Amaretto Disaronno

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Amaretto Disaronno

Post autor: czornulek » 2009-11-22, 19:12

Jest to likier migdałowy o zawartości alkoholu 28%. Likier jest produkowany z 17 wyselekcjonowanych ziół, owoców i pestek moreli. Amaretto ma piękny bursztynowy kolor. Posiada aromat palonych migdałów, zaraz za nim pojawia się słodycz marcepanu a następnie lekki posmak owoców z których przebija się nutka ziół i przypraw. Szukałem wszędzie przepisu brak, tylko to udało mi się znaleźć. Może jest na forum kolega który miał przygodę z amaretto i podzieli się przepisem. Pozdrawiam :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2009-11-22, 20:05

Witam!
Zrobiłem w tym roku nalewkę z czeremchy amerykańskiej.Żona powąchała i powiedziała"skąd masz Amaretto".W smaku jest super tylko kolorek ciemna wiśnia.Polecam

Awatar użytkownika
jagra
50%
50%
Posty: 121
Rejestracja: 2007-12-29, 09:52
Lokalizacja: z rozsądku

Post autor: jagra » 2009-11-23, 15:33

Czy mógłbyś podać przepis w/g którego zrobiłeś tą nalewkę z czeremchy. :?:
Jak dobrze jest nic nie robić , a potem odpocząć

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2009-11-23, 22:14

Witam!
Robiłem na oko,tu masz przepisy i opinie-http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... 906&page=3

Awatar użytkownika
jagra
50%
50%
Posty: 121
Rejestracja: 2007-12-29, 09:52
Lokalizacja: z rozsądku

Post autor: jagra » 2009-11-23, 22:26

Dzięki.
Byłem i czytałem przepis. :book Wygląda na to,że w przyszłym roku trzeba będzie zakrecić się za czeremchą. :slinka
Jak dobrze jest nic nie robić , a potem odpocząć

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-25, 13:52

Znalazłem coś takiego:

Składniki:
1 szklanka spirytusu
1 szklanka przegotowanej wody
1 szklanka cukru
½ szklanki cukru brązowego
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżeczki posiekanej wanilii

Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować aż cukier się nie rozpuści, schłodzić. Wszystkie składniki umieścić w słoju, dokładnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając. Przefiltrować, przelać do butelki, odstawić na 6 miesięcy.

Szukam jeszcze na włoskich stronach, może się uda znaleźć coś bardziej urozmaiconego :D

Pozdro :wink:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości