Witam serdecznie w Nowym Roku!
Do tej pory jechałem na Alcotec Turbo 24 + cukier (40l wody+12kg cukru + 1 paczka drożdżaków), wyniki po dwukrotnej rektyfikacji bez węgla więcej niż zadowalające. Ostatnio byłem przejazdem w Łomży i zakupiłem 150kg glukozy w Pepees-ie. Mam zamiar użyć do niej drożdży Alcotec 23% Turbo Yeast. Ma ktoś już doświadczenia z tymi drożdżakami? Można używać na podwójną ilość cukru tak jak Turbo 24?
Alcotec 23% Turbo Yeast
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
witam
ja natomiast mam negatywną opinię co do Alcotec-a 23% Extreme, fermentacja na syropie glukozowym z którego nastaw miał 22 blg po przerobieniu połowy cisza, stoi na 10 blg i teraz pytanie czy padły drożdże czy syrop glukozowy ma w składzie coś niefermentowalnego co zawyża wynik początkowy blg?
Z atetsu mam tylko że współczynnik glukozowy syropu to 36,1 DE a glukozy krystalicznej 99,8 DE, czy chodzić tu może o zawartość cukru, bo jeśli tak to by tłumaczyło zatrzymanie fermentacji na syropie.
ja natomiast mam negatywną opinię co do Alcotec-a 23% Extreme, fermentacja na syropie glukozowym z którego nastaw miał 22 blg po przerobieniu połowy cisza, stoi na 10 blg i teraz pytanie czy padły drożdże czy syrop glukozowy ma w składzie coś niefermentowalnego co zawyża wynik początkowy blg?
Z atetsu mam tylko że współczynnik glukozowy syropu to 36,1 DE a glukozy krystalicznej 99,8 DE, czy chodzić tu może o zawartość cukru, bo jeśli tak to by tłumaczyło zatrzymanie fermentacji na syropie.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości