Nalewka na truskawki - pytanie...
Kanony czasami należy łamać, fakt z malin i truskawek nie da się zrobić smacznego wina wytrawnego, ale półsłodkie i słodkie zupełnie przyzwoite wychodzą. Zwłaszcza malinki, w zimę, grzane z odrobiną miodu.... dwie szklaneczki i na bałyku do łóżeczkacemik1 pisze:Maliny i truskawki nie za bardzo nadają się na wino. Zrobione z nich ma dziki (zmienny w czasie i nieprzewidywalny) smak zapach i kolor.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Wina z truskawek raczej już nie zrobie choć młode winko było naprawde dobre , robiłem słodkie i pół słodkie ale roboty zbyt wiele. Robiłem z malin wybryk i był ciekawy i łagodny teraz zrobie z tego winka truskawkowego ale na kolumnie a maliny robiłem na prostym aparacie. Jak wyjdzie kiepskie to dam do nalewki truskawkowej jak ciekawe to zostawie.
Dziś zrobiłem nalewkę na truskawki.
truskawki 1 kg
pektopol 1ml (trochę przeterminowany)
12 godzin maceracji
500ml wódki 42%
cukier 3 łyżki stołowe
Truskawki trochę mało słodkie,trzeba poczekać z pół miesiąca na lepsze zbiory,bardziej słodkie.
truskawki 1 kg
pektopol 1ml (trochę przeterminowany)
12 godzin maceracji
500ml wódki 42%
cukier 3 łyżki stołowe
Truskawki trochę mało słodkie,trzeba poczekać z pół miesiąca na lepsze zbiory,bardziej słodkie.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Dziś widziałem już na targu truskawke o nazwie ,,Polka'' to też fajna odmiana nie tak słodkopoziomkowa jak L-santa ale dużo lepsza niż kwaśny honej ,,Honeoye'' którego w sklepach najwięcej i choć starsi producenci mówią że na soki i przetwory ZENGA jest najlepsza to ja smakowo wole jednak L-sante i do tego zenga nie nadaje się do transportu bo po kilku godzinach od zerwania jest już mokra a L-santa suchutka nawet na drugi dzień.
witam,
dyskusja super ciekawa, wlasnie sie przymierzam do swojej pierwszej nalewki (wlasnie z truskawek). na podstawie poszukiwań w necie (na forach itp), kombinuję aby zrobić coś na mniej więcej tak:
- 2 kg truskawek
- 0,5 litra spirytusu
- 1,1 litra wody
- trochę soku z limonki (do ochrony koloru)
no i mam parę pytań:
czy mogę do tego normalnie dorzucić pektopol?
czy alkohol od razu go rozłoży i nie ma to sensu?
no i ile dać cukru?
z góry dzięki za podpowiedzi
pozdrawiam
y
dyskusja super ciekawa, wlasnie sie przymierzam do swojej pierwszej nalewki (wlasnie z truskawek). na podstawie poszukiwań w necie (na forach itp), kombinuję aby zrobić coś na mniej więcej tak:
- 2 kg truskawek
- 0,5 litra spirytusu
- 1,1 litra wody
- trochę soku z limonki (do ochrony koloru)
no i mam parę pytań:
czy mogę do tego normalnie dorzucić pektopol?
czy alkohol od razu go rozłoży i nie ma to sensu?
no i ile dać cukru?
z góry dzięki za podpowiedzi
pozdrawiam
y
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości