Porównanie: Turbo 24 / Turbo 48
Porównanie: Turbo 24 / Turbo 48
Proszę o odpowiedź osoby, które przeprowadziły fermentację i rektyfikacje na T24 i T48.
Nie chcę pisać o moich odczuciach organoleptycznych po degustacji gotowego wyrobu, żeby nie sugerować odpowiedzi.
Po prostu chcę się przekonać, czy potwierdzą się moje odczucia/spostrzeżenia?
Dodam, że nastawy klarowane były Turbo Klarem 24.
Nie chcę pisać o moich odczuciach organoleptycznych po degustacji gotowego wyrobu, żeby nie sugerować odpowiedzi.
Po prostu chcę się przekonać, czy potwierdzą się moje odczucia/spostrzeżenia?
Dodam, że nastawy klarowane były Turbo Klarem 24.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
@banan
Pytanie nie dotyczyło klarowania.
Czy robiłeś na T24 i T48?
Czy jedne i drugie klarowałeś Klarem?
Czy smak ten sam w jednym i drugim wypadku?
Jak spełniłeś te trzy pytania, to będziesz mógł mi powiedzieć czy wyszedł taki sam produkt, czy się różni smakiem.
@Olo69
Jeszcze nie chcę pisać co jest grane, bo zaraz otrzymam sto odpowiedzi nic nie wnoszących do moich spostrzeżeń.
Pytanie nie dotyczyło klarowania.
Czy robiłeś na T24 i T48?
Czy jedne i drugie klarowałeś Klarem?
Czy smak ten sam w jednym i drugim wypadku?
Jak spełniłeś te trzy pytania, to będziesz mógł mi powiedzieć czy wyszedł taki sam produkt, czy się różni smakiem.
@Olo69
Jeszcze nie chcę pisać co jest grane, bo zaraz otrzymam sto odpowiedzi nic nie wnoszących do moich spostrzeżeń.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
Odpowiem ja. Robiłem na T24 klar i bez klaru, T48 klar i bez klaru. Bez klaru stało kilka dni aż się trochę wyklarowało samo. Robiłem nawet T24 prosto po fermentacji bez czekania na wyklarowanie. Tak więc 5 przypadków. Zawsze ten sam smak, dobry.yachu4 pisze: Czy robiłeś na T24 i T48?
Czy jedne i drugie klarowałeś Klarem?
Czy smak ten sam w jednym i drugim wypadku?
Przy tych z klarem uważałem aby nie zassało z dna gęstwy. Może tu jest pies pogrzebany??
Klar w jednej saszetce ma płyn na porost włosów u drożdży a w drugiej składnik który skołtunia drożdże razem ze sobą.
Spieszyłem się pisząc tamten post, nie doczytałem. Chodziło mi o to że nie klaruję już Tklarem bo mi się nie chce. I tak zawsze wychodzi dobre czy klarowane czy nie więc szkoda zachodu.
Witam, i dziękuje za odpowiedzi.
No to powiem tak:
Robiłem od x czasu na T48 plus klarowanie zolem, po ukazaniu się u naszego dostawcy Tklar 24 zakupiłem i klarowałem nim.
Wychodził zawsze super produkt.
Teraz robiłem pierwszy raz na T24 i klarowanie Tklar 24.
Cały proces rektyfikacji dokładnie taki sam, zachowany reżim temperatur i odbioru przedgonów.
Do pogonów nie dopuszczam i kończę przy 99 stopniach C na kegu.
Produkt wyszedł ostry w smaku i zapachu i nie wiem, co jest grane.
No to powiem tak:
Robiłem od x czasu na T48 plus klarowanie zolem, po ukazaniu się u naszego dostawcy Tklar 24 zakupiłem i klarowałem nim.
Wychodził zawsze super produkt.
Teraz robiłem pierwszy raz na T24 i klarowanie Tklar 24.
Cały proces rektyfikacji dokładnie taki sam, zachowany reżim temperatur i odbioru przedgonów.
Do pogonów nie dopuszczam i kończę przy 99 stopniach C na kegu.
Produkt wyszedł ostry w smaku i zapachu i nie wiem, co jest grane.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
@banan
Cukru 14 kg i wody do 56 litrów + 1 paczka Turbo.
p.s. watek przeniosłem to właściwego tematu . pozdrawiam 98%
Cukru 14 kg i wody do 56 litrów + 1 paczka Turbo.
p.s. watek przeniosłem to właściwego tematu . pozdrawiam 98%
Ostatnio zmieniony 2010-02-09, 21:32 przez yachu4, łącznie zmieniany 2 razy.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
@yachu4
Chyba wiem o co chodzi w tym twoim ostrym smaku i zapachu T24.
Czy podobnie jak przy T48 używałeś grzałki akwariowej do nastawu?
Pytam o grzałkę bo kiedyś czytałem na forum że przy fermentacji w wyższej temperaturze drożdży T24 produkt wyszedł suchy,ostry w smaku natomiast przy fermentacji przy niższej temperaturze produkt wyszedł super.
Może coś w tym jest.Pozdrawiam.
Chyba wiem o co chodzi w tym twoim ostrym smaku i zapachu T24.
Czy podobnie jak przy T48 używałeś grzałki akwariowej do nastawu?
Pytam o grzałkę bo kiedyś czytałem na forum że przy fermentacji w wyższej temperaturze drożdży T24 produkt wyszedł suchy,ostry w smaku natomiast przy fermentacji przy niższej temperaturze produkt wyszedł super.
Może coś w tym jest.Pozdrawiam.
OLO 69
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości