Zacier z surowych ziemniaków
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Zacier z surowych ziemniaków
Witam.
Szanowni Koledzy.
Od dłuższego juz czasu czytam ,dowiaduję się z przekazów ustnych o zacierze z surowych ziemniaków. Wiem jak ma wyglądac technologia[oczywiscie w teorii] chciałbym jednak poznac prawdę o tym ,dla mnie mitycznym zacierze. Dlatego proszę Kolegów o jakies informacje na interesujący mnie temat. Z góry serdecznie dziekuję.
Szanowni Koledzy.
Od dłuższego juz czasu czytam ,dowiaduję się z przekazów ustnych o zacierze z surowych ziemniaków. Wiem jak ma wyglądac technologia[oczywiscie w teorii] chciałbym jednak poznac prawdę o tym ,dla mnie mitycznym zacierze. Dlatego proszę Kolegów o jakies informacje na interesujący mnie temat. Z góry serdecznie dziekuję.
Ostatnio zmieniony 2009-02-01, 13:09 przez masterofbimber, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
witam - wg. mnie choć nie znam technologi zacierania surowych ziemniaków
to ziemniaki należy "ugotować " aby zawarta skrobia była skleikowana co się rozumie że uwalnia się skrobia i potraktowanie tej "formy skleikowanej " enzymami powoduje przetworzenie tej skrobi ( im bardzie odmiana bogatsza w skrobię tym większa ilość cukrów w późniejszym etapie ) na cukry proste tzn : glukoze , maltozę i inne , dextryny - które są też cukrem ale b. ciężko fermentowalnym przez co pozostają dextryny nie do końca fermentowana - tak się samo dzieje w przypadku zboża . mąki .
co w konsekwencji przekłada się na ilość powiedzmy "blg" na starcie fermentacji .
pozdrawiam
98%
p.s. z chęcią poznam przepis na zacier z surowych ziemniaków - nie podważam że takiego nie było /jest bo kto 30-40 lat temu myślał o stosowaniu preparatów pektolitycznych ??? .
to ziemniaki należy "ugotować " aby zawarta skrobia była skleikowana co się rozumie że uwalnia się skrobia i potraktowanie tej "formy skleikowanej " enzymami powoduje przetworzenie tej skrobi ( im bardzie odmiana bogatsza w skrobię tym większa ilość cukrów w późniejszym etapie ) na cukry proste tzn : glukoze , maltozę i inne , dextryny - które są też cukrem ale b. ciężko fermentowalnym przez co pozostają dextryny nie do końca fermentowana - tak się samo dzieje w przypadku zboża . mąki .
co w konsekwencji przekłada się na ilość powiedzmy "blg" na starcie fermentacji .
pozdrawiam
98%
p.s. z chęcią poznam przepis na zacier z surowych ziemniaków - nie podważam że takiego nie było /jest bo kto 30-40 lat temu myślał o stosowaniu preparatów pektolitycznych ??? .
Kiedyś miałem tego mały słoiczek. Smakował podobnie jak opisujesz.wek pisze:ostatnio otrzymałem prawie dwudziestoletni ziemniaczany syrop skrobiowy, może ktoś doradzi jak i czym gopotraktować, ma konsystencję gętego miodu, pdobnie smakuje
Możesz to potraktować jak cukier - skrobia już jest w nim rozłożona na c. proste. Mój miał z tego co pamiętam ~80% cukru.
Najwygodniej dodawać go do wody i sprawdzać cukromierzem Blg i dodać w ilości potrzebnej do osiągnięcia planowanych % ( lub drożdży)
Ewentualnie jeśli masz jego specyfikację i ma jeszcze dużo cukrów złożonych to potraktować enzymami.
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
w ziemniakach jest enzym który rozkłada nadtlenek wodoru (woda utleniona, perhydrol) na wodę i tlen. Podwórkowy sposób na otrzymywanie tlenu:) sok z ziemniaka do butelki zalewamy wodą utlenioną i już:)
żeby zhydrolizować skrobie w ziemniakach potrzebuje temp. 70' C i enzym diastazę. Oczywiście wcześniej trzeba ziemniaczki umyć i rozdrobnić. Tyle teoria. A o praktykę trzeba wybrać się do rodziny w góry:)
żeby zhydrolizować skrobie w ziemniakach potrzebuje temp. 70' C i enzym diastazę. Oczywiście wcześniej trzeba ziemniaczki umyć i rozdrobnić. Tyle teoria. A o praktykę trzeba wybrać się do rodziny w góry:)
1kg cukru jest równoważny 1 kg skrobi. Jeśli chodzi o aspekt ekonomiczny, to skrobię trzeba zacierać, a cukru nie (skuteczność zacierania skrobi musi wynieść 100%).
Cenowo skrobia będzie droższa. Aby walczyć z ceną (nie wiem po co, przy cenie cukru poniżej 3zł/kg) trzeba myśleć raczej o zacieraniu ziemniaków. Należy jednak pamiętać, że skrobiowość ziemniaków jest dużo niższa niż zbóż.
pzdr
Cenowo skrobia będzie droższa. Aby walczyć z ceną (nie wiem po co, przy cenie cukru poniżej 3zł/kg) trzeba myśleć raczej o zacieraniu ziemniaków. Należy jednak pamiętać, że skrobiowość ziemniaków jest dużo niższa niż zbóż.
pzdr
Dzwoniłem do hurtowni zaopatrzenia cukierniczego do Nowego Sącza i tam mają wiaderka 14kg po 3,70zł netto za kilogram. Fakt troszkę drogawo Cały czas przez okres zimowy robię tylko cukrówki. Owoce drogie, zboża nie posiadam musiał bym kupić, a na ziemniaki przydał by się ogromny gar lub parnik którego też nie posiadam. Mieszkam na wsi gospodarstwa nie mam zwierzyny też(nie wliczając żony i dwójki dzieci ). Posiadam 24ary działki. Więc parnik przed domem dał by dużo do myślenia sąsiadom . Więc myślałem że spróbuję z syropem ale koszt znacznie za duży. Czyli pozostaje czekać na pierwsze owoce.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości