Jak zrobić Metaxę
Jak zrobić Metaxę
Może ktoś wie jak zrobić Metaxę albo coś bardzo zbliżonego w smaku
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
FAQ Oliwki i coś o... Metaxa [12.12] 15:12 (str. 63)
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1 ... start=1860
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1 ... start=1860
Już tam wcześniej szukałem, ale żadnych konkretówCitizen Kane pisze:FAQ Oliwki i coś o... Metaxa [12.12] 15:12 (str. 63)
Próbuję w ten sposób:
Maceruję w słoju rodzynki (na razie jestem na tym etapie), potem to przedestyluje (tak jak absynt).
Destylat uszlachetnię szczapkami dębowymi i osłodzę korzeniem lukrecji , moze z odrobiną anyżu.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Metaxsa
Siema ja tam nie wiem jak sie robi metaxse ale ostatnio bylem w sklepie bezclowymi i kupilem litra metaxsy za 10euro to jest dopiero prawdziwa woda kolorowa najlepsza jaka pilem i wchodzi bez popity ale trzeba uwazac moze niezle kopnac
Tak wiec nie robce zadnych metaxs sami bo tak nie wyjda lepij kupic i sie rozkoszowac prawdziwym smakiem greckiej wodki:D
ps to byla oczywiscie 5 gwiazdkowa metaxsa
Tak wiec nie robce zadnych metaxs sami bo tak nie wyjda lepij kupic i sie rozkoszowac prawdziwym smakiem greckiej wodki:D
ps to byla oczywiscie 5 gwiazdkowa metaxsa
Re: Metaxsa
Ale tu nie chodzi by złapać króliczka ale by gonić go... i przegonić
Admin: Usunięto cytat
Admin: Usunięto cytat
Metaxy nie robi się ze zboża lub ziemniaków, tylko z winogron plus zestaw przypraw, więc to trochę porównanie kombi z ferrari - czerwonym na weekendowe zakupy nie pojedziesz, a rodzinnym nie osiągniesz 300km/h.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
Gizi to ściemniacz
Gizi to mały ściemniacz, znam gościa, chodziliśmy razem do gimnazjum. On nigdy nie pił Metaxy, conajwyżej nalewki i tanie browary, taki mały kawalarz...
Witam.
Popełniłem kilka dni temu destylat wg. przepisu na metaxę z Oliwki.
Wino z dzikiej róży mrożonej, sklarowane przepuściłem bez refluksu na krótkim wypełnieniu.
To co zostało w kegach gotowałem, aż zmniejszyło objętość do ok. 1/3 wyjściowej.
Syropek dolałem do destylatu.
Sam destylat pachniał niespecjalnie, jakoś tak mdło. Po zmieszaniu - dość obiecująco.
Na razie jest to jeszcze "surowizna", ale ma "potencjał".
Mam ochotę jeszcze dodać nabytych w tym celu rodzynek Greckich.
Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
Czy macerować je w całości - (nabierze wtedy słodkawego posmaku), czy w zostawionych profilaktycznie 5 litrach destylatu i potem jeszcze raz przedestylować, po czym dodać do całości.
Oczywiście obowiązkowo płatki dębowe. Myślę dać pół na pół - mocno palone i lekko przypiekane by winohobby.
Co myślicie o tej maceracji rodzynek?
Pozdrawiam.
Tomek
Popełniłem kilka dni temu destylat wg. przepisu na metaxę z Oliwki.
Wino z dzikiej róży mrożonej, sklarowane przepuściłem bez refluksu na krótkim wypełnieniu.
To co zostało w kegach gotowałem, aż zmniejszyło objętość do ok. 1/3 wyjściowej.
Syropek dolałem do destylatu.
Sam destylat pachniał niespecjalnie, jakoś tak mdło. Po zmieszaniu - dość obiecująco.
Na razie jest to jeszcze "surowizna", ale ma "potencjał".
Mam ochotę jeszcze dodać nabytych w tym celu rodzynek Greckich.
Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
Czy macerować je w całości - (nabierze wtedy słodkawego posmaku), czy w zostawionych profilaktycznie 5 litrach destylatu i potem jeszcze raz przedestylować, po czym dodać do całości.
Oczywiście obowiązkowo płatki dębowe. Myślę dać pół na pół - mocno palone i lekko przypiekane by winohobby.
Co myślicie o tej maceracji rodzynek?
Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"
@flesz103
Określenie METAXA jest dosć szerokie, podobnie jak whisky (nie aż tyle gatunków, ale przynajmniej kilka, kilkanaście). Myślę, że przedestylowanie większości z win (szczególnie z winogron) da materiał na "METAXĘ" , winiak, koniak. Tajemnica tkwi w dodatkach i ew. szczegółach procesu leżakowania.
pzdr
Określenie METAXA jest dosć szerokie, podobnie jak whisky (nie aż tyle gatunków, ale przynajmniej kilka, kilkanaście). Myślę, że przedestylowanie większości z win (szczególnie z winogron) da materiał na "METAXĘ" , winiak, koniak. Tajemnica tkwi w dodatkach i ew. szczegółach procesu leżakowania.
pzdr
Z tego co wiem, jest tylko jeden gatunek metaxy i nazwa odnosi się tylko do jednego procesu produkcyjnego. Metaxy różnią się tylko i wyłącznie okresem leżakowania (liczba gwiazdek).
Na Oliwce (chyba "flacha") pisał, że udało mu się wyprodukować substytut metaxy.
Ja poszedłem podobną drogą i muszę przyznać że faktycznie we wczesnym stadium przypomina zapachem ten trunek. Oczywiście daleko mu do oryginału i dlatego zastanawiam się nad wzbogaceniem go o aromat rodzynek.
Pozdrawiam.
Tomek
Na Oliwce (chyba "flacha") pisał, że udało mu się wyprodukować substytut metaxy.
Ja poszedłem podobną drogą i muszę przyznać że faktycznie we wczesnym stadium przypomina zapachem ten trunek. Oczywiście daleko mu do oryginału i dlatego zastanawiam się nad wzbogaceniem go o aromat rodzynek.
Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 52 gości