewamy(nie gotować !).
Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy.Po rozpuszczeniu cukru i cukru waniliowego odstawiamy garnek do ostygnięcia. Potem powoli wlewamy spirytus. Z garnka wlewamy do butelek, albo pojemnika szklanego np. gąsiora.
Porterówka jest najlepsza po minimum tygodnia. Trzeba uważać przy spożywaniu, bo wchodzi w nogi .
Proszę kolegów o przepisy na porterówkę.
_________________
Pozdrawia Ostoja
Ostatnio zmieniony 2008-06-24, 21:31 przez Ostoja, łącznie zmieniany 1 raz.
- destylatek
- 101%
- Posty: 202
- Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
- Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie
To prawda ładny zapasik tego winka. Na temat wina ryżowego-rodzynkowego napisze w nowym temacie w dziale Zacier i okolice. Może wieczorem jak wrócę z zakupów Pozdrawiam Ostoja
[ Dodano: 2008-06-15, 16:03 ]
Zapomniałem napisać, że Balling zerowy jest po 14 dniach, wino nadaje sie po tym do destylacji.
[ Dodano: 2008-06-15, 16:03 ]
Zapomniałem napisać, że Balling zerowy jest po 14 dniach, wino nadaje sie po tym do destylacji.
Akurat w Polsce o portera trudno a jeszcze trudniej o dobrego portera, więc żywiec nie ma alternatywy, no chyba, że ciemne heweliusa, ale to tylko nad morzem widziałem.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
Witam, portera żywiec poj.0.33litra kupuję w carefurze. Jest tam również w piwach zagranicznych litewskie piwo Porteris, robiłem z niego porterówkę, gdy nie było piwa porter żywiecki. Porterówka bardzo smaczna z tego porterisu. Tylko moc o połowe mniejsza. Nie wiem czy można zastapic Guinessem? Tego piwa nie piję. Porter to porter Można probować tylko żeby było ciemne (kolorem). Pasuje również okocim mocno palony.
______________________
Pozdrawiam Ostoja
______________________
Pozdrawiam Ostoja
no własnie ze nie, tęż tak myślałem aż nie napiłem się portera z jakiegoś mniejszego browaru, nazwy nie pamiętam, ale po dwóch łykach wylałem zawartość bo nie szło tego picporter to porter
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
@ostoja
mowisz ze porter to porter,no ale skoro go na wyspach nie mozna kupic ?zapytalem bo skoro prawie jako jedyny sie tak rozpisujesz o tym ,myslalem ze moze znasz jakies inne ,ktorymi mozna zastapic portera
piszac moj poprzedni poscik mieszalem wlasnie "ZYWCA" porterka ktorego kolega z polski mi przywiozl wg, przepisu kolegi "OSTOJA",i dlatego zapytalem czy mozna uzywac z "Guinessem" od tak zciekawosci,ale widze ze jak nie przetestuje to nie bede wiedzial ,sa rozne ciemne piwa ,wiec skoro ma byc ciemne no to zobaczymy,podziele sie wrazeniami,porterowka ma dzis 3 dzien,i nie moglem sie doczekac co by nie sprobowac,nawet moja droga polowa sie usmiechnela,wiec smakuje,
mowisz ze porter to porter,no ale skoro go na wyspach nie mozna kupic ?zapytalem bo skoro prawie jako jedyny sie tak rozpisujesz o tym ,myslalem ze moze znasz jakies inne ,ktorymi mozna zastapic portera
piszac moj poprzedni poscik mieszalem wlasnie "ZYWCA" porterka ktorego kolega z polski mi przywiozl wg, przepisu kolegi "OSTOJA",i dlatego zapytalem czy mozna uzywac z "Guinessem" od tak zciekawosci,ale widze ze jak nie przetestuje to nie bede wiedzial ,sa rozne ciemne piwa ,wiec skoro ma byc ciemne no to zobaczymy,podziele sie wrazeniami,porterowka ma dzis 3 dzien,i nie moglem sie doczekac co by nie sprobowac,nawet moja droga polowa sie usmiechnela,wiec smakuje,
Kolego, myśląłem, że tam gdzie jesteś, można nabyć ten litewski porter. Testowałem go i porterówka smakowała wszystkim. Proszę kupić ciemne piwo i na pewno będzie też smakować, tylko odczekać z tydzień. Jeśli się nie mylę, to w latach siedemdziesiątych spirytus rozrobiłem z ciemnym. Proszę napisać po eksperymencie, czy udało się. Serdecznie pozdrawiam Ostoja
O gustach sie nie dyskutuje.Hootnik pisze: JA bym tego nie próbował.. Belfast naprawdę za dobry to nie jest
Można wyrazić opinię czy smakuje czy nie, a odwodzenie od samego spróbowania do nieczego nie prowadzi.
Jak wyrobić sobie opinię nie próbując, może na podstawie opini innych - ciekawe
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości