Gin
Gin
Przegladajac homedistiller.org rzucil mi sie w oczy przepis/metoda na gin chociaz sadze ze mozna by bawic sie rowniez z innymi skladnikami.Mianowicie na szczycie kolumny, zamiast ostatniego zmywaka:) umieszcza sie torebeczke/pojemnik z ziolami.czy ktos probowal tego sposobu i ew.jakie byly tego efekty?
Ostatnio zmieniony 2009-06-07, 19:37 przez mcfinn, łącznie zmieniany 2 razy.
Robiłem gin z przepisu z tej strony, tylko innym sposobem tzn. najpierw maceracja ziół w alkoholu a potem destylacja prosta (razem z ziołami) do momentu aż leci biały destylat.
Sposób podany przez Ciebie jest dobrze znany i używa się go nie tylko do produkcji ginu, ale innych wódek smakowych.
Sposób podany przez Ciebie jest dobrze znany i używa się go nie tylko do produkcji ginu, ale innych wódek smakowych.
Pozdrawiam
- easy driver
- 40%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
- Lokalizacja: południe
Ja robiłem gin w ten sposób, ale do kotła lałem rozcieńczony spirytus po rektyfikacji, a cały proces odbywał się bez podłączonego refluksu. Efekt jak na mój gust zadawalający.
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 16:39 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Gin zwykle wychodzi najlepszy z wyskoku jabłecznego w zeszłym roku cena tychże była taka ze nie zrobiłem ani grama, ale jeśli się zdecyduję na dojechanie na zlot, specjalnie dla kolegi uwarzę odrobinę.
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 16:38 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Tofi nie masz racji do końca. To co podałeś to jeden ze sposobów otrzymywania ginu.
Ja robię przez macerację i potem destylację, nawet w wersji bez oddzielania ziół.
Zobacz na http://homedistiller.org/ w zakładce Flavouring i GIN.
np. cenne uwagi:
*źródło http://homedistiller.org/
Przydatna może być też to:
Ja robię przez macerację i potem destylację, nawet w wersji bez oddzielania ziół.
Zobacz na http://homedistiller.org/ w zakładce Flavouring i GIN.
np. cenne uwagi:
Kod: Zaznacz cały
The total amount of botanicals used is about 20-35 grams/litre. If we take the dominant botanical juniper as 'x', the proportions of the botanicals used is:
x = juniper
x/2 = coriander
x/10 = angelica, cassia, cinnamon, liquorice, bitter almonds, grains of paradise, cubeb berries
x/100 = bitter & sweet orange peel, lemon peel, ginger, orris root, cardamon, nutmeg, savory, calamus, chamomile.
If we use x = 20g then x/2 = 10g, x/10 = 2g, x/100 = 0.2g (200mg)
Some current gins do not have a pronounced juniper character as they are used for cocktails and are more of a flavored vodka - for this type of gin for 'x' use equal quantities for juniper & coriander (i.e. x = 20g composed of 10g of juniper & 10g of coriander)
The botanical are macerated in 45%abv neutral alcohol (usuallyfor 24 hours), redistilled and then diluted to 42%abv which is an optimal strength for holding the flavour of the botanicals. Only the middle run (80-85%abv) is used to produce a high quality gin. Plymouth Gin also comes in a 57%abv 'Navy Strength' and which is also the British 100 proof strength. *
Przydatna może być też to:
Kod: Zaznacz cały
With the aim of formulating a standard model for gin botanical quantities for the homedistiller, here is a table of the botanicals used in 8 modern gins:
1) Tiger Gin
2) Gordon's Distilled London Dry Gin
3) Beefeater London Distilled Dry Gin
4) Plymouth Gin
5) Bombay Distilled London Dry Gin
6) Bombay Sapphire Distilled London Dry Gin
7) Mercury Gin
8) Juniper Green London Dry Gin
Botanicals used-------Gin Brand (see above)
-----------------------1-----2-----3-----4-----5-----6-----7-----8
Juniper---------------yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes
Coriander-------------yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes---yes
Angelica root---------yes---------yes---yes---yes---yes---yes---yes
Cassia----------------yes---yes---yes---------yes---yes---yes
Cinnamon--------------yes------------------------------------------
Liquorice-------------yes---------yes---------yes---yes---yes------
Bitter almonds--------------------------------yes---yes---yes------
Grains of Paradise----------------------------------yes------------
Cubeb berries---------------------------------------yes------------
Bitter orange peel----------------yes------------------------------
Sweet orange peel-----yes---------------yes---------------yes------
Lemon peel------------yes---------yes---yes---yes---yes---yes------
Ginger----------------------yes------------------------------------
Orris root------------yes---------------yes---yes---yes---yes------
Cardamon--------------yes---------------yes------------------------
Nutmeg----------------yes---yes------------------------------------
Savory----------------------------------------------------------yes
Calamus (sweet flag)-----------------------------------------------
Chamomile (?)------------------------------------------------------
Pozdrawiam
Jest kilka sposobów otrzymywania tego trunku:
1. Ekstrakcja przypraw (głównie jałowca) oparami alkoholu
2. Ekstrakcja przypraw (głównie jałowca) oparami wody
3. Maceracja przypraw (głównie jałowca) w alkoholu i destylacja
4. Maceracja przypraw (głównie jałowca) w alkoholu
Oczywiście w każdym ze sposobów na koniec gin uzupełnić można innymi dodatkami smakowo-zapachowymi.
1. Ekstrakcja przypraw (głównie jałowca) oparami alkoholu
2. Ekstrakcja przypraw (głównie jałowca) oparami wody
3. Maceracja przypraw (głównie jałowca) w alkoholu i destylacja
4. Maceracja przypraw (głównie jałowca) w alkoholu
Oczywiście w każdym ze sposobów na koniec gin uzupełnić można innymi dodatkami smakowo-zapachowymi.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość