Lipówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Lipówka

Post autor: kowal-80 » 2011-07-13, 23:14

Witam.
Miesiąc temu nazbierałem kwiatów lipy, ubiłem w słoju i zalałem spirytusem.
Ile czasu jeszcze to trzymać?
Czy po zlaniu spirytusu, kwiaty zasypać cukrem (w jakiej ilości)?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-07-13, 23:19

Dosłódź do smaku, mnie osobiście taki nalew, tak jak zresztą na kwiat akacji i kwiat bzu czarnego, nie podchodzi. Ale jako lekarstwo, w zimę na ciepło szklaneczka i pod kołdrę i nie potrzeba specyfików napotnych. :D
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2011-07-14, 10:22

Nie dodawaj cukru.
Dodaj miodu ale nie za wiele.
Lipowa na miodzie to jedna z lepszych wódek.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2011-07-14, 16:45

Kilkanaście dni temu nazbierałem kwiatów lipy i zalałem wódką, zlałem po 5 godzinach ale pomimo tego smak jest zabójczy :no_cool Miałem doświadczenie z rosolisem z czarnego bzu, tam trzymałem kilka tygodni, nie dało się tego pić. :no_cool
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2011-07-14, 19:24

@Spiryt

Uważam, że nalew na kwiaty czarnego bzu wg CdB to górna półka nalewek, mam ponad 2 letni i jest bardzo ciekawy.
Sporo osób z tego forum piło ten ten trunek robiony przez CdB i mój, zrób wg przepisu, może się przekonasz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2011-07-15, 13:10

Witam
@bnp
Możesz chociaż orientacyjnie podać ile tego miodu użyć na 1 litr spirytusu? Do tej pory robiłem tylko czystą wiec nie mam zielonego pojęcia o smakowych. Pewnie najlepszy będzie miód lipowy? :mrgreen:

bnp

Post autor: bnp » 2011-07-16, 11:16

no jasne że lipowy :mrgreen:

w zależności kto to będzie pił i jakich ilościach

jeżeli flaszka na dwóch to łyżka na 0,5 l wystarczy, więcej może przymulić.
Ja tą wódkę robię jako wódkę gatunkową a nie jako nalewkę
Babom lepiej pasuje bardziej słodkie.

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2011-07-16, 19:44

czy suszony kwiat też się nada? bo na świeży u mnie już za późno

bnp

Post autor: bnp » 2011-07-17, 08:57

suszony nie da takiego efektu ale może Tobie posmakuje.
Przy lipowej najlepiej dać połowę kwiatu (samej korony) a połowę kwiatu z listkiem kwiatowym

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2011-07-18, 21:53

Witam
U mnie spirytus pływa w samych koronach. Czy ten listek kwiatowy wprowadza coś do smaku? Jak go przeżuwałem :mrgreen: to nie miał zbyt ciekawego smaku w przeciwieństwie do korony.

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2011-08-17, 00:36

Witam.
Nadszedł w końcu dzień zlania spirytusu z kwiatuszków. Po przesączeniu przez filtr do kawy spirytus stał się kryształowo czysty. Zachował oczywiście swój wyjątkowy kolor :mrgreen: Planuje rozcieńczyć go wodą do 40% a następnie rozlać do kilku butelek, do których będę dodawał coraz więcej miodu. Na wiosnę napisze która butelka smakowała najbardziej :mrgreen: Nasuwa się jednak mi pytanie: czy zamiast zalewać kwiaty spirytusem, który potem musimy rozcieńczać ( a więc rozcieńczamy także aromaty) nie lepiej jest zalać je 40% wódką, która to nie wymaga rozcieńczania?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-08-17, 01:10

Jeżeli miałeś mało kwiatu to spokojnie mogłeś to zalać 50% destylatem.
Ja zalewałem upchany w słoju kwiat spirolem i wierz mi wyszła sadzowata esencja.
Myślę że będzie dobrą bazą ale jeszcze za parę miesięcy.
Na razie leżakuję na miodzie oczywiście lipowym.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-08-17, 14:27

kowal-80 pisze: [...] Nasuwa się jednak mi pytanie: czy zamiast zalewać kwiaty spirytusem, który potem musimy rozcieńczać ( a więc rozcieńczamy także aromaty) nie lepiej jest zalać je 40% wódką [...]
Jedyną nalewką, przy której stosuję nierozcienczony spirytus jest nalewka wiśniowa - wiśnie mają na tyle dużo soku, że stężenie takiej nalewki szybko spada.
Dla większości owoców stosuję 70% spirytus, a dla suchych ziół wodkę 40%-45%. Dzięki temu unikam denaturyzacji białka (dającej charakterystyczny smak), a wsad ulega dobrej maceracji.

pzdr

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2011-09-11, 21:45

Witam
Po rozcieńczeniu spirytusu zlanego z kwiatów, wodą do około 45% wszystko zrobiło się mętne. Stoi to już miesiąc i niestety nie chce się sklarować. Wcześniejsze próby rozcieńczania czystego spirytusu nie powodowały mętnienia. Czy ktoś miał już podobny przypadek? Czy dodać jakiś środek do klarowania?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-09-12, 08:50

Mętność może tu wynikać z dużej zawartości olejków, w takich przypadkach rozcieńczać należy dobrze ciepłą wodą. Nie wiem czy podgrzanie całości nie pomoże.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości