Buduję prase do wyciskania owoców
Buduję prase do wyciskania owoców
Przeszukałem nasze form i nigdzie nie znalazłem takiego temat jak budowa pary do wyciskania owoców. Dlatego też, pozwoliłem sobie na założenie tego tematu.
Chcę zbudować uniwersalną prasę do wyciskania owoców w ciągu najbliższego półrocza. Będzie to prasa ramowo z siłownikiem hydraulicznym i mam następujący problem.
1. Naczynie do wyciskania owoców będzie zbudowane z blach kwasoodpornej perforowanej : wielkości pojemności ok. 30 l, oczka 2,3 lub 5 mm – nie wiem jakie dobrać.
2. Uważam, że wielkość oczka będzie zależała między innymi od ciśnienia , myślę ,że im nacisk większy tym oczka powinny być mniejsze.
3. Jakie ciśnieniem powinienem dobrać w zależności od wielkości oczek ?
Proszę o podpowiedzi.
Co jakiś czas będę uzupełniał w tym miejscu otrzymane informacja , tak aby nie trzeba był przeglądać całego tematu chcąc się dowiedzieć jak będzie wglądał postęp w budowie prasy
Główny problem to czy wyciskać w samym naczyniu (bez worka) czy z workiem a tym samym interesuje mnie wielość oczek w naczyniu.
Podstawowym materiałem jakim dysponuję na ramę prasy jest ceownik 120/50 w związku z tym siła nacisku (ciśnienie )może być bardzo duże
Chcę zbudować uniwersalną prasę do wyciskania owoców w ciągu najbliższego półrocza. Będzie to prasa ramowo z siłownikiem hydraulicznym i mam następujący problem.
1. Naczynie do wyciskania owoców będzie zbudowane z blach kwasoodpornej perforowanej : wielkości pojemności ok. 30 l, oczka 2,3 lub 5 mm – nie wiem jakie dobrać.
2. Uważam, że wielkość oczka będzie zależała między innymi od ciśnienia , myślę ,że im nacisk większy tym oczka powinny być mniejsze.
3. Jakie ciśnieniem powinienem dobrać w zależności od wielkości oczek ?
Proszę o podpowiedzi.
Co jakiś czas będę uzupełniał w tym miejscu otrzymane informacja , tak aby nie trzeba był przeglądać całego tematu chcąc się dowiedzieć jak będzie wglądał postęp w budowie prasy
Główny problem to czy wyciskać w samym naczyniu (bez worka) czy z workiem a tym samym interesuje mnie wielość oczek w naczyniu.
Podstawowym materiałem jakim dysponuję na ramę prasy jest ceownik 120/50 w związku z tym siła nacisku (ciśnienie )może być bardzo duże
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 16:38 przez Tatar, łącznie zmieniany 2 razy.
Poczekaj parę dni, aż wejdzie na forum specjalista od prasy hydraulicznej do wyciskania soku. Widziałem takie coś na własne oczy, jak działa, jak jest zbudowane.
Oczka mogą być duże i tak wyciskasz w worku, takim jak na zboże.
Prasa jest zbudowana z ramy , kega 50 l, blachy KO z otworami, siłownika i silnika.
Konstrukcja jakich mało, jak ją pierwszy raz zobaczyłem byłem pod wrażeniem, wytłoki z winogron są twarde jak kamień - do ostatniej kropli ciśnie
Oczka mogą być duże i tak wyciskasz w worku, takim jak na zboże.
Prasa jest zbudowana z ramy , kega 50 l, blachy KO z otworami, siłownika i silnika.
Konstrukcja jakich mało, jak ją pierwszy raz zobaczyłem byłem pod wrażeniem, wytłoki z winogron są twarde jak kamień - do ostatniej kropli ciśnie
Pozdrawiam
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Koncepcja wykorzystania kega wydaje się dobra. Zastosowałbym worek od 98. Keg z wycietą górną dennicą zaopatrzyłbym w rurę spustową.Tłok okrągły drewniany np. dąb. Jako siłowniki mogą być: śrubowe zębate,hydrauliczne itp.Ciekawe by było zastosowanie poduszki pneumatycznej typowej ,lub zrobionej na wymiar.Zalety to prostota montażu łatwe mycie i bezpieczny kontakt z sokiem siłownika.
Swego czasu pracowałem u bauera w niemcowie i miał prasę chyba 3tys l. Walec śr ok 120cm, długości ok 3m, na połowie powierzchni walca (cała prasa z KO) podłużne szczeliny ok 2 x 10 (może 15) mm. Wewnątrz prasy miech/przepona powietrzny. Pompowane tam był powietrze o max ciśnieniu 2,5 atm.Było to jednak robione stopniowo - najpierw np 0,5 atm, spuszczane powietrze, bęben się obracał kilka minut, i potem ponownie wyciskane z coraz to większym ciśnieniem (chyba z 5 stopni)
poniżej fotki presy, co prawda niewiele widać szczegółów, ale ogólnie tak toto mniej więcej wyglądało.
z drugiej strony w trakcie wyciskania winogrona
TU (pdf) - jakis nowszy model. Można polookać jak toto jest zrobione.
poniżej fotki presy, co prawda niewiele widać szczegółów, ale ogólnie tak toto mniej więcej wyglądało.
z drugiej strony w trakcie wyciskania winogrona
TU (pdf) - jakis nowszy model. Można polookać jak toto jest zrobione.
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Przy worku pneumatycznym wystarczy dekiel /jak do kapusty/ jako przekładka pomiedzy workami.Worek pneumatyczny zablokujesz wsuwając kawałek deski w otwory transportowe kega.Proste bez spawania z możliwością wykorzystania kega do innych celów.
Kolega na zdjęciu przedstawił prasę membranową .Wydłużenie membrany to ponad 700%
Mozna taką membranę kupić u nas i zastosować w prasie.
Kolega na zdjęciu przedstawił prasę membranową .Wydłużenie membrany to ponad 700%
Mozna taką membranę kupić u nas i zastosować w prasie.
Na forum winiarskim jest temat praski za grosze. Moze sie przyda do inspiracji:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=20029
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=20029
http://allegro.pl/item496284248_lewarek ... wy_6t.html
myślę, że taki podnośnik + rama załatwią sprawę
myślę, że taki podnośnik + rama załatwią sprawę
Albo taki freestyle dla mniejszych ilości, prawie bez inwestycyjnie:
-keg do połowy wypełniony żwirem (8-16 mm, wygotowany, same otoczaki), zakładam, że keg ma powiększony wlot
-worek od kolegi 98%
-dętka od np. malucha (umyta!)
-coś do przymknięcia keg-a
wsypujemy żwir, wkładamy worek z towarem, dętkę i pompujemy kompresorem.
Szczegóły pewnie do dopracowania.
-keg do połowy wypełniony żwirem (8-16 mm, wygotowany, same otoczaki), zakładam, że keg ma powiększony wlot
-worek od kolegi 98%
-dętka od np. malucha (umyta!)
-coś do przymknięcia keg-a
wsypujemy żwir, wkładamy worek z towarem, dętkę i pompujemy kompresorem.
Szczegóły pewnie do dopracowania.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości