Pomarańczówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Pomarańczówka

Post autor: 98% » 2009-12-18, 20:32

Witam jak w temacie - proszę o opinie :idea: i udane receptury ..
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-12-18, 20:37


MUZYKALNY
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2008-03-26, 22:51

Post autor: MUZYKALNY » 2009-12-21, 11:10

Ja to robię w następujący sposób. Idę do marketu gdzie na życzenie wyciskają sok z owoców i zamawiam jakąś sporawą ilość - np 3 litry albo 5. Potem ten sok po ostaniu z fusów wykorzystuję do rozcieńczania spirytusu i tyle.

Warto wzbogacić nieco sokiem z mandarynek i lekko ale bez przesady olejkiem se skórki jednej pomarańczy. Po prostu wlewam mieszankę do płaskiego naczynia i wygniatam nad powierzchnią skórkę palcami. Samej skórki i nieczego więcej nie dodaję. Słodzenie wedle uznania. Takie coś już po miesiącu jest znakomite. Najlepiej celować na - 35%.

Awatar użytkownika
kowal_86_86
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-08-31, 14:45

Post autor: kowal_86_86 » 2009-12-21, 11:47

ja robię w ten sposób:
5 dużych pomirańczy sparzam gorącą woda wycieram w ściereczkę, po czym gniotę w całości tak żeby były bardzo miękkie- lecz nie pękły . W każdego pomarańcza wbijam po 8 goździków, (kwestia gustu i smaku )do słoja i zalewam 1 litrem spirytusu. Na drugi dzień dodaje nie pełną szklankę cukru i pół litra wody, mieszam do rozpuszczenia cukru . Stoi to kilka dni , po czym wyjmuje pomarańcze, przekrawam na ćwiartki i z powrotem do słoja. Po kolejnych kilku dniach wyciskam pomarańcze i odstawiam do sklarowania . Przelewam wszystko przez (sitka, filtry) i odciskam resztki z osadu który został po pomarańczach .
Po czym najważniejsza część -piję :wink:
Ja robię tak :P zapraszam do spróbowania jak i do modyfikacji mojego przepisu .
pozdrawiam

mihu7
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2009-03-08, 22:29
Lokalizacja: Lublin

Post autor: mihu7 » 2009-12-22, 09:06

Witam serdecznie !

No to może tego spróbujecie ?

Przepis na domowe "Cointreau" (zaczerpnięte z jakiejś książki z przepisami na nalewki)

Potrzebne: jedna duża pomarańcza, słój z przykrywką i dużym wlotem (takim, aby wlazła pomarańcza) , spirytus, cukier oraz mocna nić.

Pomarańczę trzeba ponakłuwać igłą (kilkanaście razy) oraz przewlec przez nią nić. Spirytus (0,5 litra) wlewamy do słoja i zawieszamy nad nim (kilka centymetrów) pomarańczę. Nić zawiązujemy na słoju i zakręcamy przykrywką. Odstawiamy na 10 dni (chyba > sprawdzę wieczorem i ew. poprawię) następnie wyciągamy pomarańczę, a z cukru oraz wody przygotowujemy syrop. Oryginalny likier ma 40 %, więc odmierzamy otrzymany "macerat" i przygotowujemy tyle syropu, aby osiągnąć zamierzony %. Przy rozrabianiu możemy skorzystać z kalkulatora Kol. Cemik1. Pamiętajmy, że "macerat" ma trochę niższe stężenie niż spirytus, który użyliśmy na początku, bo jest w nim trochę soku z pomarańczy. Ot, tyle...

Robiłem to coś - moje cointreau ma 3 miesiące. Kolor ma żólty, jest klarowny i bardzo aromatyczny. Wyśmienicie smakuje w drinku z... sokiem pomarańczowym. Jak zrobiłem drinka żonie i jej koleżance - po spróbowaniu powiedziały, żebym dolał trochę tego alkoholu, bo nic mocy nie czuć. Stwierdziłem, że drink ma odpowiednią moc, te jednak dolały sobie tego likieru tak, że wyszło chyba pół na pół.

Po dwóch drinkach miały dosyć - hehe.

Pozdro !

rodaman
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-11-05, 21:01

To nie jest domowe Cointreau tylko Wisielec

Post autor: rodaman » 2009-12-22, 15:06

Cointreau jest likierem bezbarwnym uzyskiwanym przez destylację nalewów na skórki i dosładzanym. Na innym forum byłbym się nie czepiał ale to jest forum destylerów i te umiejętności powinny być wykorzystywane do domowej produkcji alkoholi.
Pozdrawiam,
Wesołych Świąt :D

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2009-12-22, 16:52

Ta nalewka też nosi nazwę "Wisielec"

Posiadam dwa przepisy na pomarańczówkę, ale nie sprawdzone.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2009-12-22, 19:30

Destylat po nalewce z pomarańczy był nie pijalny, teraz po 8 miesiącach, nie jest zły.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-12-22, 21:08

Ja robiłem pomarańczówkę i był to niewypał.
Ani koloru ani smaku.
Może trza czekać z 3 - 4 miesiące.
Jak ktoś poda przejrzysty przepis to może się znów skusze.
Ja na razie wole - nie.

Z mandarynek nie robiłem - po świtach spróbuje

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-12-23, 22:57

Jak dla mnie nie ma sprawdzonej pomarańczówki.
Chyba że przekształcimy przepis z dodatkiem pomarańczy to tak.[ ale to już nie pomarańczówka. :lol: ]

Awatar użytkownika
kowal_86_86
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-08-31, 14:45

Post autor: kowal_86_86 » 2009-12-23, 23:04

@bodzio.1974
Jak dla mnie nie ma sprawdzonej pomarańczówki.

spróbuj wg. mojego przepisu. Sprawdzone. Szybko się robi i jeszcze szybciej się pije .
pozdrawiam świątecznie :D

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-12-27, 19:29

dobre jest jak ktos chce przepijac vodke sokiem z pomaranczy, ponoc lepiej przepijac piwem...

tomch22
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2006-06-07, 13:14

Post autor: tomch22 » 2012-01-16, 22:59

lukasek pisze:dobre jest jak ktos chce przepijac vodke sokiem z pomaranczy, ponoc lepiej przepijac piwem...
Pewnie że lepiej ostatnio popiłem 300 ml kupnej gorzały 3 żuberkami i zwałka o bele musiałem sie oprzeć bo bym sie obalił, odkąd robię i piję samogonkę nigdy takiej zwały nie zaliczyłem, znaczy że sklepowe szkodzi a swojaka wciągam literka 50% i jakbym niepił także nie polecam państwowej popijać piwkiem :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości