Zanim zaczniesz, poczytaj Domowa produkcja alkoholu etylowego
Biblia dla początkujących
Problemy z budową własnego sprzętu? -> piszemy w tym i w tym temacie
Biblioteka bimbrownika
Dlaczego na tym forum nie psocimy
Kolumna typu Aabratek - budowa, kosztorys, opis działania
Tabele, wykresy, instrukcje itp.
Zacier i okolice
- Bentonit - klarowanie w praktyce
- Balling - sposób pomiaru
- Cukier inwertowany
- Cukier - glukoza (przeliczanie)
- Cukier - wydajność
- Cukrówka na drożdżach gorzelnianych
- Czas fermentacji zacierów zbożowych
- Czereśniowica - destylat
- Beczki do fermentacji
- Drożdże - hodowla
- Drożdże nie polecane
- Drożdże polecane
Drożdże turbo - eksperymenty; - Drożdże winiarskie - dawkowanie
- Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast 1; Alcotec 23% Turbo 2; Alcotec 24 Turbo Pure; Alcotec 48 Turbo Pure; Alcotec Szturm Turbo 20%; Alcotec Whisky Single Strain; Alcotec Vodka Star Hyper Pure; Alcotec Triple Still; Babuni; Black Bull; Burgund 38; Coobra 6 Magnum; Coobra 24; PureCobra; Coobra 48 Turbo; Coobra Mega Pack; Double Snake C24; Double Snake C48 Extreme; Fermicru VR5; Fermiol; Fermip Gozdawa Black Mamba; IOC Bayanus; IOC Efficience 1; IOC Efficience 2; Oenoferm C2; Piekarnicze; Red Ethanol; Samogon Turbo; SpiritFerm Moskva Style; Spirit Ferm T3; T Vodka Star Perfect Pure; T3; T22; T48 (czerwone); Turbo Turbo Jast (Czarownica); Turbo Star; Uniferm UNI AKTIVA
- Enzym LT100
- Enzym Termamyl, SAN Super
- Enzymy - dawkowanie; Enzymy - w praktyce
- Fermentacja - co powstaje w wyniku ~; Ponowna po destylacji; Przerywanie; Pytania;
Temperatura; - Wpływ temperatury
- Filtrowanie zacieru z żyta ~ zacieru zbożowego
- Glukoza - cukier (przeliczanie)
- Jabłka - cukier w ~
- Klarowanie; ~ zolem krzemionkowym
- Kwasek cytrynowy - tabela zakwaszania
- ŁKZWJ - Łatwy kwaśny zacier wujka Jessie
- Matka drożdżowa 1; Matka drożdżowa 2
- Melasa
- Metanol w zacierze i destylacie
- Napowietrzanie nastawu
- Nastaw / zacier z ananasa; ~ aronii; ~ bananów 1; ~ bananów 2; ~ chleba 1; ~ chleba 2; ~ cukru 1; ~ cukru 2; ~ cukru 3; ~ cukru 4; ~ cukru 5 (1410 mod); ~ cukru 6 (na drożdżach gorzelnianych); ~ cukru 7 (na drożdżach Fermiol); ~ cukru i cytryny; ~ czarnych porzeczek; ~ czekolady 1; ~ czekolady 2; ~ czereśni 1; ~ czereśni 2; ~ dzikiej róży; ~ ekstraktu słodowego; ~ fig; ~ fruktozy; ~ glukozy 1; ~ glukozy 2; ~ glukozy 3; ~ grochu 1; ~ grochu 2; ~ gruszek 1; ~ gruszek 2; ~ jabłek 1; ~ jabłek 2; ~ jabłek 3; ~ jabłek 4 (papierówek); ~ landrynek; ~ malin; ~ marchwi; ~ marchwi i jabłek; ~ miodu 1; ~ miodu 2; ~ mirabelek; ~ papierówek; ~ pędów sosny; ~ pigwy; ~ pomarańczy 1; ~ pomarańczy 2; ~ pomelo; ~ przetworów 1; ~ przetworów 2 (dżemów); ~ ryżu 1; ~ ryżu 2; ~ ryżu 3; ~ soków w kartonach; ~ syropu skrobiowego 1; ~ syropu skrobiowego 2; ~ syropu skrobiowego 3; ~ śliwek 1; ~ śliwek 2; ~ śliwek 3; ~ rodzynek 1; ~ rodzynek 2; ~ topinamburu; ~ winogron 1; ~ winogron 2; ~ wiśni; ~ żołędzi;
- Obliczenia nastawu (zacieru)
- pH zacieru
- Piana - pomocy
- Pojemniki, naczynia do fermentacji
- Pożywka dla drożdży
- Próba jodowa
- Pszenica - krok po kroku
- Wywar z drożdży piekarskich
- Siarkowodór - co zrobić
- Skrobia ziemniaczana
- Sour Mash
- Słodowanie żyta
- Syrop skrobiowy
- Słodzik zamiast cukru
- Słód jęczmienny a jęczmień niesłodowany z enzymami
- Słód stary - czy się nadaje
- Temperatura fermentacji i jej wpływ na dalszy proces
- Woda do nastawu; Woda - znaczenie
- Wydajność zacieru zbożowego
- Zacier / nastaw - temat ogólny; Podgrzewanie; Podgrzewanie; Przechowywanie ~ z chleba 1; ~ z chleba 2;
- Zacieranie: pszenicy, żyta, kukurydzy; Historia kilku ~
- Zacieranie bez dodatku sztucznych enzymów
- Zacieranie mąki 1; Mąki 2; Mąki 3; ~ kukurydzianej; ~ pszennej (różne sposoby); ~ żytniej; ~ problem; ~ Inżyniera
- Zacieranie kukurydzy 1; Kukurydzy 2; Kukurydzy 3; Mąki kukurydzianej; Ze słodu jęczmiennego
- Zacieranie pszenicy; ~ pszenicy 2; Zacieranie pszenicy 3;
- Zacieranie ziemniaków; ~ ziemniaków 2; ~ ziemniaków 3
- Zacieranie żyta 1; Żyta 2; Żyta 3; Żyta 4;
- Zaciery zbożowe - destylacja; ~ wydajność
- Zakwaszanie zacieru - tak czy nie...
- Zbożówka dla smakoszy
- Nastaw cukrowy na drożdżach gorzelnianych
Destylacja i rektyfikacja
- Aabratek do smakówek
- Absolut - bez chemii
- Bielenie destylatu 1, Bielenie 2
- Bufor - stabilizator wzmacniający; Bufor - rozważania
- Ciągły pomiar stężenia
- Ciśnienie w kegu na podstawie wskazań U-Rurki
- Cukrówka - jakość
- Destylacja
- Deflegmator - wzmocnienie alkoholu
- Destylacja zacierów zbożowych
- Destylat owocowy
- Druga rektyfikacja; Druga tura;
- Filtrowanie pyłem węglowym
- Ilość urobku
- Mętnienie destylatu 1, Mętnienie 2
- Miedź jako katalizator; miedź - katalizatorem
- Obniżony odbiór boczny; Obniżony odbiór boczny LM
- Ocieplenie kolumny
- Oczyszczanie chemiczne surowego destylatu
- Odstojniki
- Ostrość destylatu - rozważania
- Partycje wypełnienia
- Perhydrol, soda kaustyczna i ultra dźwięki
- Pirosiarczyn w destylacie - jak usunąć?
- Podgrzewanie gęstych zacierów parą,Bełkotka
- Pogon, przedgon, Pogon - ilość; ~ kropelkowy odbiów;
Odbieranie; Innowacja w odbiorze; Ile ~ odebrać; Ile ~ jak wykorzystać; - Półki rzeczywiste i teoretyczne w kolumnach rektyfikacyjnych
- Refluks; Rurka w kolumnie
- Refluks - porównanie systemów; Temperatura powrotu wody (refluksu)
- Refluks i równowagi
- Regulator - teoretyczne rozwiązania;
- Rektyfikacja ciągła; Rektyfikacja dwoma kegami 50l i 30l
- Stabilizacja kolumny; Stabilizacja, i jej wpływ na ilość przedgonów i czystość serca; Pomoc ze ~;
- Start kolumny
- Surówka
- Temperatura wrzenia, temperatura vs ciśnienie;
~ powrotu wody (refluksu) - Temperatura - problem z ~; Problem 2; Problem 3; Problem 4
- Węgiel - jaki ~; Filtr 1; Filtr 2; filrowanie 1; filrowanie 2; pył węglowy
- Wypełnienie celowość ~ nad refluksem; ~ zmywak w nowej konfiguracji
- Partycje
- Zalewanie kolumny; Problem z ~ 1; Problem z ~ 2; Problem z ~ 3; Testy zalewania
- Alembik - budowa; ~ miedziant retro; ~ ręczna robota; ~ inspirowany Szkocją ~ opinie i jak czyścić;
- Aluminium - bezpieczne czy nie?
- Analiza alkoholu etylowego - metody
- ARC - System automatycznej regulacji refluksu
- Arduino, sterownik + Blynk wg robert4you - kontynuacja
- Aparatura do destylacji ciagłej
- Alkoholomierz - wskazania; Pomiary; Tabele korekcyjne
- Autotransformator
- Aparautra kolegów z forum: AAbratek, głowica typu AAbratek, Akas 1, Akas 2, Alex, bluetoth, cemik1, cour_de_balance 1, cour_de_balance 2,Darod, garnacha, Ginger78, gynk, krisbak, looq1, nezka_1, ojciecdyrektor, Pan Jasio, Pietro, PtasioR, romulus13, stMedard, tomch22, wojtek_b, Wampir, wieniu26, Yaromir
- Bańka na mleko do podgrzewania zacieru
- Beczki dębowe - Informacje o beczkach do starzenia trunków.
- Beczki dębowe - robienie i przerabianie
- Beczki - szkiełkiem i okiem
- Beczki po sherry
- Bełkotka - budowa; Bełkotka, grzanie gęstych zacierów
- Beczki do zacieru;; Beczki 2; Beczki 3;
- Butla turystyczna do destylacji
- Bufor - stabilizator wzmacniający; Bufor - rozważania; Bufor - wielkość
- Chłodnica, Producent chłodnic, Przygotowanie do pracy, Chłodnica do N-S, ~ z rury karbowanej;
- Chłodzenie w obiegu zamkniętym
- Czujnik termometru - podłączenie do kolumny
- Czyszczenie kolumny
- Elektrozawory do ARC
- Filtr węglowy
- Głowica puszkowa; Aabratek
- Grzałka; ~ podłączenie 1; ~ podłaczenie 2; ~ korozja ~ montaż
- Kalkulator do rozrabiania spirytusu, Rozrabianie spirytusu
- KEG - podłączenie kolumny; Średnica otworu; Gumowany 1; Gumowany 2; Gumowany - szeroki wlew; Wykręcanie fittingu 1; Wykręcanie fittingu 2; Wymiary; Nogi do kega; Przeróbka z gazu na prąd;
- Kolumna - budowa; Trzy kolumny; Czyszczenie kolumny
- Kolumna mechaniczna; Z wirującą parą Kolumna VM; Opcja VM w Aabratku; Zmodyfikowany Bokabob; Półkowo-kołpakowa;
Z półkami rzeczywistymi; Thor (do owocówek); - Kolumna - jaka średnica?; Średnica 2
- Koszt budowy sprzętu
- Lutowanie miedzi
- Manometr
- Miedź - czyszczenie; Miedź - działanie katalityczne; Katalizator miedziany;
- Mieszadło zamiast płaszcza
- Mosiądz do budowy aparatury
- Nadmanganian potasu
- Obniżony odbiór boczny
- Odstojnik w 15 minut
- Parnik do zboża - budowa
- Pierścienie centrujące
- Płaszcz wodny, olejowy; Olejowy; Olejowy czy wodny;
- Półka rzeczywista do obniżonego odbióru bocznego
- Prasa do wyciskania owoców;
- Prasa filtracyjna na sprężone powietrze
- Przypalony zacier w KEGu; Jak nie przypalić
- Refraktoment - pomiar
- Regulator temperatury par w głowicy
- Regulator mocy Pamel; Pamel - charakterystyka mocy; PAMEL PRD3; Regulator mocy drgranatta; Regulator AVT 1007v2; Jaki ~ mocy ;
- Rotametr
- Silikon; Wężyk silikonowy
- Skraplacz
- Sonda termometru - podłączenie do kolumny
- Spawanie - co czym połączyć?
- Sprężynki - produkcja; Sprężynki pryzmatyczne
- Sprężynki vs zmywaki; Badanie HETP
- Sterownik III Generacji SM-31
- Sterownik, termometr Arduino + Blynk;
Sterownik Arduino + Blynk wg robert4you - kontynuacja - Sterownik SD-2 0,01°C E-ARC
- Sterownik "skrojony na miarę"
- Taboret gazowy; gazowy 7,5KW; Przeróbka; Taboret czy grzałka
- Termometr - jaki ~; Cyfrowy na układzie DS1820; Obudowa do DS-a; Interfejs DS-a; 2xDS+alarmy+LCD; Dwupunktowy; W którym miejscu?; Termometry cyfrowe; ~ 4 punktowy z podłączeniem do PC; ~ sterownik Arduino + Blynk;
- Thor - modyfikacja do owocówek
- Uszczelki - materiał
- Wąż do podłączenia gazu
- Wężyk silikonowy
- Wirówka do gęstych zacierów
- Wypełnienie - wełna stalowa; Sprężynki; Sprężynki pryzmatyczne; Stalowe kulki; Pierścienie Białeckiego; Pierścienie Raschiga; Siatka nierdzewna; Wypełnienie; Inne alternatywne do zmywaków
- Wypełnienie: zmywaki vs sprężynki; Zmywaki vs wióry; Sprężynki: badanie HETP
- Wypełnienie miedziane - na górze czy na dole
- Wziernik
- Zaworek w 15 minut
- Zmywaki - Druciak /Zmywak Zone; Test zmywaków; Zmywak w nowej konfiguracji
- Zmywaki vs sprężynki; Zmywaki vs wióry;
- Zimne palce; Kolumna i zimne palce
Edit:
Admin: Aby było mniej bałaganu będę dopisywał linki bezpośrednio w tym poście. Jeśli ktoś uzna, że coś warto dopisać, niech napisze post z linkiem do tematu (najlepiej zamkniętym w tagach [url]), który potem zostanie przesunięty do głównego FAQ. To dopiero początek, dlatego proszę wybaczyć, że większość tematów nie jest jeszcze podlinkkowana.