Ouzo

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Ouzo

Post autor: czornulek » 2009-11-11, 16:13

Przeczesałem internet w poszukiwaniu przepisu na wódkę anyżową, niestety nic mi się nie udało znaleźć, tylko jakieś nalewki anyżowe :? Może któryś z kolegów robił albo ma w posiadaniu przepis, bym był bardzo wdzięczny :D Wyczytałem, że anyż maceruje się w spirytusie, mianowicie destylacja na krótko i rozcieńczenie wodą demineralizowaną do określonego procentu (około 50%). Demineralizowaną dlatego bo podobno destylat nie bieleje.
Z góry dziękuje :D Pozdrawiam
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-11, 19:07


Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-11, 19:18

jaron50 pisze:@magas37 Ja co do anyżówek mogę być nie obiektywny- bo je uwielbiam. :slinka
Robiłem różne z biedrzeńca, badaniu z dodatkami różnych ziół i przypraw.
Najbardziej smakuje mi- badian 30g/l 80%, maceracja kilka dni .
Rozcieńczam do ~30%.
Destylacja z ziołami do30%.
Mam destylat 70%
Pyszny słodki, choć bez cukru.
Można dodać kostkę lodu i wodę i pić mleko-też pyszne.
Pozdrawiam Jaron
@jaron50

Z jakimi ziołami kolega destyluje? Może podzielił by się kolega jakimś sprawdzonym przepisem?
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2009-11-11, 21:36

Ja co do anyżówek mogę być nie obiektywny- bo je uwielbiam. :slinka

Najbardziej mi smakuje 30g/l 60% badianu maceracja kilka dni, destylacja z gwiazdkami.
Próbuje teraz półroczny destylat-30g badianu, 20g kopru, 20g korzenia biedrzeńca.
Pamiętam po destylacji był nie bardzo, a teraz niezły.
Z gożdzikami też dobry.
Próbuję robić absynty, tam ziół jest od groma, bo każdy ma inny smak i skład.

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-11-11, 21:57

@jaron,
nie macerujesz gwiazdek anyżu, tylko wrzucasz do kega i od razu gotowanie?

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2009-11-11, 22:01

Też tak robiłem :D

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-11-11, 22:04

Cześć.

Próbowałeś destylować z anyżem na górze kolumny?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2009-11-11, 22:05

Mam 10 litrowe szkiełko,na nim się bawię.

Mam teraz czas, to spróbuje z anyżem i jałowcem na kolumnie.
Ostatnio zmieniony 2009-11-11, 22:13 przez jaron, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-11, 22:09

Przepraszam że się wetnę , a jeśli miałbym destylować na Aabratku na górze kolumny , to upchać gwiazdki między przedostatni a ostatni zmywak?

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-21, 00:23

magas37 pisze:Przepraszam że się wetnę , a jeśli miałbym destylować na Aabratku na górze kolumny , to upchać gwiazdki między przedostatni a ostatni zmywak?
Według mnie takie rzeczy to nie na kolumnie lecz na krótko się bryka, chyba że koledzy nie mają takich możliwości żeby na chwilkę pozbyć się kolumny i bezpośrednio głowicę do kega podłączyć.

Właśnie sączę moją pierwszą anyżówkę, przepis mało skomplikowany

40g owocu anyżu w 1 litrze 95% spirytusu, maceracja 5 dni, rozcieńczenie z wodą, destylacja na krótko do uzyskania 50% całości.

A teraz przepis na drinka :mrgreen:

:arrow: Bierzemy literatkę, że sobota mam szklankę 250ml
:arrow: Wrzucamy do pełna zimne kostki lodu (jak nie mamy zimnych to mogą być ciepłe)
:arrow: Wlewamy do pełna anyżuweczkę :mrgreen:

Chciałbym troszkę poeksperymentować, wynikami oczywiście się podzielę :D

P.S. Trunek zaraz po destylacji mi nie smakował, nie dobry był taki jednak tydzień za szafą uczynił z niego prawdziwe niebo w gębie :wink:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-22, 13:24

Też się zastanawiałem jaki mikroklimat panuje za tą szafą, czy też może pole ultradźwięków lub jeszcze innych zjawisk mi nieznanych :D

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-22, 21:17

Aromat dębowej z szafy przeszedł do smaku anyżówki będącej nieopodal w szklanym 5-cio litrowym gąsiorku (zjawisko paranormalne). do rzeczy:

Najlepsze ouzo wytwarzane jest z naciskiem na tradycyjne metody wyrobu. Zwyczajowo, trunek powstaje w procesie destylacji alembikowej (w miedzianych kotłach) z dodatkiem odpowiedniej ilości najlepszej klasy anyżu.

Produkcja wzbudza wiele kontrowersji, wytwórcy czasem nawet wykłócają się o detale, które mają wpływ na ostateczny smak i aromat ouzo.

Niegdyś, ouzo niczym włoska grappa powstawało z wytłoczyn winogron („souma”), które podwójnie destylowano przed dodaniem ziół. Obecnie wykorzystywany jest neutralny spirytus aromatyzowany bukietem ziół i przypraw. Prym wśród przypraw wiedzie anyż nadający główną nutę smakową wódce. Następnie alkohol z dodatkami zostawia się do maceracji, która trwa od 24 godzin do kilku dni i odbywa się w specjalnych kotłach z miedzi, która dzięki swoim właściwościom katalitycznym wspomaga ożenek alkoholu ze środkami aromatyzującymi.

Zawartość procentowa alkoholu w napoju na tym etapie produkcji jest zbyt wysoka, aby można było go konsumować, dlatego kolejnym krokiem jest rozcieńczenie trunku zdemineralizowaną wodą. Niektórzy wytwórcy dodają w tym stadium produkcji również cukier, co jest jednak uznawane za pewne odejście od tradycji. :wink:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-22, 22:01

Ładnie to kolega opisał :mrgreen: , mam takie pytanie czy pił kolega kiedyś ouzo ? ja bardzo lubię destylaty z anyżem , ale ouzo jest dla mnie nie pijalne i nie mam dobrego zdania o tym trunku (chemia) , ludzie z wakacji przywożą ouzo jako podarunek dla bliskich ale kto to później pije :nie_wiem , ale dosyć o gustach się nie dyskutuje, koledze proponuję spróbować takich anyżówek sama natura z duchem winogron http://translate.google.pl/translate?hl ... D%26sa%3DG lub z anyżem i szafranem http://translate.google.pl/translate?hl ... D%26sa%3DG

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-22, 22:25

magas37 pisze: mam takie pytanie czy pił kolega kiedyś ouzo ?
Tak, dosyć często przez wakacje oryginalne greckie a nie ten tani syf co turyści przywożą do polski. To tak jakby amerykaniec przyleciał do polski na wakacje i kupił w prezencie najtańszą wódkę sklepową dla rodziny (wódka tesco, 11zł za 0,5l) :?
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-22, 22:33

Nie chce kolegi zdenerwować tylko myślałem, że kolega nigdy nie pił ouzo, a pisząc ouzo myśli o anyżówce , proszę mi wierzyć na słowo że nigdy nie spotkałem się z podróbkami ouzo , nie ma też syfu dla turystów i pysznej dla malaków , jest tylko ouzo. Jeśli koledze smakowało to ja bardzo przepraszam , niepotrzebnie to napisałem , kalo wradi, file mu (Καλό βράδυ, φίλε μου) :wink: .

[ Dodano: 2009-11-22, 22:35 ]
I może taka fotka w ramach przeprosin http://www.photoshelter.com/c/bkwinepho ... 2NJ1eO_Y/2 :oops:

[ Dodano: 2009-11-22, 22:46 ]
albo mapa z różnymi jeśli koledze naprawdę smakuje http://translate.google.pl/translate?hl ... D%26sa%3DG

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości