Bailey's
Bailey's
Witam
Zrobiłem dziś coś wg, tego przepisu
- puszka mleka skondensowanego,słodzonego (2 godz. w garze z wodą , w tym ok. 1.40 min gotowania)
- 250 ml czystej wódki
- 50 ml whiskey
- 3 krople aromatu do ciast - rumowego ( tylko dlatego że nie miałem pod ręka rumu w czystej postaci)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)
Wszytko potem do blendera. Wszytko ładnie się połączyło, żadnych grudek i innych niepożądanych niespodzianek.
Efekt - palce lizać,rzecz wspaniała na jesienne wieczory we dwoje.
Więcej na forum winiarzy pod tym samym tematem
Dla naszych kobiet to super trunek
pozdro
Zrobiłem dziś coś wg, tego przepisu
- puszka mleka skondensowanego,słodzonego (2 godz. w garze z wodą , w tym ok. 1.40 min gotowania)
- 250 ml czystej wódki
- 50 ml whiskey
- 3 krople aromatu do ciast - rumowego ( tylko dlatego że nie miałem pod ręka rumu w czystej postaci)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)
Wszytko potem do blendera. Wszytko ładnie się połączyło, żadnych grudek i innych niepożądanych niespodzianek.
Efekt - palce lizać,rzecz wspaniała na jesienne wieczory we dwoje.
Więcej na forum winiarzy pod tym samym tematem
Dla naszych kobiet to super trunek
pozdro
300 ml czystej wódki
50 ml rumu /czeskiego -" tuzemskiego"/
1/2 szklanki mleka /zwykłego z kartonu 3,2%/
1 puszka skondensowanego słodzonego i gotowanego ok 3godziny mleka
1łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
Kawę, kakao i cukier rozpuszczamy w pół szklanki mleka dodajemy do masy i miksujemy, gdy pozbędziemy się grudek i masa będzie jednolita dolewamy powoli alkohol nie przerywając mieszania. Dzisiaj po 3 dniach porównując oryginał z moim likierem stwierdzam że w oryginale bardziej jest wyczuwalne kakao, więc następnym razem dam kawy 1/2 a kakao całą łyżeczkę a tak w ogóle to smak jest super i produkt paruje jak kamfora
50 ml rumu /czeskiego -" tuzemskiego"/
1/2 szklanki mleka /zwykłego z kartonu 3,2%/
1 puszka skondensowanego słodzonego i gotowanego ok 3godziny mleka
1łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
Kawę, kakao i cukier rozpuszczamy w pół szklanki mleka dodajemy do masy i miksujemy, gdy pozbędziemy się grudek i masa będzie jednolita dolewamy powoli alkohol nie przerywając mieszania. Dzisiaj po 3 dniach porównując oryginał z moim likierem stwierdzam że w oryginale bardziej jest wyczuwalne kakao, więc następnym razem dam kawy 1/2 a kakao całą łyżeczkę a tak w ogóle to smak jest super i produkt paruje jak kamfora
Re: Bailey's
lopes pisze:Witam
Zrobiłem dziś coś wg, tego przepisu
- puszka mleka skondensowanego,słodzonego (2 godz. w garze z wodą , w tym ok. 1.40 min gotowania)
- 250 ml czystej wódki
- 50 ml whiskey
- 3 krople aromatu do ciast - rumowego ( tylko dlatego że nie miałem pod ręka rumu w czystej postaci)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)
Wszytko potem do blendera. Wszytko ładnie się połączyło, żadnych grudek i innych niepożądanych niespodzianek.
Efekt - palce lizać,rzecz wspaniała na jesienne wieczory we dwoje.
Więcej na forum winiarzy pod tym samym tematem
Dla naszych kobiet to super trunek
pozdro
super przepis, polecam!
witam wszystkich, wczoraj zrobiłem baileysa tylko że czerpnąłem trochę z jednego przepisu a trochę z drugiego:
-puszka skondensowanego słodzonego mleka (gotowane 3 godz.)
-300ml wódeczki ( starczyło by 250, ale jak kto woli )
-50ml rumu
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kakao
-1 łyżeczka cukru waniliowego (ale teraz dodam 2 )
SUPER, SUPER !!!!
-puszka skondensowanego słodzonego mleka (gotowane 3 godz.)
-300ml wódeczki ( starczyło by 250, ale jak kto woli )
-50ml rumu
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kakao
-1 łyżeczka cukru waniliowego (ale teraz dodam 2 )
SUPER, SUPER !!!!
@jagra
Gotuje się zamkniętą - tylko przy otwieraniu goracej trzeba uważać, raz miałem czerwony szlaczek na przedramieniu. Gotowałem razy dużo, nigdy nie było bum Pomalutku na małym ogniu (gotuje sięoczywiście w wodzie), 2,5 godziny wysatrczy. Dodatki wedle uznania, ja użwam lasek wanili zamiast cukru waniliowego, kawy parzonej z ekspresu - krótkie mocne ekspresso, innych proporcji i jeszcze mleka niesłodzonego też z puszki.
Gotuje się zamkniętą - tylko przy otwieraniu goracej trzeba uważać, raz miałem czerwony szlaczek na przedramieniu. Gotowałem razy dużo, nigdy nie było bum Pomalutku na małym ogniu (gotuje sięoczywiście w wodzie), 2,5 godziny wysatrczy. Dodatki wedle uznania, ja użwam lasek wanili zamiast cukru waniliowego, kawy parzonej z ekspresu - krótkie mocne ekspresso, innych proporcji i jeszcze mleka niesłodzonego też z puszki.
Pozdrawiam
Zadałeś bardzo trudne pytanie To raczej mało kto wie jak sądzę, bo jak się zrobi to tak szybko znika, że chyba nie wiadomo ile można go przechowaywać. Ja nie przepadam za tym trunkiem aż tak bardzo, choć bardzo smakuje, ale w ilości jedno-dwóch kieliszków, za to damy pochłaniają go w zastraszającym tempiegigant pisze:jako że jest to trunek na mleku to ile może leżeć ?
2 miesiące lodówka napewno może leżeć. Ile więcej nie wiem, nie dało się nigdy sprawdzić.
Pozdrawiam
Podobny trunek popełniam od dawna. Używam takie składniki i proporcje.
1. Mleko skondensowane, słodzone 2 puszki
2. Szklanka mleka UHT 1,5% tłuszczu.
3. 0,5l czystej 40%. Używam najtańszej z dyskontów
4. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Mleko gotuję ok. 25min. w szybkowarze. W samej wodzie gotowałem po 3godziny. (raz mi puszka wystrzeliła, ale było mycia)
Jak puszki ostygną mieszam wszystkie składniki i rozlewam do butelek. Mieszam mikserem.
Smacznego.
1. Mleko skondensowane, słodzone 2 puszki
2. Szklanka mleka UHT 1,5% tłuszczu.
3. 0,5l czystej 40%. Używam najtańszej z dyskontów
4. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Mleko gotuję ok. 25min. w szybkowarze. W samej wodzie gotowałem po 3godziny. (raz mi puszka wystrzeliła, ale było mycia)
Jak puszki ostygną mieszam wszystkie składniki i rozlewam do butelek. Mieszam mikserem.
Smacznego.
SPRAWDZONY przepis
Pół litra śmietany 35%
-pół litra spirytusu
-100 ml whiskey
-pół kilo cukru
-skórka z 1 cytrny
-laska wnilii
śmietanę połączyć ze spirytusem, dodać whiskey,cukier,wanilię i skórkę z cytryny. DOBRZE wymieszać i odstawić na 2 miesiące. Potem przefiltrować i zabarwić karmelem.
ja robiłem bez cytryny dodałem jeszcze aromat waniliowy czekoladę i kawę
Pół litra śmietany 35%
-pół litra spirytusu
-100 ml whiskey
-pół kilo cukru
-skórka z 1 cytrny
-laska wnilii
śmietanę połączyć ze spirytusem, dodać whiskey,cukier,wanilię i skórkę z cytryny. DOBRZE wymieszać i odstawić na 2 miesiące. Potem przefiltrować i zabarwić karmelem.
ja robiłem bez cytryny dodałem jeszcze aromat waniliowy czekoladę i kawę
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości