Amylogal CS i Glukopol w detalu
Amylogal CS i Glukopol w detalu
Ponieważ moje pytanie zadane na oliwce pozostało bez odzewu pozwole sobie zamiescić tu link do tego problemu; odpowiadajcie, oczywiście tutaj, czy jest sens organizować te enzymy?
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=9571
/PS. Proponuje przyjąć jako minimalną deklarcje zestaw: 100g A. + 600g G.
Pozdrowionki
moon
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=9571
/PS. Proponuje przyjąć jako minimalną deklarcje zestaw: 100g A. + 600g G.
Pozdrowionki
moon
Ostatnio zmieniony 2006-01-25, 19:14 przez moonjava, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Dużo jest już wyjasnione na stronie głównej: http://bimber.ovh.org/przemyslowo.html
Ale nie każdy ma parnik, zresztą odchodzi sie powoli od tego sposobu.
Zacieranie produktow mącznych nieparowanych wygląda tak: na kazdy kg mąki/zmielonego ziarna daje sie 3-4,5L wody, 20% enzymów i zaczyna ogrzewanie od 25*C z jednoczesnym mieszaniem. Przy 90*C przerywa i zaczyna chłodzenie (moze byc samoistnie). Kiedy temp. spadnie do optimum działania enzymów (patrz - strona producenta: http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy## ) dodaje sie pozostałe ich 80%, miesza kilkanascie min. i pozostawia do scukrzenia.
Zresztą na homedistiller`ze jest opsiana łatwa metoda zacierania (Jacks "No Cooking Needed" Mashing Technique) - w temp. pokojowej czyli bez konieczności podgrzewania - enzymy nadal działają tylko troche wolniej; drożdze zużywają proste cukry i jednocześnie enzymy scukrzają kolejne partie skrobi.
[ Dodano: 2006-01-25, 18:58 ]
pro forma:
-rozdrobnione ziarno (cząstki do 1,5-1,7mm) miesza sie z wodą w stos 3-3,5 dm3 na 1kg zboża
-wprowadza sie preparat upłynniający skrobie (10x rozcienczony wodą) - amylogal
-ew. koryguje pH przy pomocy np. wapna hydratyzowanego
-ogrzewa do optymalnej temp. pracy preparatu enzymatycznego
-pozostawia na 30-60 min.
-schładza do temp. pracy glukoamylazy
-ew. koryguje sie pH przy pomocy np. H2SO4
-wprowadza sie preparat scukrzający
-schładza do temp. odpowiedniej dla drożdży
-szczepi drożdżami
(za B. Łączyńskim)
[ Dodano: 2006-02-10, 20:30 ]
Euro-win po doliczeniu kosztów proponuje takie ceny enzymów:
10 ml - 1,5 zł
50 ml - 4 zł
100 ml - 6 zł
500 ml - 25 zł.
Chętni proszeni są o wysłanie maila do eurowinu z zamówieniem, realizacja nastąpi gdy zbierze sie zamówień na 2kg enzymów.
Przybliżone dawki (po przeliczeniu ze strony producenta: http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy ) - 0,36g Amylogalu i 3g Glukopolu na 1kg skrobi (czyli ok. 2kg ziarna przyjmując skrobiowość na poziomie 50%).
Ze swojej strony polecam zamówienie przy okazji innych rzeczy, np. drożdży czy pożywki, wszystko wyjdzie taniej bo przesyłka jedna.
Ale nie każdy ma parnik, zresztą odchodzi sie powoli od tego sposobu.
Zacieranie produktow mącznych nieparowanych wygląda tak: na kazdy kg mąki/zmielonego ziarna daje sie 3-4,5L wody, 20% enzymów i zaczyna ogrzewanie od 25*C z jednoczesnym mieszaniem. Przy 90*C przerywa i zaczyna chłodzenie (moze byc samoistnie). Kiedy temp. spadnie do optimum działania enzymów (patrz - strona producenta: http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy## ) dodaje sie pozostałe ich 80%, miesza kilkanascie min. i pozostawia do scukrzenia.
Zresztą na homedistiller`ze jest opsiana łatwa metoda zacierania (Jacks "No Cooking Needed" Mashing Technique) - w temp. pokojowej czyli bez konieczności podgrzewania - enzymy nadal działają tylko troche wolniej; drożdze zużywają proste cukry i jednocześnie enzymy scukrzają kolejne partie skrobi.
[ Dodano: 2006-01-25, 18:58 ]
pro forma:
-rozdrobnione ziarno (cząstki do 1,5-1,7mm) miesza sie z wodą w stos 3-3,5 dm3 na 1kg zboża
-wprowadza sie preparat upłynniający skrobie (10x rozcienczony wodą) - amylogal
-ew. koryguje pH przy pomocy np. wapna hydratyzowanego
-ogrzewa do optymalnej temp. pracy preparatu enzymatycznego
-pozostawia na 30-60 min.
-schładza do temp. pracy glukoamylazy
-ew. koryguje sie pH przy pomocy np. H2SO4
-wprowadza sie preparat scukrzający
-schładza do temp. odpowiedniej dla drożdży
-szczepi drożdżami
(za B. Łączyńskim)
[ Dodano: 2006-02-10, 20:30 ]
Euro-win po doliczeniu kosztów proponuje takie ceny enzymów:
10 ml - 1,5 zł
50 ml - 4 zł
100 ml - 6 zł
500 ml - 25 zł.
Chętni proszeni są o wysłanie maila do eurowinu z zamówieniem, realizacja nastąpi gdy zbierze sie zamówień na 2kg enzymów.
Przybliżone dawki (po przeliczeniu ze strony producenta: http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy ) - 0,36g Amylogalu i 3g Glukopolu na 1kg skrobi (czyli ok. 2kg ziarna przyjmując skrobiowość na poziomie 50%).
Ze swojej strony polecam zamówienie przy okazji innych rzeczy, np. drożdży czy pożywki, wszystko wyjdzie taniej bo przesyłka jedna.
Arek, teraz jest zima i jest czas, a czas u mnie jest więcej wart niż pół worka przenicy . Proponuję jednak sprężyć się już teraz. Jak eznymy przeleżą kilka miesięcy w lodówce to najwyżej stracą kilka-kilkanaście procent na aktywności.moonjava pisze:Temat zije ale czym wiecej uzbiera sie chetnych tym lepiej. Osobiscie jestem za terminem przed wakacjami, cena zboża powinna jeszcze spaść , teraz pszenica jest po 25zł.
Niomm, zwyczajnie, to będzie normalny element oferty (jak sie cos zostanie z zamówienia).AAbratek pisze:czyli powiadacie bezpośrednio do Eurowinu pisać?, jakieś hasło czy tak od razu bezpośrednio wywalić o co chodzi?
Te opakowania: 10, 50, 100 i 500ml - dotyczą kazdego enzymu z osobna, mozna więc sobie wybierac je dowolnie wg zapotrzebowania.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Potwierdzam !
Rzecz w tym że najprawdopodobniej zaszło nieporozumienie, moonjava dał hasło, parę osób zadeklarowało zakup, ale informacja nie docierała do Mariusza z Eurowinu tylko zawisła w próżni - koło się zamknęło i dopiero teraz się ruszyło.
monjava - daj znać na forum wino.org , aby zainteresowani utwierdzili w przekonaniu Mariusza że jednak są chętni
Rzecz w tym że najprawdopodobniej zaszło nieporozumienie, moonjava dał hasło, parę osób zadeklarowało zakup, ale informacja nie docierała do Mariusza z Eurowinu tylko zawisła w próżni - koło się zamknęło i dopiero teraz się ruszyło.
monjava - daj znać na forum wino.org , aby zainteresowani utwierdzili w przekonaniu Mariusza że jednak są chętni
Zauważ że Mariusz nie tylko bywa na forum winnym ale jest moderatorem działu w którym umieszczony jest wspomiany wątek. ;pAAbratek pisze: parę osób zadeklarowało zakup, ale informacja nie docierała do Mariusza z Eurowinu tylko zawisła w próżni
Juz pare dni temu rozesłałem PW do wszystkich którzy sie zadeklarowali. Część jeszcze nie odczytała PW (nie logowali sie). Jedyne co moge teraz robić to regularnie odświeżać wątek tak aby pojawiał sie w postach dnia.AAbratek pisze: daj znać na forum wino.org , aby zainteresowani utwierdzili w przekonaniu Mariusza że jednak są chętni
nie zagłębiałem się w to forum dalej niż Twój wątek - dlatego niewiedziałemmoonjava pisze:Zauważ że Mariusz nie tylko bywa na forum winnym ale jest moderatorem działu w którym umieszczony jest wspomiany wątek
Mariusz pisał że 2-3 osoby były chętne, więc dla niego było wymagane potwierdzenie mailem a nie deklaracja na forum, Teraz sprawa ruszyła i mamy nadzieję na szybką ofertę
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
A ja gorąco polecam zagłębić się w to forum. Jeżeli nie interesuje cię tematyka typowo winiarska, to działy poświęcone fermentacji (a to już na pewno cię interesuje) są bezcenne (jak zresztą pozostała zawartość tego forum).AAbratek pisze:nie zagłębiałem się w to forum dalej niż Twój wątek
Dla pozostałych linki:
Forum: http://wino.org.pl/forum/
Podstawy technologii: http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=28
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości