-
klodek4
- 50%
- Posty: 128
- Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
- Lokalizacja: alicante, hiszpania
Post
autor: klodek4 » 2011-10-04, 21:23
-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-10-04, 21:30
Wszystkie owoce co mają dużo cukru są dobre, generalnie szukamy takich owoców , by dosładzać najmniej, im mniej cukru użyjesz do dosłodzenia nastawu tym lepszy alkohol uzyskasz.
-
klodek4
- 50%
- Posty: 128
- Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
- Lokalizacja: alicante, hiszpania
Post
autor: klodek4 » 2011-10-04, 21:37
-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-10-04, 22:19
Spróbuj, jak bardzo słodkie to ma dużo cukru, czasem coś może się wydawać bardziej lub mniej słodkie, a inaczej pokaże cukromierz, ale to przez kwasy, jeśli dany owoc ma mniej kwasów to naturalnie wydaje się bardziej słodki. Kup sobie cukromierz, nalejesz sok do menzurki wpuścisz spławki (cukromierz) i ci pokarze ile jest cukru, albo droższą zabawkę refraktometr
http://www.google.pl/search?q=refraktom ... d=0CHgQsAQ
-
klodek4
- 50%
- Posty: 128
- Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
- Lokalizacja: alicante, hiszpania
Post
autor: klodek4 » 2011-10-04, 22:35
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2011-10-04, 22:36
Nie zapomnij odjąć poprawkę na nie cukry, średnio 4 stopnie.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-10-04, 23:05
-
starowar
- 101%
- Posty: 262
- Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
- Lokalizacja: Halinów
-
Kontaktowanie:
Post
autor: starowar » 2011-10-04, 23:07
Ja na twoim miejscu robił bym spirytus z cukru a owoce przeznaczył bym na nalewki
-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-10-04, 23:21
Nie wolno mu tego robić. Po pierwsze robi na prostym aparacie, po drugie taki jak z cukru to może w sklepie kupić, a przy prostym aparacie to
, po trzecie piłeś kiedyś wódkę z opuncji, ja nigdy i nawet jak nie wyjdzie pyszna, to będzie miał wódkę z opuncji, otworzy po kilku latach i
-
starowar
- 101%
- Posty: 262
- Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
- Lokalizacja: Halinów
-
Kontaktowanie:
Post
autor: starowar » 2011-10-04, 23:32
Masz rację przegapiłem pot still
Myślałem o spirytusie z kolumny
Wódki z opuncji niestety nigdy nie piłem a szkoda
-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-10-04, 23:37
Ja też nie piłem, ostatnio piliśmy z nieszpułek , ale mi nie smakowała, a dokładnie mało komu smakowała, moim zdaniem była źle zrobiona, a zrypać na niesmaczną to i węgierkę można, moja z pierwszej destylacji na kolumnie do dziś nie pijalna
-
starowar
- 101%
- Posty: 262
- Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
- Lokalizacja: Halinów
-
Kontaktowanie:
Post
autor: starowar » 2011-10-04, 23:41
Zapomnij o niej 2 lata i sprawdź jaki ma smak.Czas jest dobrym lekarstwem.
-
klodek4
- 50%
- Posty: 128
- Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
- Lokalizacja: alicante, hiszpania
Post
autor: klodek4 » 2011-10-04, 23:51
-
magas
- 101%
- Posty: 6990
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-10-05, 00:01
Ciecz musi być cieczą, to nie może być mus, ja nie wiem jak świeży owoc się sprawdza, jak miałem jakiś mus to puszczałem przez filtr do kawy, jeśli to było możliwe.
-
klodek4
- 50%
- Posty: 128
- Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
- Lokalizacja: alicante, hiszpania
Post
autor: klodek4 » 2011-10-05, 00:04
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości