Jak zrobić wodke o smaku finladnii cranberry?
Jak zrobić wodke o smaku finladnii cranberry?
Witam wszystkich forumowiczów. Nareszcie udalo mi sie trafic na odpowiednie forum. Mam własnie pytanie czy ktos z Was probowal juz swoich sil by zblizyc sie do smaku wodki finlandii cranberry i stworzyc jej kopie domowym sposobem. Za soba mam dwuletnie proby kombinowania z roznymi owocami poniewaz chcialem zrobic wodki smakowe (lekko smakowe) nie nalewki niestety wiekszosc z marnym skutkiem wychodzila (przesadzalem z aromatem badz cukrem lub kwasowoscia), niektore sie nawet udaly ale to juz w innym temacie opisze. Pozdrawiam!
Jeśli chcesz zrobić wódke o smaku i zapachu zurawin, ale taką bezbarwną jak ma finlandia chociaż są 2 wersje, musisz najpierw zrobić mocno esensjonalny alkoholowy nalew na żurawiny, a potem poddac go destylacji, oczywiście na koniec destylat trzeba dosłodzic do smaku i rozcienczyc do żądanej mocy. Innym sposobem robienia smakowych destylatów jest fermentacja zacieru z tychze własnie owoców ale wg. mnie zurawiny do tego sie nie nadają ponieważ ich aromat jest dośc delikatny i podczas procesu fermentacji zostałby zniekształcony, a druga rzecz to to, ze posiadają mało soku i jeszcze mniej cukru, chociaz cukier mozna dodac to jednak dodatek zbyt duzej ilości wody spowoduje ze zacier bedzie ze tak powiem pusty w smaku i aromacie. Wg. drugiego sposobu mozna z powodzeniem robic destylaty z wiśni czy ze śliwek czyli z owoców o dość duzej zawartości soku. A co do umieszczania w kolumnie woreczków z róznymi składnikami aromatycznymi to troche trudno byłoby tam umieścic ok 0,5 kg zurawin a nawet mniej.
pozdrawiam
korekta: kowal
pozdrawiam
korekta: kowal
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Jak zrobić wodke o smaku finladnii cranberry?
Konsumowałem... bardzo mi smakowałabeens pisze:finlandii cranberry
@ miki > musisz najpierw zrobić mocno esensjonalny alkoholowy nalew na żurawiny, a potem poddac go destylacji, <
A gdyby ten nalew przefiltrował przez ten lejek??:
http://img523.imageshack.us/img523/3904 ... 0014if.jpg i tyko doprawił.
A gdyby ten nalew przefiltrował przez ten lejek??:
http://img523.imageshack.us/img523/3904 ... 0014if.jpg i tyko doprawił.
,,Niech moc (%) będzie z wami"
Skoro nie zalezy Ci na kolorze tylko na smaku to zrób nalewkę żurawinową na dobrej żytniej wódce np. Wyborowa i nie baw sie w destylowanie.
[ Dodano: 2006-08-21, 20:52 ]
A jak zalezy Ci na bardziej gładkim smaku to użyj dobrej wódki pszenicznej np. Stoliczna do kupienia w marketach, wodki pszeniczne są mniej ostre w smaku w stosunku do zytnich, nie zalezy to tylko od surowca ale także od wielokrotnej filtracji węglem drzewnym, najlepsze rosyjskie alkohole pszeniczne tak powstaja.
[ Dodano: 2006-08-21, 20:52 ]
A jak zalezy Ci na bardziej gładkim smaku to użyj dobrej wódki pszenicznej np. Stoliczna do kupienia w marketach, wodki pszeniczne są mniej ostre w smaku w stosunku do zytnich, nie zalezy to tylko od surowca ale także od wielokrotnej filtracji węglem drzewnym, najlepsze rosyjskie alkohole pszeniczne tak powstaja.
No i własnie tu jest taka sprawa ze jak przedestylujesz nalew zurawinowy to uzyskasz spirytus o lekkim aromacie żurawin, potem dosłodzisz to juz sobie jak zechcesz. A wszystkiego radzaju nalewki mają raczej mocniejszy aromat owoców i są raczej słodkie niz wytrawne. Mozesz spróbowac tak, zasyp rozgniecione zurawiny cukrem, jak sie rozpuści odcedz syrop i tym syropem doprawiaj wódke według gustu, oczywiście jakis czas taka wódka bedzie musiała leżakowac, owoce najlepiej dobrze zmrozic przez kilka dni w zamrazarce. Ale moim zdaniem najlepiej zrobić destylacje nelewu na dobrej wódce.
pozdrawiam
pozdrawiam
Miki a wiesz moze gdzie moge poczytac o destylacji domowym sposobem zebym nie musial budowac bimbrowni z prawdziwego zdarzenia? Bo inf jest duzo na ten temat ale w wiekszosci nadaje sie to dla kogos kto juz ma jakies doswiadczenie i chce to robic na wieksza skale. A ja nawet nie wiem w jakiej temp sie robi destylacje... :/
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Jeśli czegoś nie wiesz to pytaj, ale najpierw zapoznaj się z tym co już zostało napisane:beens pisze:ja nawet nie wiem w jakiej temp sie robi destylacje... :/
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... destylacja Wysłany: 12 Sierpień 06, 01:27
Gar + wężyk silkonowy + chłodnica. Do tego celu to wystarczy. Destylujesz na "oko" czyli regulujesz płomień w zalezności od tego ile Ci się skrapla.
poczytaj tu
poczytaj tu
Jeśli nie masz doswiadczenia w tym temacie, to destylacje na małą skale mozesz zacząć od najprostszego zestawu: szklana kolba, deflegmator i szklana chłodnica. Za pomocą takiego zestawu z powodzeniem mozesz destylowac np. wino owocowe, lub najprostszy zacier z cukru. Jesli chodzi o tem. destylacji to wszystko wyjdzie samo w praniu, zacier zacznie wrzec sam w temp. zaleznej od ilości etanolu w tym zacierze. Zestawik taki jak napisałem bardzo dobrze sprawdza sie podczas destylacji róznego rodzaju nalewów (maceratów) na ziołach i owocach np. gin, absynt lub nalewki na skórki cytryny.
korekta: kowal
korekta: kowal
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości