I to jest kolejny argument za stosowaniem instalacji otwartych do atmosfery. Żadnych zamkniętych kolumn z manometrem na szczycie. Żadnych refluksów doprowadzających flegmę w 2/3 wysokości kolumny. Takie rozwiązania to zło i szukanie kłopotów na własne życzenieromulus13 pisze:[...] Po paru minutach jak otworze zawór wylotowy na maxa to destylat leci pod pewnym ciśnieniem i do tego dużo go leci , dopiero po chwili predkość przepływu się normuję.[...]
Proszę o wykrycie ewentualnych błędów w wykonaniu aparatury
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Jak przykręciłem zawór wylotowy i alkohol pojawił się w przezroczystym wężyku to wówczas powoli uchylałem zawór refluxu widoczne było bomblowanie w wężyku a za moment słup alkoholu spłynął i zaczynały się objawy jak opisałem wyżej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez romulus13, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Mam podobne zdanie do kolegi grega. Kolejny raz widać, że mieszanie refluksów nie jest najszczęśliwszym pomysłem.
Wszystko wskazuje na to, ze tak się dzieje. Para wybiera po prostu łatwiejszą drogę do pokonania. Do góry ma kilkadziesiąt centymetrów wypełnienia, a przez zawór czyste przejście.Jeżeli zakręcę zawór wylotowy pod filtrem tak, że spływ destylatu zwalnia do ok. 4 razy wolniej a odkręcę zawór refluxu, to jak zawór wcześniej był zimny, to po otwarciu robi się gorący - czyżby pary alkoholu leciały krótszym obiegiem
To raczej potwierdza powyższą teorię.Spada wówczas predkość przepływu destylatu przez chłodnicę szklaną
Czyli ustawiasz refluks na maksymalną pracę. Być może nie musi być on tak duży. Aby się tego dowiedzieć, musisz wykonać doświadczenia, które ci wcześniej zaproponowałem.grzanie ustawiłem na 50 % mocy a przepływ wody chłodzacej ustawiłem tak, że powracajaca woda z kolumny jest zimna .
Oddzieliłeś główną frakcję od ogonów?2 testerów ochotników uznało że smak nie bardzo im odpowiada.
Rozcieńczyłeś spirytus przed wlaniem do filtrowania, bo nie można tego jednoznacznie wywnioskować z twojego posta. Jeśli nie, to popełniłeś błąd. Kolumnę filtrującą przed wlaniem alkoholu należy napełnić wodą, a najlepiej zastosować się do rad z tego wątku: Zwiększenie efektywności filtrowania węglemNastepne chwile grozy to gdy wlewałem spirytus do kolumny z weglem , kolumna mniej wiecej po środku zrobiła sie gorąca tak że prawie parzyła w rece !!! Ale to nic z kranika zlatywała woda !!!setka , pół litra dalej woda!
Witam
Faktycznie, nie zalałem kolumny wodą a jedynie spirytusem. Pewnie straciłem na tym z 2 litry bo wkład węgla to 7 paczek Cobry. Pierwsze 100 ml. wylewam, a pędzę do czasu aż termometr z 80 stopni dojdzie do 90. Moc przy temperaturze 90 stopni wynosi jeszcze 70% wiec na drugi raz poczekam jeszcze i te ostatnie 1,5 litra dodam do następnego kega. Spirytus do filtrowania rozcieńczyłem do 40%. Podsumowując po pierwszej destylacji z 120 l. zacieru uzyskałem 20 l. spirytusu prawie 90% po filtracji i drugiej destylacji zostało 13 litrów spirytusu Pierwsze koty za płoty. Pozdrawiam serdecznie.
romulus
Faktycznie, nie zalałem kolumny wodą a jedynie spirytusem. Pewnie straciłem na tym z 2 litry bo wkład węgla to 7 paczek Cobry. Pierwsze 100 ml. wylewam, a pędzę do czasu aż termometr z 80 stopni dojdzie do 90. Moc przy temperaturze 90 stopni wynosi jeszcze 70% wiec na drugi raz poczekam jeszcze i te ostatnie 1,5 litra dodam do następnego kega. Spirytus do filtrowania rozcieńczyłem do 40%. Podsumowując po pierwszej destylacji z 120 l. zacieru uzyskałem 20 l. spirytusu prawie 90% po filtracji i drugiej destylacji zostało 13 litrów spirytusu Pierwsze koty za płoty. Pozdrawiam serdecznie.
romulus
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez romulus13, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
W kwestii formalnej, bo czytający może wysnuć nieprawidłowy wniosek, że HETP zależy od tego czy zmywak jest nierdzewny czy nie. Mowa tu o konkretnych zmywakach widocznych na zdjęciu wyżej, wykonanych z czegoś, co bardziej przypomina mały drut. Polecane zaś na forum zmywaki, mają kształt poskręcanych spiralek - link
Witam
Podepnę się pod ten temat, ponieważ tego samego moja ciekawość dotyczy, chodzi mi mianowicie o otrzymanie krytycznych uwag tyczących się mojej kolumny. Zamieszczam jedynie dwa zdjęcia jej górnej części, oraz projekt, który z uwagi na rozmiary, jest łatwiejszy do ogarnięcia. Wkrótce podeślę zdjęcia pozostałych elementów kolumny. Interesują mnie szczególnie zagadnienia:
- stosunku wysokości kolumny do jej średnicy (problem już poruszany w innym miejscu ale myślę, że niewyczerpany). Czy 60mm wystarczy na 3,5 m wypełnienia?
- praktyczne wskazówki związane z eksploatacją kolumny o takiej długości.
- czy chłodnica zwinięta z 3 metrów 8mm rurki jest wystarczająco długa?
- czy szpary miedzy zakręcaną chłodnicą, a kolumną (nie ma tam uszczelki) wystarczą by układ funkcjonował jako otwarty?
Wydaje mi się, że wszystko jest ok, niestety jestem laikiem i pewnych rzeczy mogę nie zauważyć. Jestem po pierwszej destylacji, co prawda były to śladowe ilości (6 litrów starego wina), uzyskałem około litra niemiło pachnącej 80% mikstury, przy czym destylowałem raz, bez wypełnienia i na całej (3,5 m) kolumnie. Dostałem z zaprzyjaźnionego zakładu wióry nierdzewne, tyle że w dwóch rodzajach: jedne cienkie, trochę grubsze od druciakowych jambo, drugie wyglądają jak duży makaron "świderki" (foto wkrótce) i nie wiem czy te grube będą się do czegoś nadawały? Za dwa tygodnie (teraz studia) powinienem zrobić kolejne destylaty, już z wypełnieniem, wtedy podzielę się wrażeniami.
Czekam na krytyczne uwagi i porady.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, bez których sprzęt ten by nie powstał.
Podepnę się pod ten temat, ponieważ tego samego moja ciekawość dotyczy, chodzi mi mianowicie o otrzymanie krytycznych uwag tyczących się mojej kolumny. Zamieszczam jedynie dwa zdjęcia jej górnej części, oraz projekt, który z uwagi na rozmiary, jest łatwiejszy do ogarnięcia. Wkrótce podeślę zdjęcia pozostałych elementów kolumny. Interesują mnie szczególnie zagadnienia:
- stosunku wysokości kolumny do jej średnicy (problem już poruszany w innym miejscu ale myślę, że niewyczerpany). Czy 60mm wystarczy na 3,5 m wypełnienia?
- praktyczne wskazówki związane z eksploatacją kolumny o takiej długości.
- czy chłodnica zwinięta z 3 metrów 8mm rurki jest wystarczająco długa?
- czy szpary miedzy zakręcaną chłodnicą, a kolumną (nie ma tam uszczelki) wystarczą by układ funkcjonował jako otwarty?
Wydaje mi się, że wszystko jest ok, niestety jestem laikiem i pewnych rzeczy mogę nie zauważyć. Jestem po pierwszej destylacji, co prawda były to śladowe ilości (6 litrów starego wina), uzyskałem około litra niemiło pachnącej 80% mikstury, przy czym destylowałem raz, bez wypełnienia i na całej (3,5 m) kolumnie. Dostałem z zaprzyjaźnionego zakładu wióry nierdzewne, tyle że w dwóch rodzajach: jedne cienkie, trochę grubsze od druciakowych jambo, drugie wyglądają jak duży makaron "świderki" (foto wkrótce) i nie wiem czy te grube będą się do czegoś nadawały? Za dwa tygodnie (teraz studia) powinienem zrobić kolejne destylaty, już z wypełnieniem, wtedy podzielę się wrażeniami.
Czekam na krytyczne uwagi i porady.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, bez których sprzęt ten by nie powstał.
- Załączniki
-
- Projekt kolumny.gif
- (54.77 KiB) Pobrany 178 razy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pan Jasiu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
@ Pan Jasiu
Witaj na forum
Układ aparatu, można by powiedzieć, klasyczny, musi zadziałać. 3,5 metra i fi 60 to już, chyba nie tylko dla mnie, duża niewiadoma. Poradzę ci, tak jak w innym temacie. Jako, że masz kolumnę segmentową, to zacznij od niższej wysokości i stopniowo ją zwiększaj. Swoją drogą bardzo jestem ciekawy czy takie proporcje kolumny pozwolą na prawidłową pracę. Mam nadzieję, że zdasz nam relację ze swoich eksperymentów.
BTW możesz grzać na parterze, a odbierać destylat na pierwszym piętrze
Witaj na forum
Układ aparatu, można by powiedzieć, klasyczny, musi zadziałać. 3,5 metra i fi 60 to już, chyba nie tylko dla mnie, duża niewiadoma. Poradzę ci, tak jak w innym temacie. Jako, że masz kolumnę segmentową, to zacznij od niższej wysokości i stopniowo ją zwiększaj. Swoją drogą bardzo jestem ciekawy czy takie proporcje kolumny pozwolą na prawidłową pracę. Mam nadzieję, że zdasz nam relację ze swoich eksperymentów.
BTW możesz grzać na parterze, a odbierać destylat na pierwszym piętrze
Jako że nie chce zaczynać nowego tematu po podepnę się tutaj
robię coś na wzór aparatury Miszy tej z galerii plus pewne moje innowacje ma być keng 30 lub 50 (mam oba) łączenie na kołnierze rura fi 76 długość 1200mm (i tu mam problem czy nie za krótka) później gwint mufa 2" i to traktuje jako sprzęt można powiedzieć bazowy. Głowice wymienne jedna coś na ten wzór http://img337.imageshack.us/my.php?imag ... ura1zy.gif
robię coś na wzór aparatury Miszy tej z galerii plus pewne moje innowacje ma być keng 30 lub 50 (mam oba) łączenie na kołnierze rura fi 76 długość 1200mm (i tu mam problem czy nie za krótka) później gwint mufa 2" i to traktuje jako sprzęt można powiedzieć bazowy. Głowice wymienne jedna coś na ten wzór http://img337.imageshack.us/my.php?imag ... ura1zy.gif
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janusz_2, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
janusz_2 - ja proponuję abyś wykonał głowicę poziomą co da Ci oszczędność wysokości, którą możesz spożytkować na samą kolumnę - im dłuższa tym lepsza jakość, ale 120 też da dobry efekt.
Ostatnio zmieniony 2016-01-11, 11:27 przez Aabratek, łącznie zmieniany 1 raz.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Dzisiaj troszke z myśleniem u mnie nie za bardzo ale jutro zrobie szkic i podeśle na forum . Wiekszosc elementów mam juz gotowe, elemety stałe to keg z wyciętym fittingiem i wspawanym kołnierzem fi 140 do niego dokręcana rura fi 76 (mam 1500 mm ale mysle o 1200 )na jej końcu mufa z gwintem 2" i tutaj mozna kombinować (z głowicami). Jesli chodzi o długosc to lacznie gdzies ok 2.30. Teraz jade na sprzecie podobnym do sprzetu Pietro ale wydaje mi sie, ze troszke za mała wydajnosc .
Moze zle to ująłem, za wolno to kapie.
korekta: kowal
Moze zle to ująłem, za wolno to kapie.
korekta: kowal
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janusz_2, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Zdarza sięjanusz_2 pisze:Dzisiaj troszke z myśleniem u mnie nie za bardzo...
Nie rozumiem - czemu chcesz zmniejszyć wysokość? - wydajności raczej nie zyskasz, a stracisz na jakości.(mam 1500 mm ale mysle o 1200 )
PS.
KEG - beczka od piwa
FITTING - zawór w tej beczce
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Aabratek, łącznie zmieniany 1 raz.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 80 gości