
Podaję przepis na porterówkę, którą robię.
Przepis na dwa litry porterówki:
Dwie butelki o pojemności 0,33l litra porteru Żywiec.
Butelka 0,5 litra piwa Heban, względnie Porteris.
Trzy czwarte szklanki cukru.
Dwa małe opakowania po 16 gr.cukru waniliowego.
Spirytus o mocy 95% w ilości 0,8 litra (jak ktoś chce mocniejszą porterówkę to może być 1 litr).
Piwo wlewamy do garnka z nierdzewki i powoli podgrzewamy(nie gotować !).
Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy.Po rozpuszczeniu cukru i cukru waniliowego odstawiamy garnek do ostygnięcia. Potem powoli wlewamy spirytus. Z garnka wlewamy do butelek, albo pojemnika szklanego np. gąsiora.
Porterówka jest najlepsza po minimum tygodnia. Trzeba uważać przy spożywaniu, bo wchodzi w nogi

Proszę kolegów o przepisy na porterówkę.
_________________
Pozdrawia Ostoja
