Obliczenia nastawów (zacieru)
Obliczenia nastawów (zacieru)
Dziwi mnie, jak otrzymujecie takie ilości spirytusu a mianowicie z np. 10 kg cukru 6l o mocy 95%
ja po przerobieniu wszystkiego cukru w takiej ilości otrzymałem niecałe 5l o mocy 92-94%
czy robię coś nie tak?? standardowy proces destylacji na kolumnie, nawet na koniec zamykałem zawór odbioru i czekałem aby wyłapać wszystkie "dobre" kropelki
U mnie jak widać teoria nie pokrywa się z praktyką
ja po przerobieniu wszystkiego cukru w takiej ilości otrzymałem niecałe 5l o mocy 92-94%
czy robię coś nie tak?? standardowy proces destylacji na kolumnie, nawet na koniec zamykałem zawór odbioru i czekałem aby wyłapać wszystkie "dobre" kropelki
U mnie jak widać teoria nie pokrywa się z praktyką
Teoretycznie z 10kg cukru powinieneś otrzymać 6l 100% alkoholu. Nie zawsze jednak teoria pokrywa się z praktyką. A czy mierzyłeś cukromierzem ile było ° Blg przed fermentacją i po niej??
korekta: kowal
korekta: kowal
Nie ma sprzeczności w przypuszczeniu, ze choć pewne zdarzenie miało jakiś skutek to zdarzenie doń podobne mieć będzie skutek inny...
rover
KOWAL napisał: Z takiego składu można otrzymać max. 0,6l 95% (wartość "plus-minus") Masz rację - z jednego kilograma cukru ale przecież nie nastawiam 1kg. Zawsze robię to biorąc całą zgrzewkę cukru .Beczkę mam wylitrażowaną na 40l wody GINGER 78 -Zgadzam się z tobą -- tylko ja napisałem OKOŁO 6l spirytusu 95% tak więc moja praktyka odstaje od teorii.(przy przeliczeniu na spr.100% jest tego mniej) Jak już pisałem ,nie mierzę cukromierzem choć takowy posiadam,przed fermentacją to chyba wszystek cukier jednakowy w 40l.wody a na koniec biorę to na język (nie ma tam nic cukru)Gdy nie mam nieraz czasu puszczać tego na kolumnę widzę że po 5-6 dniach zaczyna się to powoli klarować (dla mnie jest to dodatkowy objaw ustania fermentacji Taka to moja mała praktyka ale ją wypracowałem przez lata może popełniam jakieś błędy ale na razie mnie wystarcza Pozdrawiam
- DarkOfTheMoon
- 30%
- Posty: 44
- Rejestracja: 2006-07-28, 23:13
A tak był łaskaw wskazać mój cukromierz. Najważniejszy jest jednak przebieg samego procesu.greg pisze:A skąd Ty wziąłeś to startowe Blg?
Temperatura od 10 w nocy do 25 w dzień, pomieszczenie było jednak jakimś izolatorem. Następnym razem będę notował.
Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...
Panowie cosik tu matematyka szwankuje nie mówiąc o areometrze
cukier zajmuje : 8x0,625=5l
czyli nastaw 28+5=33litry (nie liczę ryżu nie biorącego udziału w ilości cukru)
a więc : 8/33=0,24
tak więc baling wynosi w przybliżeniu 24Blg co przełoży się na zacier o mocy ok 14,5%
wnioski:
DarkOfTheMoon - wywal areometr
Greg - popraw się
Kod: Zaznacz cały
woda - 28 litrów
cukier - 8 kg
czyli nastaw 28+5=33litry (nie liczę ryżu nie biorącego udziału w ilości cukru)
a więc : 8/33=0,24
tak więc baling wynosi w przybliżeniu 24Blg co przełoży się na zacier o mocy ok 14,5%
wnioski:
DarkOfTheMoon - wywal areometr
Greg - popraw się
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- DarkOfTheMoon
- 30%
- Posty: 44
- Rejestracja: 2006-07-28, 23:13
Ło Boże, NIE! - jestem z nim bardzo związany emocjonalnie tyle razem przeszliśmyAAbratek pisze:DarkOfTheMoon - wywal areometr
ale jakiś teścik mu zrobię...
Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...
- DarkOfTheMoon
- 30%
- Posty: 44
- Rejestracja: 2006-07-28, 23:13
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Oj, AAbratku, chybaś już po konsumpcjiAAbratek pisze: [...]nastaw 28+5=33litry (nie liczę ryżu nie biorącego udziału w ilości cukru)
a więc : 8/33=0,24
tak więc baling wynosi w przybliżeniu 24Blg co przełoży się na zacier o mocy ok 14,5%
wnioski:
DarkOfTheMoon - wywal areometr
Greg - popraw się
Balling to miara mówiąca o zawartości sacharozy w g/100g roztworu. Nie gramach na litr...
Zatem:
masa roztworu = woda 28 litrów + cukier 8 kg = 36 kg
masa sacharozy = 8 kg
balling = 8 / 36 * 100 = 22,2 Blg
Ktoś tutaj "stawia flaszkę"
Dopisane:
Już Student mnie ubiegł...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 52 gości