Nalewka Limonkowo-cytrynowa

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
czeren
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2012-01-29, 09:52
Lokalizacja: Warszawa

Nalewka Limonkowo-cytrynowa

Post autor: czeren » 2012-02-18, 12:00

Witam zrobiłem nalewkę limonkowo-cytrynową muszę dodać do niej syrop cukrowy i tu jest moje pytanie z jakiego cukru najlepiej zrobić syrop z białego czy brązowego

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nalewka Limonkowo-cytrynowa

Post autor: Citizen Kane » 2012-02-18, 12:28

czeren pisze:Witam zrobiłem nalewkę limonkowo-cytrynową muszę dodać do niej syrop cukrowy i tu jest moje pytanie z jakiego cukru najlepiej zrobić syrop z białego czy brązowego
Skoro już wszyscy wiemy, że zrobiłeś nalewkę, to podzielisz się z nami przepisem...

Awatar użytkownika
czeren
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2012-01-29, 09:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nalewka Limonkowo-cytrynowa

Post autor: czeren » 2012-02-18, 18:16

Nalewka limonkowa 1
(Srebrny Laur Amelii Semadeni)
Składniki:
0, 5 kg bardzo zielonych limonek
0,5 kg cytryn
0,5 kg cukru
1 l spirytusu
Niegazowana woda mineralna.

Wykonanie:
Obrać cienko limonki, tak by skórki nie były białe pod spodem.
Obrane skórki włożyć do słoja i zalać litrem spirytusu zmieszanym ze szklanką wody.
Odstawić na 4 dni. Mieszać.
Odcedzić skórki.
Do nalewu dodać sok wyciśnięty z limonek i cytryn plus rozpuszczoną łyżkę cukru.
Zostawić na tydzień.
Przygotować syrop z 0,5 kg cukru i 0,3 l wody i do gorącego wlać powoli macerat.
Odstawić na 1 tydzień.
Przefiltrować.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez czeren, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czeren
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2012-01-29, 09:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: czeren » 2012-02-27, 16:03

Witam zrobiłem syrop z brązowego cukru i wlałem powoli macerat do spirytusu a nalewka zrobiła się mętna i jest już taka mętna prawie tydzień czy się sama wyklaruje i po jakim mniej więcej czasie
Załączniki
Zdjęcie0013.jpg
Zdjęcie0013.jpg (21.08 KiB) Przejrzano 4630 razy

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-02-27, 16:06

Tydzień to trochę krótko jak na klarowanie nalewek. Spróbuj jednak przepuścić ją przez bawełniany płatek w lejku. Gęstość materiału filtrującego ustaw tak aby proces przebiegał z szybkością kropli na sekundę.

Awatar użytkownika
czeren
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2012-01-29, 09:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: czeren » 2012-02-27, 16:13

Ok dzięki za odpowiedż

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-02-27, 16:21

Daj fotkę jak praca przyniesie pożądany efekt.

Awatar użytkownika
czeren
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2012-01-29, 09:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: czeren » 2012-02-27, 17:04

Ok

Awatar użytkownika
macius
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2010-12-05, 12:40

Post autor: macius » 2012-02-27, 23:03

Spróbuj delikatnie ją podgrzać z kilkoma kroplami rohapectu ;) http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=25
zwykłą cytrynówkę b ładnie klaruje, tutaj masz zdjęcia:
http://mackubluff.wrzuta.pl/obraz/7X42M ... 0720-00114
http://mackubluff.wrzuta.pl/obraz/0fK99 ... 0902-00162

Awatar użytkownika
czeren
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2012-01-29, 09:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: czeren » 2012-02-29, 15:10

Najpierw wypróbuję sposób Citizen Kana ale to dopiero w weekend bo w tygodniu nie mam czasu
a jak to nie da efektu to wypróbuję twój sposób macius

Awatar użytkownika
czeren
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2012-01-29, 09:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: czeren » 2012-03-03, 13:52

Witam po dwu krotnym filtrowaniu nalewka wygląda tak
Załączniki
Nalewka limonkowa.JPG

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-03-03, 15:34

Postaw to na zewnątrz, albo jeszcze lepiej w zamrażarce i zobacz czy się nie wyklaruje.

Awatar użytkownika
czeren
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2012-01-29, 09:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: czeren » 2012-03-04, 16:43

A mniej więcej po jakim czasie powinna się wyklarować w zamrażarce

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-03-04, 17:17

Aż się wyklaruje - jeśli wogóle się wyklaruje.
U mnie wyklarowało sie po dwóch miesiącach i to tylko dlatego ,że nie zdązyliśmy prędzej wypić... :D

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-03-04, 17:23

Po prostu postaw do zamrażarki i być może wystarczy.
Zanim zorganizujesz inny sprzęt, to być może będzie wyklarowane.
Chyba że to, co na fotce to próbeczka, a to co chcesz wyklarowa,ć to do żadnej zamrażary sie nie zmieści :-)
Berbelucha.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości