Nalewka z zamrożonych wiśni???

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
kr
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2006-09-18, 17:10

Nalewka z zamrożonych wiśni???

Post autor: kr » 2006-09-18, 17:13

Witam
Mam zamrożone wiśnie i zastanawiam sie czy z zamrozonych wisni (innych owoców) można zrobic nalewke?

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-09-18, 17:34

np. cytat : "...nalewka to wyrób spirytusowy o zawartości alkoholu powyżej 30%, powstający ze świeżych bądź mrożonych owoców." (RYNKI ALKOHOLOWE Ogólnopolski Miesięcznik Branżowy)
czyli można :D
wiele przepisów poleca zmrożenie owoców przed maceracją, a to dlatego że lepiej oddają sok - szczególnie te o twardym miąższu
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

kr
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2006-09-18, 17:10

Post autor: kr » 2006-09-18, 18:01

AAbratek pisze:np. cytat : "...nalewka to wyrób spirytusowy o zawartości alkoholu powyżej 30%, powstający ze świeżych bądź mrożonych owoców." (RYNKI ALKOHOLOWE Ogólnopolski Miesięcznik Branżowy)
czyli można :D
wiele przepisów poleca zmrożenie owoców przed maceracją, a to dlatego że lepiej oddają sok - szczególnie te o twardym miąższu
Dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2008-05-30, 16:05

Witam

Zlałem wczoraj nalewkę z wiśni około 10 l .
Nalewka w smaku jest dość "surowa" , żeby nie nazwać tego inaczej.
Dwa litry dosłodziłem dwoma łyżeczkami miodu i niby się trochę poprawiło
zobaczę jak się zmieni smak po jakimś czasie.

I stąd moje pytanie :

Jak można "doprawić" taką nalewkę , ma ktoś sprawdzony sposób ?

robol
Polak potrafi !!!

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-01, 12:11

Możesz dodać parę garści liści wiśni i kieliszek rumu.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2008-06-02, 10:18

bnp pisze:Możesz dodać parę garści liści wiśni i kieliszek rumu.
Jaki kieliszek na ile wiśniówki ?
Polak potrafi !!!

bnp

Post autor: bnp » 2008-06-02, 10:48

A to zależnie od upodobań i jakości rumu. Dodaj 30 ml na 10l, jeśli będzie za mało dodaj kolejne 30 ml.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2008-06-02, 13:47

Dzięki

robol
Polak potrafi !!!

abc123
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2008-05-13, 18:37

Post autor: abc123 » 2008-06-02, 20:25

Z świeżych jest o niebo lepsza.

dfs
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-08-25, 14:53
Lokalizacja: Ząbki/Warszawa

Post autor: dfs » 2009-08-25, 23:56

Witam. Podłączę się do tematu ponieważ jest zbliżony. Chciałem wykonać nalewkę z mrożonych wiśni na destylacie z wina wiśnioweo z tego samego zbioru. Czy macie jakieś doświadczenie z tym związane. Głównie chodzi mi czy występują znaczne różnice smakowe w porównaniu z nalewką sporządzoną na spirytusie ze sklepu.

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-08-26, 00:08

Ja robiłem z mrożonych zarówno na ukraińskim koniaku (sklepowym) jak i czystym spirytusie. Obydwa trunki rewelacja. W temacie o wiśniówce wrzuciłem kiedyś notatki z proporcjami. Co do twojego pytania to wszystko zależy jaki wyszedł ten destylat z wina wiśniowego, jak jest OK to w wiśniówce będzie pyszny. Jak jest średni to ryzyk fizyk, trochę na pewno złagodnieje ale nie dowiesz się jak będzie smakować dopóki nie spróbujesz.

pozdrawiam

dfs
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-08-25, 14:53
Lokalizacja: Ząbki/Warszawa

Post autor: dfs » 2009-08-26, 00:24

Destylatu jeszcze nie ma, bo winko wciąż pracuje. Ale dzięki za wskazówki.

Awatar użytkownika
alex
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-06-23, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: alex » 2009-08-26, 19:34

Witam
Moja pierwsza nalewka wiśniowa( 4 lat temu) była robiana na bazie pot stilowego destylatu z wiśni . Była to najlepsza jaką zrobiłem . Destylat dojrzewał rok po czym znalem nim wiśnie. odrobinę kardamonu , parę goździków , później cukier i wszyła super aromatyczna nalewka.
Pzdr.

dfs
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-08-25, 14:53
Lokalizacja: Ząbki/Warszawa

Post autor: dfs » 2009-08-26, 20:45

:( Znaczy się , takim swieżym destylatem nie zalewać tylko poczekać ?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-08-26, 21:00

Zalej świeżym, chyba że wyszedł naprawdę cuchnący, słabej jakości - to nie.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości