Duch Puszczy

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Duch Puszczy

Post autor: OLO 69 » 2011-06-21, 20:30

Witam,
Interesuje mnie procedura wytwarzania "Ducha Puszczy".
To taki bimber produkowany na Podlasiu.
Robił ktoś takie cudo?
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-06-21, 20:44

Robić nie robiłem ale ostatnio bardzo często miałem okazję pić.
Mam jeszcze chyba 2 częściowo wypite butelki z 2 różnych źródeł i muszę przyznać że pije się to ze smakiem.
Do ostatniej butelki dostałem jeszcze szyneczkę wędzoną w pończosze.
Szynka i Duch puszczy od jednego producenta.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
wlasti
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2009-04-09, 01:02

Post autor: wlasti » 2011-06-21, 20:56

A czym się to charakteryzuje???

[ Dodano: 2011-06-21, 23:23 ]
Po szybkim rekonesansie mogę tak zgrubnie zawyrokować -
bimber jak bimber - a to co na zdjęciach policyjnych widać z tamtych okolic -
to jest najgorszy rodzaj potstila z garnka lub kany -
niestety produkowany na sprzedaj - tanio i szybko -
no ja bym tego nie kupił... -

co innego rarytasiki robione dla siebie :)
jeden z najlepszych piłem u męża kuzynki w Augustowie

mniam - robiony z winogron - dla siebie powoli... - mniam :)

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2011-06-23, 12:42

Witam bimber jak bimber ale ta szynka w ponczosze :) przeciesz sznurek i siatak do szynki sa ogólnie dostępne a tu jakas ponczocha :shock: .Pozdrawiam

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2011-06-24, 08:38

olo 69 pisze:Panowie,
A Duch Puszczy czeka na przepis.
Naprawdę nikt nie wie z czego się to robi?
Pozdrawiam.
Jeden z dawnych przepisów
mąka z pszenżyta 1200
zacieranie bez enzymów
drożdże piekarnicze
kocioł płaszczowy opalany drewnem
i wężownica podgrzewająca wodę do zacierania

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2011-06-28, 08:06

Olo69
Wiem tylko tyle że musimy mieć wspólnych znajomych. Ostatnio kolega przywiózł trochę tego wynalazku z okolic Białej Podlaskiej i też pytał o przepis niestety ja go nie znam. Wiem tylko od niego że do zaprawki dodają ziele angielskie wie bo znalazł w wódce, tyle ja wiem i więcej nie pomogę.
Pozdrawiam
Rafał
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
boras
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-05-09, 23:37

Post autor: boras » 2011-09-21, 12:42

Post co prawda stary mocno ale może się przyda:

Duch puszczy (przepis pochodzi z Hajnówki)

½ litra 50% - owego (może mieć więcej) alkoholu
1 torebka herbaty ekspresowej
1 cukier waniliowy mały – torebka
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 gożdzików
3 suszone śliwki pokrojone
3 duże łyżki stołowe cukru
Skórka z ½ pomarańczy
Odstawić na 1 tydzień przecedzić i wychlać;)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2011-09-21, 14:59

@ ^^^

Zaprawka jak się patrzy do ukrycia 'bimbrowatości' trunku :?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości