Zimne palce ?
Zimne palce ?
Witam, planuje przebudowe mojej aparatury, konkretnie mam zabiar wstawić dodatkowy kawałek rury miedzy kolumne a tą część z głowica i tak sie zastanawiam czy jest sens montować w tej dodatkowej rurce zimne palce, a dodatkowo czy po wstawieniu tam zimnych palców jest sens montowac tam czujnik temperatury. Jesli tak to prosiłbym o uwagi w jakim miejscu najlepiej zamontować te zimne palce, jaki bedzie ich wymierny efekt działania, oraz to gdzie zamontować ten czujnik temp. (jeśli wogóle) i też w czym może mi sie on przydac.
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale temp w okolicach zimnych palców pozwolilaby mi dokladnie sterować przepływem wody przez nie, a chce nim sterować niezależnie od przepływu wody przez chłodnice, w zwiążku z tym czy taki termometr lepiej bedzie zamontować nad czy pod zimnymi palcami.
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale temp w okolicach zimnych palców pozwolilaby mi dokladnie sterować przepływem wody przez nie, a chce nim sterować niezależnie od przepływu wody przez chłodnice, w zwiążku z tym czy taki termometr lepiej bedzie zamontować nad czy pod zimnymi palcami.
Djęcie juz troche nieaktualne jesli chodzi o termometr bo juz jest elektoroniczny. Wiec mowisz ze jedyna zamiana to wydłużenie?Bo w tej chwili mam wypelnienie na dl. około 115cm, i planuje dołożyć jeszcze około 30~40cm rury razem z wypełnieniem.
A jeśli dołozyłbym te zimne palce a do tego miedzy zimne palce a powrót z refluksu zewnetrznego wypełnienie (na długości tych 30~40cm) to też w żadne sposob nie wpłynełoby na jakośc destylatu?
Pozdrawiam
MuzzY
A jeśli dołozyłbym te zimne palce a do tego miedzy zimne palce a powrót z refluksu zewnetrznego wypełnienie (na długości tych 30~40cm) to też w żadne sposob nie wpłynełoby na jakośc destylatu?
Pozdrawiam
MuzzY
aaaaa wtedy to inna bajka, oczywiście, że to polepszy jakość destylatuno1muzzy pisze:A jeśli dołozyłbym te zimne palce a do tego miedzy zimne palce a powrót z refluksu zewnetrznego wypełnienie (na długości tych 30~40cm) to też w żadne sposob nie wpłynełoby na jakośc destylatu?
MuzzY
przynajmniej w/g mojej wiedzy i doświadczeń
pozdrawiam - inżynier
W takim wypadku rodzi sie pytanie jak sterować taką konstrukcją, zimne palce byłyby zainstalowane poniżej refluksu zenętrzenego, w związku z tym chyba przydałby sie jakis termometr tuż nad tymi zimnymi, tak mi sie wydaje, czy moze termometr w tym miejscu nie byłby juz wogole potrzebny?A jeśli by był to czemu miałby służyć i jaką temperature powinien wskazywać w trakcie działania aparatury?Ma może ktoś taki temat przećwiczony?Jeśli tak to prosiłbym o jakieś rady...
Pozdrawiam
MuzzY
Pozdrawiam
MuzzY
Co wy się tak uczepiliście tych zimnych palców ? zmarnowałeś pewnie z 20 cm kolumny, lepiej zastosowac spiralę jako deflegmator. Zajmie ok 5 cm a powierzchnia chłodzenia taka sama.
Po drugie co to za 2 wyloty na szczycie kolumny ? Robisz 2 chłodnice ? czy 1 na termometr jeżeli tak to trochę za długa ta rurka.
Po drugie co to za 2 wyloty na szczycie kolumny ? Robisz 2 chłodnice ? czy 1 na termometr jeżeli tak to trochę za długa ta rurka.
mam taką spirale w swojej kolumnie,zaledwie 3 zwoje i sprawdza się znakomicie,dla większego refluksu jednak polecił bym 4 do 5 zwoje ponieważ regulacja jest u mnie minimalna,bardziej zależna od mocy grzania.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26