Nowość w ofercie drożdże Alcotec Whisky Yeast
Zatarłem 3,5 kg mąki żytniej . Przefermentowane i na prostym zestawie z katalizatorem wyszło 2,8litra 40% alkoholu . Robiłem dokładnie tak jak z kukurydzą i wydajność jest większa ale praktycznie nie do spożycia po pierwszym przebiegu . Wali dziwnym smrodem . Kukurydzę zaczepiłem dębem i robi się ciekawy bukiet , natomiast na ten smród z żyta nie mam pomysła . Trzeba by puścić drugi raz , a i tak będzie capiało ( tak myślę ) . Zostawię na później jak odpalę prototyp mojej pierwszej haubicy to będę miał na testy . Na razie wyleczyłem się z doświadczeń zacierowych , ale wszystkiego trzeba popróbować .
Pozdrawiam !!!!
Piotrek
Pozdrawiam !!!!
Piotrek
Wiem ze filtrujac trace ,ale niestety cos za cos ,nie mam kociolka z plaszczem, ile i jak wychodzi - zostalo dokladnie opisane przez innych kolegow forumowych wystarczy poszukac ,nie rozpisuje sie swoimi doswiadczeniami a to dlatego ze raz opisalem jak zacieralem zyto i ile mi wyszlo ,no i niestety komentarze jakie otrzymalem poprostu zniechecaja do jakielkowiek dyskusji,zreszta wciaz sie ucze wiec wole.
Wlasnie zakonczylem destylacje zacieru ryzowego ,bedac w Tesco trafila mi sie okazja kupic worek 20kg ryzu za £3.50 ,worek byl rozerwany wiec zawolalem kolesia co sie krecil miedzy alejkami zapytujac o tem woreczek ,wogole nie bylo mowy o sprzedazy itd.Ale w koncu ulegl Zacieralem tak: do gotujacej wody wsypywalem ryz w proporcji 3:1 wolny ogien,ciagle mieszajac ,jezeli zostawi sie na troszke zaraz przylega do dna i sie przypala,wylaczam palnik ,przykrywka i tak sobie stoi i pecznieje20-30 min,nastepnie enzym uplynniajacy, ponownie lekki ogien ciagle mieszajac,reszta jak z kazdym innym zbozem ,fermentacja na G-995 dosc dluga, 10 dni pracowalo,,fltrowalen woreczkiem od 98%,a musze jeszcze dodac ze jest to ryz Basmanti co jest juz polamany, bardzo pomaga w gotowaniu,nie trzeba nic mielic ,wynik z 20kg-podwojny przebieg na kolumnie ,6.4l -95%, plus 0.7l smrodow,jaki smak ?Narazie niech stoi pozyjemy zobaczymy napewno z 2 literki postawie na platkach debowych.
Mysle ze mozna, ale po co ? Nie lepiej dac G-995?GreenVermouth pisze: ...Czy tymi drożdżami można potraktować zacier z ryżu?...
Wlasnie zakonczylem destylacje zacieru ryzowego ,bedac w Tesco trafila mi sie okazja kupic worek 20kg ryzu za £3.50 ,worek byl rozerwany wiec zawolalem kolesia co sie krecil miedzy alejkami zapytujac o tem woreczek ,wogole nie bylo mowy o sprzedazy itd.Ale w koncu ulegl Zacieralem tak: do gotujacej wody wsypywalem ryz w proporcji 3:1 wolny ogien,ciagle mieszajac ,jezeli zostawi sie na troszke zaraz przylega do dna i sie przypala,wylaczam palnik ,przykrywka i tak sobie stoi i pecznieje20-30 min,nastepnie enzym uplynniajacy, ponownie lekki ogien ciagle mieszajac,reszta jak z kazdym innym zbozem ,fermentacja na G-995 dosc dluga, 10 dni pracowalo,,fltrowalen woreczkiem od 98%,a musze jeszcze dodac ze jest to ryz Basmanti co jest juz polamany, bardzo pomaga w gotowaniu,nie trzeba nic mielic ,wynik z 20kg-podwojny przebieg na kolumnie ,6.4l -95%, plus 0.7l smrodow,jaki smak ?Narazie niech stoi pozyjemy zobaczymy napewno z 2 literki postawie na platkach debowych.
Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 10:06 przez onek_uk, łącznie zmieniany 1 raz.
Nastawiłem mój pierwszy zacier na tych drożdżach i mam pytanie. Ześrutowana pszenica nastawiona zgodnie z przepisem 12 dni temu, temperatura zacieru przez cały czas ok.25st.
Po tygodniu zacier kwaśny a pomiar blg wykazał ok.5, wczoraj czyli po 11 dniach dalej pracuje, blg ok.3,5. Nie wiem czy pomiar jest wiarygodny, gdyż pomimo przefiltrowania cukromierz w probówce powoli/ciężko się porusza. Jak sprawdzić czy skrobia została przerobiona? W/g ulotki oznaką zakończenia fermentacji jest blg=0, test jodowy negatywny lub kwaśny w smaku zacier. Jutro chciałem destylować ale nie wiem czy już wszystko przerobione.
Po tygodniu zacier kwaśny a pomiar blg wykazał ok.5, wczoraj czyli po 11 dniach dalej pracuje, blg ok.3,5. Nie wiem czy pomiar jest wiarygodny, gdyż pomimo przefiltrowania cukromierz w probówce powoli/ciężko się porusza. Jak sprawdzić czy skrobia została przerobiona? W/g ulotki oznaką zakończenia fermentacji jest blg=0, test jodowy negatywny lub kwaśny w smaku zacier. Jutro chciałem destylować ale nie wiem czy już wszystko przerobione.
Ja bym poczekał jak przestanie pracować i dopiero dał na rurki.Kiedyś chciałem destylować taki lekko pracujący zacier to pienił mi się tak i zarzucał w kolumnę,że destylacja była praktycznie nie możliwa.Dopiero po dodaniu antypiany udało mi się jakoś odzyskać alkohol ale też ze sporymi kłopotami.Qba pisze:wczoraj czyli po 11 dniach dalej pracuje, blg ok.3,5. Nie wiem czy pomiar jest wiarygodny, gdyż pomimo przefiltrowania cukromierz w probówce powoli/ciężko się porusza.
Podczas dodawania enzymu scukrzającego warto też mieć i dodać enzym zmniejszający lepkość zacieru.Wtedy zacier jest dużo rzadszy a w końcowej fazie fermentacji na wierzchu jest bardzo rzadki i bez problemu można zmierzyć blg.
U mnie ten rzadki płyn na górze po skończonej fermentacji pokazuje minus 1 do minus 1,5 blg.
Pzdr.
OLO 69
Witam kiedyś pracowałem przy zacierach w gorzelni .Zaciery przed pomiarem filtrowało się w worku podobnym do worka jakie można kupić u naszego kolegi .Pomiar zacieru oscylował miedzy 0.5 a 1.5 wtedy było ok .Jak było więcej to już rozmowa z kierownikiem co nie tak .Poniżej 0 to pochwała wzrokowa .Wspomnę ,że poniżej zera było z kukurydzy ,ze zboża [czyli żyto ,pszenica,pszenżyto]było bardzo rzadko .pozdrawiam piast145.
piast145
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości