Problem z temperaturą
Problem z temperaturą
witam
Odpaliłem aparature fakt, że na wodzie ale mam problem odnośnie temperatury:
mianowicie bardzo skacze mimo stałego grzania i stałego dopływu wody do chodnicy, brak przeciągów itp
dzieje się to przy tempetarurze 80st C jak i 95st C.
wahania pokazuje mi termometr w granicach 76-84 i 91-95,6 nie jestem w stanie ustawić stałej temperatury. Może to tylko na wodzie ale coś mi mówi, że błąd leży gdzieś indziej
co może byc przyczyną??
Dzięki za odpowiedz
pozdrawiam
Odpaliłem aparature fakt, że na wodzie ale mam problem odnośnie temperatury:
mianowicie bardzo skacze mimo stałego grzania i stałego dopływu wody do chodnicy, brak przeciągów itp
dzieje się to przy tempetarurze 80st C jak i 95st C.
wahania pokazuje mi termometr w granicach 76-84 i 91-95,6 nie jestem w stanie ustawić stałej temperatury. Może to tylko na wodzie ale coś mi mówi, że błąd leży gdzieś indziej
co może byc przyczyną??
Dzięki za odpowiedz
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 21:36 przez wieniu26, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem temperatura
A czym konkretnie mierzysz te temperaturę?wieniu26 pisze: ...........wahania pokazuje mi termometr w granicach 76-84 i 91-95,6 nie jestem w stanie ustawić stałej temperatury. Może to tylko na wodzie ale coś mi mówi, że błąd leży gdzieś indziej............
Oprócz samego termometru przyczyn może być kilka i mogą się one niestety nakładać na siebie.
Opisz dokładniej swój sprzęt.
pzdr
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
dzięki za rady
zdanie przedmówcy się sprawdziło destylowałem właśnie bimber z grochu i ryżu 15 l
odziwo temperatura mimo całej mocy grzania Taboretem gazowym na butli małej niestety:(
zalewałem około 10 min ale temperatura była 77,3 i ni cholery więcej zacząłem odkrecać zawór i założyłem piankę na kolumne wzrosła do upragnionych 78,3 ale jak już poleciało około 0,5 litra substancji bardzo ladnie pachnącej o mocy 94% (dla mnie rewelacja) ale czy to się nadaje do picia ??? bo parowało w 77,3 st C - tu moje obawy.
przy temperaturze 77,3 uzyskałem prawie 1 litr ladnie pachnącego spirytusu 94%, poźniej tem 78,4 C - 0,5 litra 90 % i na koniec starałem się utrzymywać temperature max 82 st C ale średnio 80 st C 0,5 litra 65% pózniej zrezygnowałem bo bardzo mało leciało temperatura nie wzrosła powyżej 82 st C
proszę o odpowiedz odnośnie tego co robiłem co dobrze co źle i czy mogę kosztować ten 1 litr substancji co parowała w 77,3 st C? (termomert raczej wskazywał dobrze - ds18?20)
dzięki i pozdrawiam
zdanie przedmówcy się sprawdziło destylowałem właśnie bimber z grochu i ryżu 15 l
odziwo temperatura mimo całej mocy grzania Taboretem gazowym na butli małej niestety:(
zalewałem około 10 min ale temperatura była 77,3 i ni cholery więcej zacząłem odkrecać zawór i założyłem piankę na kolumne wzrosła do upragnionych 78,3 ale jak już poleciało około 0,5 litra substancji bardzo ladnie pachnącej o mocy 94% (dla mnie rewelacja) ale czy to się nadaje do picia ??? bo parowało w 77,3 st C - tu moje obawy.
przy temperaturze 77,3 uzyskałem prawie 1 litr ladnie pachnącego spirytusu 94%, poźniej tem 78,4 C - 0,5 litra 90 % i na koniec starałem się utrzymywać temperature max 82 st C ale średnio 80 st C 0,5 litra 65% pózniej zrezygnowałem bo bardzo mało leciało temperatura nie wzrosła powyżej 82 st C
proszę o odpowiedz odnośnie tego co robiłem co dobrze co źle i czy mogę kosztować ten 1 litr substancji co parowała w 77,3 st C? (termomert raczej wskazywał dobrze - ds18?20)
dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2006-09-02, 16:42 przez wieniu26, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem temperatura
hmm... a niby jak chcesz ustalić stabilną temperaturę par wody na takim poziomie? - wszak wrzenie wody odbywa się na poziomie ok. 100°C,wieniu26 pisze:...wahania pokazuje mi termometr w granicach 76-84 i 91-95,6
woda to nie zacier - zadaj jakiegoś towaru, obaczym co wyjdzie
EDIT
O ! widzę w międzyczasie pojawiła sie wypowiedź
a widzisz
Co do temperatur - z opisu wynika że nastąpiło przekłamanie odczytu - nie koniecznie jest to wina czujnika, może tak się dziać ze względu na jego umiejscowienie
czy porównywałeś czujnik z jakimś wzorcem (choćby gotująca woda) ?
Ostatnio zmieniony 2006-09-02, 16:46 przez Aabratek, łącznie zmieniany 1 raz.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Oddzieliłeś przedgon? Nawet jeśli nie (co może wpłynąć ujemnie na walory smakowo zapachowe - m.in. aceton), to metanolu z takiej ilości zacieru jest stanowczo za mało, aby dotknęły cię jakieś komplikacje natury zdrowotnej.wieniu26 pisze:ale czy to się nadaje do picia ??? bo parowało w 77,3 st C - tu moje obawy.
Opisz, w jaki sposób realizowałeś powyższą czynność.wieniu26 pisze:i na koniec starałem się utrzymywać temperature max 82 st C ale średnio 80 st C 0,5 litra 65%
Trochę to dziwne, ponieważ temperatura powinna cały czas iść do góry. Jeśli nie przerwiemy grzania bez trudu da się osiągnąć okolice 100°C. Stawiam na to, że masz za słabe grzanie. Napisz jeszcze jaki miałeś odbiór całkowity i ile odbierałeś na minutę.wieniu26 pisze:temperatura nie wzrosła powyżej 82 st C
witam
przepuściłem reszte 23 litry taboret gazowy 7,5KW ale butla ta mała
tym razem zrobiłem tak jak być powinno a mianowicie:
grzeje, zaczyna lecieć wylewam 60ml na szczycie kolumny jest 80st C zakręcam, odkręcam reflux, zmniejszam grzanie, chodzi tak pare minut , stabilizuje sie temperatura w KEGu 92stC
i tu problem bo na szczycie teraz mniej niż wczoraj (pewnie dlatego, że więcej zacieru) 76,8st C podkręcam grzanie w KEGu 95,5 a na kolumnie cały czas 76,8 st C * (termometr na czujnikach DS18B20 - gotująca woda 100,4st C) zmniejszam grzanie temperatuta constans na szczycie (76,8st C), puszczam leci znowu bardzo ładnie pachnąca czyściutka ciecz o mocy
94 %, ustawiam przepły 4:1 u mnie wyszło 17ml/sek. leci leci leci temperatura wzrasta 83st C wylączyłem. Końcówka miała 70 %.
Teraz proszę powidzcie mi czy ten termometr jest walnięty, czy kiepska aparatura, kiepskie grzanie i czy ten specyfik o dobrych walorach smakowo zapachowych (nie czuć niczym poza spirytusem i bardzo lekko "bimberkiem") nadaja się do picia???
Proszę o pomoc
pozdrawiam
przepuściłem reszte 23 litry taboret gazowy 7,5KW ale butla ta mała
tym razem zrobiłem tak jak być powinno a mianowicie:
grzeje, zaczyna lecieć wylewam 60ml na szczycie kolumny jest 80st C zakręcam, odkręcam reflux, zmniejszam grzanie, chodzi tak pare minut , stabilizuje sie temperatura w KEGu 92stC
i tu problem bo na szczycie teraz mniej niż wczoraj (pewnie dlatego, że więcej zacieru) 76,8st C podkręcam grzanie w KEGu 95,5 a na kolumnie cały czas 76,8 st C * (termometr na czujnikach DS18B20 - gotująca woda 100,4st C) zmniejszam grzanie temperatuta constans na szczycie (76,8st C), puszczam leci znowu bardzo ładnie pachnąca czyściutka ciecz o mocy
94 %, ustawiam przepły 4:1 u mnie wyszło 17ml/sek. leci leci leci temperatura wzrasta 83st C wylączyłem. Końcówka miała 70 %.
Teraz proszę powidzcie mi czy ten termometr jest walnięty, czy kiepska aparatura, kiepskie grzanie i czy ten specyfik o dobrych walorach smakowo zapachowych (nie czuć niczym poza spirytusem i bardzo lekko "bimberkiem") nadaja się do picia???
Proszę o pomoc
pozdrawiam
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Może czujka była lekko przesunięta w stosunku do poprzedniej destylacji.wieniu26 pisze:Teraz proszę powidzcie mi czy ten termometr jest walnięty, czy kiepska aparatura, kiepskie grzanie i czy ten specyfik o dobrych walorach smakowo zapachowych (nie czuć niczym poza spirytusem i bardzo lekko "bimberkiem") nadaja się do picia???
Czemu jesteś tak sceptycznie nastawiony do produktu, który otrzymałeś? Rozcieńczaj i degustuj Zaszkodzić ci może tylko przedawkowanie.
rzeczywiście te temperatury jakoś dziwnie wyglądają, ale nie rozumiem dlaczego próbujesz stabilizować temperaturę w kegu - ona MUSI iść stale do góry, to jest związane z odparowywaniem etanolu z zacieru a co za tym idzie zwiększa się jego temperatura wrzenia,
i teraz skoro leci dobry towarek... cóż więcej chcieć?
pisałem wcześniej że błąd pomiaru może wynikać np. z umiejscowienia czujnika - o czym sam się przekonałem
i teraz skoro leci dobry towarek... cóż więcej chcieć?
pisałem wcześniej że błąd pomiaru może wynikać np. z umiejscowienia czujnika - o czym sam się przekonałem
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
no cały czas mnie matrwi ta temperatura na szczycie kolumny (kolanaku - głebokość 29mm)
AAbratek: nie chcę stabilizować tem. w KEGu tylko podnosiłęm ją w celu uzyskania na kolumnie 78,3 ale nic nie pomaga stabilizuje się sama na 76,8 -77st C.
troszkę sie dziwię bo do 78,3 brakuje 1,5 st C a to już bardzo duże przekłąmanie jak na taki czujnik (zatopiony w koszulce termokurczliwej i cieniutka warstwa silikonu)
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z jakości wyrobu nie spodziewałem się czegoś takiego
oczywiście dziękuję Wam za pomoc i dobre rady
pozostaje mi rowiązać ten problem z temperaturą
niebawem pewnie będą fotki w galerii więc będzie wszystko jasne odnośnie co gdzie i jak
P.S. Czy dobrze przebiegał Waszym zdaniem mój proces destylacji? i czy pomoże na temperature zmiana butli na wiekszą czyli 11kg?
sam nie wiem czemu sie czepiam tej temperatury jak taki dobry wychodzi alkohol ale każdy pisze, że ma 78,3 a ja mam 76,8 (nie wierzę, że taki duży bład pomiaru jest) i mam obawy co do jakości bo ponoć poniżej 78 st C jak paruje to jako techniczny
AAbratek: nie chcę stabilizować tem. w KEGu tylko podnosiłęm ją w celu uzyskania na kolumnie 78,3 ale nic nie pomaga stabilizuje się sama na 76,8 -77st C.
troszkę sie dziwię bo do 78,3 brakuje 1,5 st C a to już bardzo duże przekłąmanie jak na taki czujnik (zatopiony w koszulce termokurczliwej i cieniutka warstwa silikonu)
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z jakości wyrobu nie spodziewałem się czegoś takiego
oczywiście dziękuję Wam za pomoc i dobre rady
pozostaje mi rowiązać ten problem z temperaturą
niebawem pewnie będą fotki w galerii więc będzie wszystko jasne odnośnie co gdzie i jak
P.S. Czy dobrze przebiegał Waszym zdaniem mój proces destylacji? i czy pomoże na temperature zmiana butli na wiekszą czyli 11kg?
sam nie wiem czemu sie czepiam tej temperatury jak taki dobry wychodzi alkohol ale każdy pisze, że ma 78,3 a ja mam 76,8 (nie wierzę, że taki duży bład pomiaru jest) i mam obawy co do jakości bo ponoć poniżej 78 st C jak paruje to jako techniczny
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Jak już sam zauważyłeś nie jest to droga do regulacji temperauty na szczycie kolumy.wieniu26 pisze:podnosiłęm ją w celu uzyskania na kolumnie 78,3 ale nic nie pomaga stabilizuje się sama na 76,8 -77st C.
A ilu tak pisze...? Ja na przykład niejednokrotnie pisałem, że mam mniej niż te teoretyczne optimum. Weź tego DS-a i zmierz nim gotującą się wodę. Potem powtórz ten eksperyment codziennie, przez kolejny tydzień. Porównaj wyniki i wyciągnij wnioski...wieniu26 pisze:sam nie wiem czemu sie czepiam tej temperatury jak taki dobry wychodzi alkohol ale każdy pisze, że ma 78,3 a ja mam 76,8 (nie wierzę, że taki duży bład pomiaru jest) i mam obawy co do jakości bo ponoć poniżej 78 st C jak paruje to jako techniczny
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 93 gości