Beczki do fermentacji zacieru.

janik
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2014-03-11, 19:33

Dzisiaj nabyłem kilka beczek 50l. po spożywce wyglądają jak nowe.
http://tablica.pl/oferta/beczki-plastik ... 9cf200a6c8
Towar warty polecenia!

Ernest1
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2012-10-07, 17:25

Post autor: Ernest1 » 2014-03-12, 10:13

Nabyłem dwie sztuki, warte polecenia w tej cenie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ernest1, łącznie zmieniany 1 raz.

janik
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2014-03-18, 23:03

Ernest1 pisze:Nabyłem dwie sztuki, warte polecenia w tej cenie.
Mój nastaw już pracuje w tym pojemniku, super sprawa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Baku
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2016-01-02, 18:59

Post autor: Baku » 2016-01-25, 22:07

Obrazek

Polecam takie beczki 30l po piwie - tanie i wygodne : ]

terni
90%
90%
Posty: 627
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-01-26, 10:22

To piwo sprzedają w takich 30-litrowych beczkach? Pierwszy raz coś takiego widzę. Jeśli chodzi o beczki plastikowe nadające się na zacier czy nastaw to żaden problem je kupić. Pojemność od 30 do 200 litrów są w cenie od 30 do 150 zł na targach i w sklepach ze sprzętem ogrodniczym. To niedrogo. Kupuje się raz, a służy przez lata.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2016-01-26, 16:06

Te ze zdjęcia to nie beczki tyko jednorazowe kegi PETAINER, do nabycia za darmo w knajpach, które z takich leją ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

terni
90%
90%
Posty: 627
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-01-29, 00:08

Zresztą 30 litrów to za mała pojemność. Uważam 50 litrów lub wielokrotność za optymalną pojemność.
Róbmy Swoje

Sokol_1410
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
Lokalizacja: UK

Post autor: Sokol_1410 » 2016-01-29, 00:24

Mam 4 takie "kegi" do cukrówek jak znalazł. Ogólnie ok. ale niezbyt wygodne przy przenoszeniu, miękkie i gipkie, na szyjce owinąłem drut stalowy i zrobiłem sobie takie mini ucho do transportowania. Do zlewnia z nad osadu, filtrowania itp. nie są złe.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sokol_1410, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2016-02-08, 22:53

Kegi te 30 L polecam - fajne i lekkie.
Po tym jak zbiłem balon szklany z gotowym nastawem w domu - niezręczna sytuacja...
Łatwo się je zatyka gumowym czy tam białym silikonowym koreczkiem z rurką fermentacyjną
I tak sobie graja 4 sztuki. Teraz nabyłem bekę 220 L :furious - aż się boje to nastawić.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Widmo80, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 431
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Frog » 2016-02-09, 13:52

Nic się nie bój, będzie dobrze :mrgreen: . Do odważnych świat należy :oki

Sokol_1410
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
Lokalizacja: UK

Post autor: Sokol_1410 » 2016-02-09, 17:47

Używacie może beczek 60l po chińskim czosnku, mam takie dwie i po 1,5roku nadal czuć czosnkiem, a myłem już chyba wszystkim, proszek do białego, domestos, pianą aktywną od myjek ciśnieniowych, w jedenj 4mc stała woda, w drugiej z 2mc dunder i nadal walą czosnkiem :furious
Jakieś sugestie... ?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1983
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-02-09, 17:54

Obierki ziemniaczane.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Danniel
50%
50%
Posty: 137
Rejestracja: 2010-11-24, 23:51
Lokalizacja: CK

Post autor: Danniel » 2016-02-09, 22:20

Można umyć: wodnym roztworem sody spożywczej lub zachowując zasady BHP (płyn żrący) roztworem sody kaustycznej, octem, przedgonami lub mlekiem.
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy :)

baldwin
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2008-04-14, 15:35

Post autor: baldwin » 2016-12-10, 15:18

Od kilku lat używam beczek 220 l po sezamie, aktualna cena na aaledrogo (z przesyłką 61 - 75 zet - beczki w 1oo% neutralne zapachowo, po zakupie umyte karcherem, dopuszczone do kontaktu z żywnością

Obrazek

allegromat
Pieniądze szczęścia nie dają, lecz każdy chce to spraw­dzić osobiście

ssg_08
50%
50%
Posty: 170
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Beczki do fermentacji zacieru.

Post autor: ssg_08 » 2019-02-21, 12:43

Używam 30l. Petainerów do fermentacji. Butle są w oryginalnych mocnych tekturowych pudłach z uchwytami do przenoszenia. Pasują do nich standardowe białe korki silikonowe fi 50 i fi 54. W korkach powiększyłem otwory na rurkę i wmontowałem odwrócone buteleczki 200 ml. po sosie chilli z obciętymi dnami. Szyjka takiej buteleczki jest zapchana kłębuszkiem z cieniutkich drucików miedzianych a na to sypię do pełna wilgotny węgiel aktywny. ŻADEN zapaszek się nie wydobywa z butli w czasie fermentacji :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość