Nastaw z pomarańczy

betex
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-03-30, 18:18
Lokalizacja: Wielkopolska

Nastaw z pomarańczy

Post autor: betex » 2010-01-16, 16:57

Posiadam spore ilości pomarańczy znajomy nie sprzedał leżakują u mnie w chłodni.
pytanko.Czy ktoś destylował nastaw z pomarańczy.
Na forum winiarskim znalazłem przepis na wino
6kg pomarańczy
6l wody
2 kg cukru
drożdże
Może ktoś ma inny przepis na nastaw

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2010-01-16, 19:13

Betex, wino z pomarańczy, nazywając łagodnie jest raczej nie teges. Popełniłem swojego czasu i nie polecam. Wybryk też był raczej mało smaczny.
pozdrawiam
Wujek

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2010-01-16, 19:37

Lepiej niech brzuch pryśnie niż dar boży skiśnie...
Betex zrób coś z tego, na forum winiarskim nasi koledzy podają sobie przepisy na wino z deski do krojenia cebuli :mrgreen: A tak na serio zrób mocne wino i na rurki. Teraz wszystko da się oczyścić i będzie git :D
zerknij tutaj jest merytorycznie
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=15106

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2010-01-16, 19:58

Ja bardzo miło wspominam swój wybryk z pomarańczy.
Zimą tamtego roku obrałem ze skórki pół beczki 120l pomarańczy, niektóre były mocno przemrożone, do tego rozpuściłem 20kg cukru, drożdże aktywne i dopełniłem wodą do jakiś 100l.
Po 1,5miesiąca przefiltrowałem przez worek do nowej beczki, rozpuściłem jeszcze 5kg cukru w takiej ilości wody żeby po dolaniu do beczki znów było ze 100l.
Po trzech miesiącach zlałem znad osadu i przedestylowałem dwukrotnie na pot stilu.
Część została skonsumowana a część rozcieńczyłem do 50% i zalałem do beczki dębowej.
Leżakuje już 10 miesięcy w wilgotnej piwnicy, dziś po kieliszku wypiliśmy ze szwagrem na próbę i smak jest rewelacyjny.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-01-16, 20:12

Jeśli się naprawdę zdecydujesz, to bez skóry, no może bardzo niewielki dodatek jeśli bardzo musisz, kiedyś robiłem taki śmietnik wieloowocowy, cytrusy kroiłem ze skórą :oops: , zdominowały smak destylatu na niekorzyść. Jak macie ich bardzo, bardzo dużo to zapakować wagę do auta stanąć na parkingu supermarketu, wystawić cenę 2,99zł i jazda, pod warunkiem, że ten market nie ma taniej, a potem kupić jabłuszka, śliczne jabłka w hurtowni kosztują 20zł za skrzynkę 15kg :mrgreen:

betex
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-03-30, 18:18
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: betex » 2010-01-17, 21:56

Nastaw z pomarańczy już robi.
Dzięki za podpowiedzi za lub przeciw. Nie mogę zmarnować materiału jest słodki i trzeba go zagospodarować.
O winie z pomarańczy zdecydowana mniejszość wypowiada się pozytywnie.
Zobaczymy co z tego wyjdzie ? Zawsze mogę popędzić drugi a nawet trzeci raz i pozbyć się smaków.Pierwsze wrażenia zapachowe są bardzo obiecujące pachnie pomarańczem aż miło. Nastaw robiłem tak:
29kg obranych pomarańczy
6kg mandarynek obranych
29 l wody
dałem 5 kg cukru (zamierzam dodać do 12kg)
Bayanusy i pożywka i ruszyło.
Pierwszy raz daję tak dużo wody do nastawu z owoców. .Tu chyba trzeba to rozcieńczyć zbyt duża kwasowość.I tak dałem mniej niż zalecają na forum winiarskim ze względu na mandarynki.Wszystko poszło do beki wiertara mieszadło i ?????????
Wszystkie przepisy z tego forum wypaliły w 100 %. Wyszły mi znakomite destylaty. Śliwkowy pierwszy może być trochę przeciągnąłem. Ale jabłko i gruszka to poezja smaku.
Pomarańcza robię w ciemno mało informacji a mam jeszcze do przerobu ok 80 kg.
Jeśli ktoś może jeszcze podzielić się informacjami na temat tego nastawu z góry dziękuję!

b@rt
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2010-01-12, 13:36
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: b@rt » 2010-01-28, 08:27

betex ja robiłem już winko z pomarańczy kilka razy i było tak dobre że szkoda mi było go destylować :-) i zostało wypite jako winko.
Dokładnie robiłem to z tak
na 25 litrowy dymion
10 kg pomaranczy
4 kilo gotowanego ryżu
1 kilo cytryn
5 kilo cukru
i woda przegotowana z tym cukrem

Z tym że nie wykorzystywałem całych owoców tylko skórki i sok zarówno z pomaranczy jak i cytryn. No i ważne żeby ryż przegotować bo z surowego wychodzi niedobre to. AAA no i zapomniałem o najważniejszych składnikach rodzynkach 1 woreczek mniej więcej. :-)

Jeszcze można wrzucić przyprawy smakowe do vermuta tez dobre z tym wychodzi.

Awatar użytkownika
wojto
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2009-11-28, 21:56
Lokalizacja: Stąd

Post autor: wojto » 2010-03-01, 06:49

Co do pomarańczy, to które drożdże szlachetne radzili byście użyć;
tokay, sherry, madera, portwajn, bordeaux, burgund, malaga
drożdże biowinu, mam z każdego po 2 op.
<i>Polacy jako pierwsza nacja na świecie, opracowali sposób na picie denaturatu, płynu Borygo, kwasu siarkowego i wody kolońskiej.</i>

Geronimo
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2008-08-16, 11:40

Post autor: Geronimo » 2010-03-01, 13:49

Witaj Wojto
Ja bym radził:
1.Tokay
2.Bordeaux
Reszta tych drożdży chyba gorzej konweniuje z pomarańczami.
Ale masz poduszki.Czasem mają kłopoty ze startem.Ja mam nienajlepsze doświadczenia z tokayowymi drożdżami z Biowinu.Ale warto spróbować. Trzymaj się tylko dokładnie instrukcji umieszczonej na torebce.
W razie co możesz się ratować aktywnymi(suchymi w torebkach) k. są gotowe po 20-30 min od uwodnienia ( wsypania do ciepłej wody temp ~30-35 st.)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2010-03-01, 20:09

Witam.
Miałem problemy ze startem nastawu zKlementynki na tokayach i na suszonych.
Polecam drożdże aktywne (Bayanusy)
Nastaw w 3 tygodnie - 0blg
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
wojto
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2009-11-28, 21:56
Lokalizacja: Stąd

Post autor: wojto » 2010-03-01, 23:13

@Geronimo i @Legion, dzięki za pomoc, w takim razie nastawiam na Bordeaux,
może nie do końca ściśle według instrukcji.
Planuje zawyżyć trochę składniki względem przepisu czyli;
20kg pomarańczy, 20l wody, 12-14kg cukru, + coś do smaku,
to wszystko w dwóch porcjach, chyba powinny dać radę
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojto, łącznie zmieniany 1 raz.
<i>Polacy jako pierwsza nacja na świecie, opracowali sposób na picie denaturatu, płynu Borygo, kwasu siarkowego i wody kolońskiej.</i>

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości