Nastaw z winogron

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Nastaw z winogron

Post autor: magas » 2009-11-05, 21:09

Witam, zaraz mnie niektórzy zjedzą, ponieważ jest już kilka tematów typu grappa , raki , rakija, dopisać można jeszcze sporo nazw, bo co kraj to inna nazwa , a nawet region jak w Grecji rakija , tsikoudia , tsipouro. Każdy ten destylat różni się, choć wszystkie podobne i nie chodzi mi o to by zaczynać dyskusje co jest lepsze grappa ,pisco, zivania i czy dawać pędy do nastawu, czy same wytłoki , czy same wytłoki muszą być koniecznie bez soku, ale z pędami i pestkami, czy muszą być całe grona jak twierdzą niektórzy producenci z Cypru itd. Temat jest w nastawach ponieważ na wionę zamierzam kupić trochę sadzonek , ludzie którzy prowadzą winnice mogą mi doradzić jakie odmiany na mój teren i które są trudne, a przy których mało roboty. Planuje posadzić coś do jedzenia i dekoracji by teściowi i teściowej chciało się to pielęgnować, ale głównym celem są grona do naszego hobby. Bardzo lubię destylat gronowy, winka piję rzadko i wyłącznie do posiłku, więc założenie jest takie by zakupić sadzonki, które będą optymalne do brykania , a w winnicy nikt mi nie podpowie z których polskich winogron wyciągnę po zagęszczeniu lepszy smak i więcej aromatów, może ktoś z kolegów orientuje się w temacie. Za wszelkie fachowe podpowiedzi z góry wielkie DZIĘKUJE. ps. ustawiłem wygaszanie.
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 10:23 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2009-11-05, 22:16

Witaj kolego
Do naszego hobby można polecić pancerną odmianę Marechal Foch
http://en.wikipedia.org/wiki/Marechal_Foch
Odmiana nie nadaje się na wybitne wina, choć przyzwoite.
Jest jednak niezawodna i wydajna.
Możliwa uprawa bez ochrony chemicznej.
Ewentualnie pytaj na winogrona.org
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 2 razy.

bnp

Post autor: bnp » 2009-11-05, 22:33

magas37 poruszył dobry temat, przyłączam się do prośby polecenia odmiany winogrona wielofunkcyjnego ( jeżeli takie istnieje )
-do zjedzenia
-do przetworzenia na winko , winko na %

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-05, 22:37

Wbiłem się kilka dni temu na forum Winogrona.org , ale od wczoraj chodzi tylko strona główna, a forum :nie_wiem

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-11-05, 22:40

Też przymierzam się do posadzenia kilku sadzonek jakichś "pancernych" gatunków, ale głównie zależy mi na przydatności odmiany do wyrobu wina - minimum przyzwoitego :) .

Magas, na forum SWIMP piszą, że przekraczają tam limity transferu i dlatego winogrono.org często jest zablokowane - może znowu?
Ostatnio zmieniony 2009-11-05, 22:46 przez Astemio, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2009-11-05, 22:43

Jest dział odmiany, z którego co nieco też można się dowiedzieć.
Jednak warto też poczytać tematy bo opinie ludzi z różnych rejonów Polski są bardziej miarodajne.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.

bnp

Post autor: bnp » 2009-11-05, 22:44

@Astemio
to jak się da z winogron takich zrobić wino to pewnie da się je i ze smakiem zjeść a jak wyjdzie przyzwoite wino to i pewnie wyszedłby z niego przyzwoity destylat :mrgreen:

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-11-05, 22:47

Niewątpliwie :D
Ale ja wolę je jeść jako płynne, gdzieś tak po roku od zbioru :P .
Jak dla mnie dobre wino to grzech destylować.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2009-11-05, 22:49

http://www.winogrona.org/modules.php?name=Odmiany
Widzę, że już wszystko działa.
Z Marszałka może wyjść bardzo przyzwoity destylat.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-05, 22:57

Z rozmów z dziadkami greckimi którzy posiadają winnice i destylarnie wynika, że dużą wagę przykładają do odmian winogronowych wytłoków , na czystą wypalankę lepsze, a te gorsze odmiany destylują na anyżówki. Jak każdy owoc ma swoje odmiany do różnych celów , szara reneta lepsza do ciasta niż lobo :mrgreen:

Awatar użytkownika
italodisco
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-01-05, 15:04
Kontaktowanie:

Post autor: italodisco » 2009-11-05, 23:12

Witam

to parę zdań odemnie , Marszałek F to rzeczywiście odmiana prawie pancerna ale jeżeli nie macie smykałki do pielegnacji to nie sadzcie tej odmiany - strasznie się rozrasta, pasierby trzeba przycinać co kilka dni, jeżeli nie to bardzo zacieniają grona. grona zbite bardzo malutkie
+ odporna na mróz i choroby
- trudna w prowadzeniu

Polecam Regent bardzo mało choruje , malutkie zagęszczenie krzewów - na mróz średnio odporna

jeżeli chodzi o odmianę z bardzo wysokim własnym cukrem - czyli super potem na mocne wino bez cukru to Solaris nie ma sobie równych w tym roku nabrał prawie 27 cukrów !! na wskazaniach na refraktometrze przy obciążeniu około 2-3 kg z krzewu

Solaris dosadzam , wykopuję Marszałka i Rondo zostawiam Muskat odeski i seyval Blanc i Regent

co roku robię coś jak grappa z wytłoków lub wina bez dodatku wody i cukru , które w jakiś tam sposób miało błędy i nie zakwalifikowało się na spożycie jako wino do obiadu

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2009-11-05, 23:27

Regenta nie proponowałem bo jest to odmiana na bardziej ambitne wino i destylat robił bym z niej raczej tylko w takich wypadkach jak kolega pisze.
italodisco pisze:...co roku robię coś jak grappa z wytłoków lub wina bez dodatku wody i cukru , które w jakiś tam sposób miało błędy i nie zakwalifikowało się na spożycie jako wino do obiadu...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-06, 00:20

Zastanawia mnie co decyduje o tym, które grona lepiej wypadają w destylacie , zawartość cukru to wiadomo % , ale smak i zapach , czym się kierować , jeśli mam sadzić i jest tak duży wybór to w dopasowaniu do warunków klimatycznych gleby czy cukru, uzyskamy na forach , sprzedawcy sadzonek czy pobliskiej winnicy, ale jakie parametry decydują o tym które lepiej wypadnie po zagęszczeniu , kwasowość , zawartość ekstraktu ,fenolu, typ winorośli:owocowa a może korzenna.

Awatar użytkownika
zozur
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2006-08-21, 14:28
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: zozur » 2009-11-06, 10:10

Witam.
Znalazłem coś o odmianach z których robi się armaniak - link, ciekawe, czy któraś jest dostępna w Polsce. Może ktoś z winogrona.org by wiedział. Ogólnie temat ciekawy, może warto odwołać wygaszanie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zozur
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2006-08-21, 14:28
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: zozur » 2009-11-06, 14:50

Witam
W linku jest informacja o Baco 22A (Baco Blanche), a nie Baco Noire, armaniak robi się raczej z białych winogron ( jak i koniak wie ktoś może dlaczego?).
Tu (str 565) jest napisane o produkcji wina bazowego do produkcji brandy. Autor pisze że zazwyczaj są używane białe niearomatyczne :shock: odmiany winogron
Typiccally, nonaromatic white grape varieties are preffered.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości