Beczki do fermentacji zacieru.
Beczki do fermentacji zacieru.
Witam.
Mam zapytanie czy beczki produkowane przez firme BORYSZEW ERG S.A nadaja się do fermentacji zacieru.
Czy ktoś w takich beczkach robił zacier.
Pozdrawiam SZAFECZKA
Mam zapytanie czy beczki produkowane przez firme BORYSZEW ERG S.A nadaja się do fermentacji zacieru.
Czy ktoś w takich beczkach robił zacier.
Pozdrawiam SZAFECZKA
Witam, prosze o radę, czy do fermentacji zacieru mogę użyć KEGA oraz jaki wpływ na jakość zacieru bedzie miało umieszczenie naczynia z zacierem na osłonietym balkonie gdzie wystepuje zmienność temperatury otoczenia - w dzień słońce, w nocy ochlodzenie?
do tej pory jako naczynia uzywałem szklanego balonu ustawionego bezpośrednio przy grzejniku CO, gdzie wystepowała stała temperatura, ciekawi mnie jak bedzie sie zachowywał zacier, w stalowym naczyniu narazonym na zmienność temperatury.
pozdrawiam
do tej pory jako naczynia uzywałem szklanego balonu ustawionego bezpośrednio przy grzejniku CO, gdzie wystepowała stała temperatura, ciekawi mnie jak bedzie sie zachowywał zacier, w stalowym naczyniu narazonym na zmienność temperatury.
pozdrawiam
Wiesław
możeszwiesław pisze:Witam, prosze o radę, czy do fermentacji zacieru mogę użyć KEGA
Teoretycznie żaden z tendencją do pogorszenia jakości.wiesław pisze: jaki wpływ na jakość zacieru bedzie miało umieszczenie naczynia z zacierem na osłonietym balkonie gdzie wystepuje zmienność temperatury otoczenia - w dzień słońce, w nocy ochlodzenie?
Jedynie co niepotrzebnie wydłużysz fermentacje bo w nocy schłodzisz zacier, natomiast w południe istnieje możliwość przegrzania nastawu co może spowoduje śmierć drożdży.wiesław pisze: Ciekawi mnie jak bedzie sie zachowywał zacier, w stalowym naczyniu narazonym na zmienność temperatury.
pozdrawiam
Witam fermentacja w kwasiaku jest bardziej "higieniczna" niż w plastikowym fermentatorze - ze względów na to iż plastik podatny jest na uszkodzenie - "rysy" gdzie mogą się gromiadzić różnego rodzaju drobnoustroje , bakterie - co jest niepożądane przy wstępnej fazie fermentacji . Oczywiście nie neguję wykorzystywania palstików do procesu fermentacji nawet z atestem ( łyżka / widelec) są ok - ale mi chodzi o "czystość " i łatwość w utrzymaniu sterylnośći
przy dobrym umyciu/odkażeniu i w plastiku można wiele dobrego zrobić ....
oczywiście warunki otoczeniowe powinny być utrzymywane na tym samym stałym poziomie - dopasowane do optymalnych parametrów pracy drożdży - i nie jest wskazana taka "bujanka" temperatur .
pozdrawiam 98%
przy dobrym umyciu/odkażeniu i w plastiku można wiele dobrego zrobić ....
oczywiście warunki otoczeniowe powinny być utrzymywane na tym samym stałym poziomie - dopasowane do optymalnych parametrów pracy drożdży - i nie jest wskazana taka "bujanka" temperatur .
pozdrawiam 98%
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2008-04-09, 21:36
Jeśli mogę coś doradzić. Niezłe i tanie są beczki po jelitach na kiełbasy. Można takie kupić - ok. rok temu 120 litrowe były po 10 złotych - w sklepach zaopatrujących rzemieślników i prywatnych wytwórców wędlin. Trzeba je tylko wymyć z soli i wywietrzyć. W okolicach Krakowa jest taki sklep w Przegini Duchownej, trzeba skręcić z drogi na Oświęcim w stronę Czernichowa.
Ostatnio zmieniony 2013-03-17, 20:23 przez Stasiek z Kraka, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy ktoś z Kolegów wie jak pozbyć się zapachu czosnku z beczki plastikowej? Rok temu kupiłem kilka takich 50l. beczek z przeznaczeniem do fermentacji zacieru ale niestety beczki wcześniej były używane do przechowywania czosnku. Po zakupie wlałem do nich wodę z Ludwikiem do naczyń i tak sobie stoją do dzisiaj i dalej capią czosnkiem. Jest na to jakaś rada?
utlenić - zalej domestosem w dość dużym stężeniu (czyli tak jak na opakowaniu jest napisane do czyszczenia a nie do prania) tylko nie pomyl domestosów, bo są różne rodzaje, ja np używam zero kamienia i to jest 8% kwas solny, ty potrzebujesz domestosa zasadowego (popatrz na skład) lub po prostu ace.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
Witam.
Mam beczki (HDPE) po koncentracie czekoladowym. Niczym nie da się tego zapachu usunąć. Próbowałem niemal całą tablicę Mendelejewa, bez skutku. Beczki mają ponad rok i dalej zapaszek czekolady jest bardzo wyraźny. Robiłem w nich cukrówkę, robiłem z ziemniaków jak i z czystej mączki ziemniaczanej. I nic, zapach jak był tak jest. Do gotowego destylatu się nie przenosi więc dałem sobie spokój, niech sobie capi czekoladą.
Mam beczki (HDPE) po koncentracie czekoladowym. Niczym nie da się tego zapachu usunąć. Próbowałem niemal całą tablicę Mendelejewa, bez skutku. Beczki mają ponad rok i dalej zapaszek czekolady jest bardzo wyraźny. Robiłem w nich cukrówkę, robiłem z ziemniaków jak i z czystej mączki ziemniaczanej. I nic, zapach jak był tak jest. Do gotowego destylatu się nie przenosi więc dałem sobie spokój, niech sobie capi czekoladą.
@tomy
może ten zapach uchował się gdzieś na zewnątrz beczki, poza tym te zapaszki to może być jak z węglem aktywnym - jak coś jest w pobliżu to wchodzi w szczeliny, a uwalniać będzie się latami, a środki chemiczne nie mogą wejść w te pory.
może ten zapach uchował się gdzieś na zewnątrz beczki, poza tym te zapaszki to może być jak z węglem aktywnym - jak coś jest w pobliżu to wchodzi w szczeliny, a uwalniać będzie się latami, a środki chemiczne nie mogą wejść w te pory.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości