Tabela zakwaszania kwaskiem cytrynowym
Tabela zakwaszania kwaskiem cytrynowym
Witam, czy ktoś z kolegów spotkał się, lub opracował tabelę zakwaszania 1l wody odpowiednimi dawkami kwasku cytrynowego (np. dawka 1g->ph X, dawka 2g->ph X2)?
pozdrawiam
Wujek
Wujek
Nie da się podać dokładnych wzorów ponieważ do swoich mieszanin każdy z nas używa różnych komponentów np.czasem daję jabłka lub winogrona ew.rodzynki,gruszki ,śliwki -co w danym okresie jest pod ręką aby dać więcej witaminek robaczkom.Każdy z tych owoców będzie miał różne pH a nawet ten sam owoc zerwany w różnym okresie już będzie inny ( także w smaku).Poza tym mamy także różne wody więc naprawdę trudno byłoby opracować dokładną tabelę ,ale wszystko jest możliwe tylko po co robić skomplikowane obliczenia skoro wystarczy zamoczyć kawałek paska ....
juru
de gustibus non est disputandum
de gustibus non est disputandum
- kompotZgruszek
- 50%
- Posty: 104
- Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
- Lokalizacja: bimbeland
Przy pomocy paska nie zmierzysz zawartości kwasów w nastawie tylko PH aby określić ich ilość konieczne jest miareczkowanie.
W biowinie morzna kupić uniewersalny zestaw: kwasomierz
W biowinie morzna kupić uniewersalny zestaw: kwasomierz
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.
Ja kupiłem i wyrzuciłem, do bani. wykonałem dwa pomiary i wychodził mi kosmos. Wróciłem do starej metody z czasów kiedy trzeba było sobie radzić inaczej.kompotZgruszek pisze:...
W biowinie morzna kupić uniewersalny zestaw: kwasomierz
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Juru czytaj ze zrozumieniem. Nie pytałem o nastaw owocowy tylko o miarę PH 1 litra wody destylowanej (żeby było prościej,obojętne ph) zakwaszonej dawką 1g,1.5g,2g,2.5g,3g,3.5g,4g itd. I zaznaczam że nie potrzebuję tego na kaca tylko do obliczania ph przy zacieraniu. Obawiam się że nie zdobędę odpowiednio dokładnych pasków.juru pisze:Nie da się podać dokładnych wzorów ponieważ do swoich mieszanin każdy z nas używa różnych komponentów np.czasem daję jabłka lub winogrona ew.rodzynki,gruszki ,śliwki
JKuba jak masz wzory to poproszę
pozdrawiam
Wujek
Wujek
To Ci nic nie da.vooyeck pisze:I zaznaczam że nie potrzebuję tego na kaca tylko do obliczania ph przy zacieraniu.
Do zacierania czy też fermentacji potrzebne jest określone ph ale nie wody tylko zacieru czy też nastawu.
To, że jedziesz w przeciwną stronę niż w wszyscy to nie znaczy, że się spóźniłeś bo wszyscy już wracają - po prostu nie patrzysz na znaki i jedziesz pod prąd.
Tak jak pisał winiarek5 to nic nie da. Dodanie mąki/śruty zmieni pH. Dla przykładu:vooyeck pisze: Nie pytałem o nastaw owocowy tylko o miarę PH 1 litra wody destylowanej (żeby było prościej,obojętne ph) zakwaszonej dawką 1g,1.5g,2g,2.5g,3g,3.5g,4g itd. I zaznaczam że nie potrzebuję tego na kaca tylko do obliczania ph przy zacieraniu. Obawiam się że nie zdobędę odpowiednio dokładnych pasków.
JKuba jak masz wzory to poproszę
Zacieranie mąki ziemniaczanej - 1 kg skrobi i 3 l wody - dawka kwasku cytrynowego: 1,3g+0,5g daje pH mieszczące się w optymalnym zakresie dla enzymów od @98%
Dla mąki żytniej 720 (1kg + 3 l wody) ilości kwasku to już 4g+1,5g, czyli 3 krotnie więcej, a woda (raczej twarda) i jej ilość taka sama. Paski od @98% mają dokładność 0,2-0,3 pH.
no sprawa prosta bo liczysz z równania ostwalda, może tu byc nawet uproszczona forma czyli Ka=alfa^2 x c
tylko musisz znaleźć stałą dysocjacji kwasy cytrynowego a ściślej to jej 3 stałe bo to kwas bodajże trójkarboksylowy.
Ale jak pisali koledzy tego to wiele ci nie da bo:
-obliczenia jak to obliczenia, zawsze obarczone błędem a skoro ci zależy na dokładności i mówisz że paski pH takowej ci nie dadza to juz jest dyskwalifikacja
- kwasek cytrynowy spożywczy to nie jest czysty kwas cytrynowy wiec weź pod uwage że jest tam dużo związków które będą ci przeszkadzać i wynik bedzie niewiarygodny (chyba że używasz kwasu cytrynowego o czystości cz.d.a to inna sprawa )
- nie wiem do czego ci to ale watpie czy bedziesz używał cały czas wody destylowanej
Tak więc obliczenia na moje oko mogą się różnić nawet o 20%
Jeśli ci tak bardzo na tym zależy aby poznać te wartości to mogę sie poświęcić i zmierzyć dla paru stężeń spożywczeo kwasu cytrynowego w wodzie destylowanej, dysponuje pehametrem, ale to jak będę miał czas, tylko podaj jakie głównie stężenia cie interesują bo nie będę tu robił całej tabeli
@kompotzgruszek:
a czy pH roztworu nie opisuje ci stężenia jonów wodorowych które powstały podczas dysocjacji KWASU? Owszem trudne do zrobienia bo nie wiemy z jakimi kwasami dokładnie mamy do czynienia ale czy miareczkowanie coś ci da? Chyba że masz na myśli coś innego...
Pozdr
JK
tylko musisz znaleźć stałą dysocjacji kwasy cytrynowego a ściślej to jej 3 stałe bo to kwas bodajże trójkarboksylowy.
Ale jak pisali koledzy tego to wiele ci nie da bo:
-obliczenia jak to obliczenia, zawsze obarczone błędem a skoro ci zależy na dokładności i mówisz że paski pH takowej ci nie dadza to juz jest dyskwalifikacja
- kwasek cytrynowy spożywczy to nie jest czysty kwas cytrynowy wiec weź pod uwage że jest tam dużo związków które będą ci przeszkadzać i wynik bedzie niewiarygodny (chyba że używasz kwasu cytrynowego o czystości cz.d.a to inna sprawa )
- nie wiem do czego ci to ale watpie czy bedziesz używał cały czas wody destylowanej
Tak więc obliczenia na moje oko mogą się różnić nawet o 20%
Jeśli ci tak bardzo na tym zależy aby poznać te wartości to mogę sie poświęcić i zmierzyć dla paru stężeń spożywczeo kwasu cytrynowego w wodzie destylowanej, dysponuje pehametrem, ale to jak będę miał czas, tylko podaj jakie głównie stężenia cie interesują bo nie będę tu robił całej tabeli
@kompotzgruszek:
a czy pH roztworu nie opisuje ci stężenia jonów wodorowych które powstały podczas dysocjacji KWASU? Owszem trudne do zrobienia bo nie wiemy z jakimi kwasami dokładnie mamy do czynienia ale czy miareczkowanie coś ci da? Chyba że masz na myśli coś innego...
Pozdr
JK
@Al właśnie o to mi chodziło! Czasem istnieje taka sytuacja kiedy np paski wyszły a my się bierzemy za zacieranie.Dodanie mąki/śruty zmieni pH.
Myślałem o takiej tabeli w której, jeżeli znamy ph roztworu zaciernego, (uwzględniającego oczywiście ph wody)
można będzie dobrać odpowiednią gramaturę elementu zakwaszającego w tym przypadku kwasku cytrynowego.
Zamówię zatem u kol 98% dokładne paski i spróbuje przetestować na mące ziemniaczanej, pszennej i żytniej i swojej kranówie.
@JKuba
Dzięki, docelowe ph zacieru 4.5-5.2 i wody ph 6,85-7, stosunek skrobii do wody 1:3 cz.w. Możesz też potestować kranówę i określić wielkość poprawki
pozdrawiam
Wujek
Wujek
Zadałem to pytanie w innym temacie ale jak na razie bez odzewu więc zadam je tutaj czy znając ph wyjściowe ( 1 pasek) zacieru można jakoś obliczyć ile gram kwasku na 10 l zacieru czy trzeba próbować i zużyć kilka pasków np mierzę zacier ma 7,5 ph i na zmniejszenie do 4,5 potrzeba X gram kwasku na 1 litr zacieru ? Może to gdzieś już było ale się do tego jakoś nie dokopałem
Dobry bimber nigdy nie jest zły
przeczytaj mój post wyżej,
Tak da się obliczyć ale dysponując kwaskiem cytrynowym o niewiadomym składzie to będziesz miał większy błąd niż myślisz.
Tak jak piszesz, trzeba mierzyć za każdym razem paskiem.
Co do tego że miałem zmierzyć pehametrem po ilu g kwasku się zmienia pH to przepraszam ale nie miałem czasu, a ostatnio jak miałem (pamiętałem o tym!) to mi się pHmetr zepsuł
JKuba
Tak da się obliczyć ale dysponując kwaskiem cytrynowym o niewiadomym składzie to będziesz miał większy błąd niż myślisz.
Tak jak piszesz, trzeba mierzyć za każdym razem paskiem.
Co do tego że miałem zmierzyć pehametrem po ilu g kwasku się zmienia pH to przepraszam ale nie miałem czasu, a ostatnio jak miałem (pamiętałem o tym!) to mi się pHmetr zepsuł
JKuba
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości