ALCOTEC TURBO PURE 24-wrażenia

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2011-10-29, 20:04

Kropelka nie pamiętam proporcji woda-cukier z głowy.
Ale jeśli zrobiłeś tak jak na opakowaniu jest napisane wg instrukcji to wszystko będzie okej.
Jak masz chęć możesz pomnożyć ilość wody i cukru raz 2, i dać jedną paczkę drożdży.
Jedyne co się zmieni, to dłuższy czas pracy nastawu.

Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-10-29, 20:30

Starałem się wedle przepisu robić nastaw, ale przyszło mi do głowy pewne rozwiązanie , a za razem pytanie.
Bo jeśli jedno opakowanie tych że drożdży potrafi przerobić 12kg cukru w ok 5 dni. To teoretyzujemy, po namnożeniu się ich do pewnej ilości (biorąc pod uwagę spadek blg z 30 do 5, czyli bliskiemu końcu) po jednym dniu i rozdzieleniu tego nastawu na pół i dodaniu znów 4 kg cukru w 15l wody, przy większej ilości drożdży w nastawie powinno skrócić czas fermentacji gdzieś do ok 3 dni. Oczywiście teoria.
Rozumiem że trzymając się przepisu nastaw musi wyjść.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

,

Post autor: man111 » 2011-10-29, 21:35

taj,ma wyjść,jedna paczka i reszta razy 4,jeśli nie zachowasz czystości to nawet według przepisu nie wyjdzie :wall

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-11-13, 17:17

Mam pytanie nastaw na 60L jakie proporcje powinny być i przy niezbyt przesadnym wydłużeniu fermentacji. Nastaw 60L=50L wody + 16kg cukru + 1 paczka drożdży turbo pure 24. Czy można dać więcej cukru? Czy te drożdże sobie poradzą? Jaka jest najlepsza proporcja na taki nastaw? Interesuje mnie jeszcze nastaw na 30L = 10kg cukru + 24 L wody + 1 opakowanie drożdży turbo pure 24. Pytanie czy nie za dużo cukru? Według teorii powinno być być 8k cukru.?
Jak się ma moja teoria do praktyki? Czy drożdże przerobią całą ilość cukru? W tych dwóch nastawach? Proszę o opinie

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-11-13, 17:55

W 60l nastawu u mnie jest 15kg cukru.

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-11-13, 17:57

Czemu nie 16kg, nie przerabia? Czy może ten jeden kg wydłuża pracę drożdży?
Jaki czas fermentacji? Jeśli można wiedzieć?

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-11-13, 18:00

Pewnie przerobi. Ja nie mam czasu ani ochoty na takie eksperymenty. Uważam, że przekraczanie potencjalnych 15% alkoholu w nastawie wydłuża niepotrzebnie fermentację i może niekorzystnie wpłynąć na końcowy efekt.

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-11-13, 18:04

A cha, bardzo trafne spostrzeżenie, a co do nastawu 30Litrowego co napisałem , możesz się wypowiedzieć?

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-11-13, 19:23

Dla mnie to tylko arytmetyka. Skoro w 60 litrach było 15kg cukru to w 30 ma być 7,5. Drożdży wystarczy paczka na 60 i pół paczki na 30 litrów.

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-11-13, 20:32

I wszystko się zgadza z teoria, dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-12-13, 01:32

Panowie większość problemów z 24h lub 48h bierze się z dupnej parti towaru. Ostatnio miałem 48h ze zdrowychnalewek i widać było, że niemrawe, nawet fermentacji nie dokończyły. Wcześniej też miałem z tamtąd dwa opakowania 48h i przerabiały 24-26kg cukru w 4-6dni bez problemu. Teraz nie przerobiły nawet 20kg cukru blg na poziomie -1 stanęło.
Dzisiaj testuję 24h od 98% i w beczce jest piekło, czyli tak jak ma być.
Czyli jak sypną takie jest.
Pozdro dziewczyny...

franzklaki
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-12-23, 00:38

Post autor: franzklaki » 2011-12-23, 11:10

Witam.Robię zacier z tych drożdzy 6 na 21l.Czy faktycznie to przerobi w 24 godz?Bo nastawiłem wczoraj i jak mi do świąt nie wyjdzie to trza do sklepu lecieć :)
Na tych drożdzach pisze za dają czysty smak.Czy może to znaczy że niamją szkodliwych substancji i wystarczyłyby dwa garnki+pokrywka jako chłodzenie?

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-12-23, 11:36

Da sie przerobic w dobe, ale warunek to wysoka temperatura nastawu 30-35 stopni musi byc.
Niestety to co z tego wyjdzie, bedzie smierdziec i to bardzo. Minimum to 2 rektyfikacje, bo po pierwszej nie ma szans na picie. Do tego sporo smierdzacego niedogonu i ogonow.

Mogl sie kolega wczesniej obudzic, zrobic nastaw w niskiej temp i cieszyc sie jakoscia - data tych swiat byla juz dawno ustalona :)
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

franzklaki
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-12-23, 00:38

Post autor: franzklaki » 2011-12-23, 12:29

A nie oślepne? ;)
A taki już przerobiony zaciar mógłby postać w balonie i po świętach coś skompletować?Niezepsułby się czy coś takiego?

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-12-23, 12:57

Jak nie bedziesz pil przedgonow to nie oslepniesz.

Nastaw (nie zacier) moze stac, nie ma problemu. Zreszta, zeby sie wyklarowal samoczynnie, to chwile mu potrzeba.

Jak zlejesz z nad osadu, to teoretycznie moze stac jak i wino.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości