Drożdże
Cześć.
Swego czasu kupowałem u niego Drożdże gorzelnicze, coobra 24h na allegro nie było zbyt wielkiego wyboru i te akurat tylko u niego były dostępne.
W sumie to pewnie z ponad 10 opakowaniami miałem do czynienia i eksperymentowałem.
Przepis podaje 6 kg cukru w 21 L wody.
lub ekonomiczniej
12 kg cukru, 42 L wody z tym, że czas fermentacji to 4 dni.
Próbowałem jeszcze zwiększyć dawkę 24kg cukru w beczce 120l do pełna i trwało to miesiąc.
Drożdże poleciłem kilku znajomym i są też zadowoleni.
Aha wyklarowany nastaw po destylacji naprawdę bardzo mało czuć drożdżami.
Pozdrawiam
Swego czasu kupowałem u niego Drożdże gorzelnicze, coobra 24h na allegro nie było zbyt wielkiego wyboru i te akurat tylko u niego były dostępne.
W sumie to pewnie z ponad 10 opakowaniami miałem do czynienia i eksperymentowałem.
Przepis podaje 6 kg cukru w 21 L wody.
lub ekonomiczniej
12 kg cukru, 42 L wody z tym, że czas fermentacji to 4 dni.
Próbowałem jeszcze zwiększyć dawkę 24kg cukru w beczce 120l do pełna i trwało to miesiąc.
Drożdże poleciłem kilku znajomym i są też zadowoleni.
Aha wyklarowany nastaw po destylacji naprawdę bardzo mało czuć drożdżami.
Pozdrawiam
My od kolegi @98% kupujemy. Napisz mu na pw i poproś o ofertę. Ma taniej i większy wybór. pzdr
Ostatnio zmieniony 2009-10-14, 17:22 przez czornulek, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Dzięmi za odpowiedz ale ja dopiero zaczynam a drożdże to nie są te aktywne Cobra tylko zwykłe gorzelnicze ;piszą aby stosować 15g na 100 l zacieru mam zamiar tyle dodać dodałem też 2 kg jabłek 1 kg śliwek i na 1 kg cukru 3 l wody,zaczeło pracę bez drożdży czy na razie wszystko robię dobrze, czy coś jeszcze dodać
Witam Kolego @4yandrzej co w.g. ciebie znaczy zacier
bo to pojecie "zakomnistycznoine" - od komuny .
ZACIER - jest to produkt powstający przy udziale śruty , mąki , z zbóż i ziemniaków z zastosowaniem enzymów scukrzających i upłynniających .
natomiast
NASTAW - produkt z wykorzystaniem cukru , owoców .
dlatego jeżeli "piszą " zacier to odnosi sie do "zacieru " - żadna "gorzelnia " - która stosuje drożdże gorzelniane nie "pracuje" na sacharozie - cukrze - jaki byłby koszt wódki / spirytusu ?? myśle ze tyle ile trzeba dać za dobrej marki whysky ... .
znam te drożdże - zacier dochodzi do max 12 % -tak podaje producent więc na sacharozie pociągnie do 10% i koniec .
pozdrawiam
98%
bo to pojecie "zakomnistycznoine" - od komuny .
ZACIER - jest to produkt powstający przy udziale śruty , mąki , z zbóż i ziemniaków z zastosowaniem enzymów scukrzających i upłynniających .
natomiast
NASTAW - produkt z wykorzystaniem cukru , owoców .
dlatego jeżeli "piszą " zacier to odnosi sie do "zacieru " - żadna "gorzelnia " - która stosuje drożdże gorzelniane nie "pracuje" na sacharozie - cukrze - jaki byłby koszt wódki / spirytusu ?? myśle ze tyle ile trzeba dać za dobrej marki whysky ... .
to co Kolega dodał to pełni rolę pożywki naturalnej , jednak sugeruje dodanie pożywki mineralnej bogatszej w sole amonowe , azot , fosfor itp... to co "naturalnymi 'sposobami nie możemy dodać .dodałem też 2 kg jabłek 1 kg śliwek i na 1 kg cukru 3 l wody
bez dodanie drożdży ??? to Kolega dodał czy nie dodał ??? - jeżeli nie dodał to ma prawo "pracować " tylko że to fermentacja na drożdżach "dzikich " które 'wskoczyły" wraz z tymi owocami - nie osiągnie Kolega wysokiego stężenia - wyjdzie w okolicy 10-12% .zaczeło pracę bez drożdży
znam te drożdże - zacier dochodzi do max 12 % -tak podaje producent więc na sacharozie pociągnie do 10% i koniec .
skoro nie ma drożdży to dodać drożdże ale te dawki to dać + 100% niż pisze , pożywkę koniecznie . Kontrolować temperaturę o sprawdzać jak idzie fermentacja czy blg spada ...czy coś jeszcze dodać
pozdrawiam
98%
Witam
Mam pytanko zrobiłem nastaw nie będąc aptekarzem ale na oko to 8kg cukru jakieś 10kg rozgotowanych gruszek z 30 litrów wody 10 gram drożdży gorzelniczych i z 10 pożywki.
nastaw pracował całkiem nieźle teraz bardzo zwolnił. temperatura w pomieszczeniu około 20stopni.
taki sam nastaw mam z drożdży winiarskich i pracuje jest ok,
po jakim czasie powinienem przegonić ten nastaw z drożdży gorzelniczych? czy tyle samo to trwa co na winiarskich?
Mam pytanko zrobiłem nastaw nie będąc aptekarzem ale na oko to 8kg cukru jakieś 10kg rozgotowanych gruszek z 30 litrów wody 10 gram drożdży gorzelniczych i z 10 pożywki.
nastaw pracował całkiem nieźle teraz bardzo zwolnił. temperatura w pomieszczeniu około 20stopni.
taki sam nastaw mam z drożdży winiarskich i pracuje jest ok,
po jakim czasie powinienem przegonić ten nastaw z drożdży gorzelniczych? czy tyle samo to trwa co na winiarskich?
DROŻDŻE GORZELNICZE
Drożdże suszone aktywne
Klasyfikacja: Saccharomyces Cerevisiae
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=156
Drożdże suszone aktywne
Klasyfikacja: Saccharomyces Cerevisiae
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=156
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości