Autotransformator
Autotransformator
Poruszałem kiedyś temat regulacji mocy grzałek elektrycznych przy destylacji, a co myslicie o autotransformatorze z możliwością regulacji napięcia od 0 do 250Volt 2,5kW 10A . Da się tym regulować moc grzałek?.
Boooże , a ten swoje
chłopie ile razy Ci tlumaczyć że temperatura zacieru jest WZRASTAJĄCA I ZALEŻY OD STĘŻENIA ALKOHOLU W ZACIERZE !
zerknij sobie na tabelę X-2 w linku http://bimber.ovh.org/przemyslowo2.html
po chłopsku - jesli nalejesz do kega zacier o stężeniu 10% to alkohol zacznie parować dopiero w temperaturze 92,6 , kiedy połowa alkoholu odparuje, to ta temperatura będzie musiała wynosić już 95,9 aby nadal przebiegalo odparowywanie etanolu
...no i co wydestylujesz jak ustawisz 80stopni ???
Weź no chłopie poczytaj troche przez święta bo to zaczyna być denerwujące , nie chcesz zrozumieć podstaw a kombinujesz jak zrobić samolot
chłopie ile razy Ci tlumaczyć że temperatura zacieru jest WZRASTAJĄCA I ZALEŻY OD STĘŻENIA ALKOHOLU W ZACIERZE !
zerknij sobie na tabelę X-2 w linku http://bimber.ovh.org/przemyslowo2.html
po chłopsku - jesli nalejesz do kega zacier o stężeniu 10% to alkohol zacznie parować dopiero w temperaturze 92,6 , kiedy połowa alkoholu odparuje, to ta temperatura będzie musiała wynosić już 95,9 aby nadal przebiegalo odparowywanie etanolu
...no i co wydestylujesz jak ustawisz 80stopni ???
Weź no chłopie poczytaj troche przez święta bo to zaczyna być denerwujące , nie chcesz zrozumieć podstaw a kombinujesz jak zrobić samolot
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Aabratek sory, nie miałem zamiaru Cię denerwować przecierz są święta. Wszystko się zgadza z tym co ty mówisz ale jest małe nieporozumienie -nie zamierzam stosować termometru który by wyłączał grzałki na zadanej temperaturze bo to wybiłeś mi już z głowy a jedynie miał bym możliwość ręcznego doboru mocy w trakcie destylacji. Przecierz to samo robisz Ty ale przy gazie.
W kegu 50L lałem ok. 30L zacieru, dwie grzałki: 2000W i 1500W. Na początek obie szły w ruch, jak zaczynało kapać to wyłączałem 1500W i do końca szło na 2000W (bez termometru) nigdy nie było problemu z grzaniem. Może tak spróbuj.
Teraz mam tylko 2000W, jest dobrze tylko dłużej się rozgrzewa.
20L startowało 1godz.
Pogodnych świąt.
Teraz mam tylko 2000W, jest dobrze tylko dłużej się rozgrzewa.
20L startowało 1godz.
Pogodnych świąt.
,,Niech moc (%) będzie z wami"
Tym autotransformatorem, to można dobrać odpowiednią STAŁĄ moc grzania, na tyle duzą by leciało jak z niagary, i na tyle małą, by kolumna się nie zalewała, ale do tego przydał by się ciśnieniomierz w kegu, lub alkoholomiesz, który będzie pokazywał zmniejszającą się ilość etanolu w odbiorze, na skutek zmniejszania sie HEPT przy zalewaniu, przy czym to drugie nie jest jednoznaczne, bo z czasem ilość odbieranego eth. i tak się zmniejsza.
@ kitkat
Z tym 2000W to może trochę się pospieszylem bo tu chłopaki mi sugerują że może być za dużo. W starym aparacie mialem dwie o różnych mocach, moglem wybierać (np.1500 i 2000W) do rozruchu obie a potem ile trzeba.
Ale jak się upierasz na to trafo to możesz sobie na nim oznaczyć doświadczalnie stały punkt, i tak: rozruch na maksa a potem zmniejszasz.
Tak to widzę, choć mogę się mylić
Z tym 2000W to może trochę się pospieszylem bo tu chłopaki mi sugerują że może być za dużo. W starym aparacie mialem dwie o różnych mocach, moglem wybierać (np.1500 i 2000W) do rozruchu obie a potem ile trzeba.
Ale jak się upierasz na to trafo to możesz sobie na nim oznaczyć doświadczalnie stały punkt, i tak: rozruch na maksa a potem zmniejszasz.
Tak to widzę, choć mogę się mylić
Witam
Panowie z tym autotransformatorem to jakaś mania chyba .
Jak tak się będziemy dalej „rozwijać” technologicznie, to na horyzoncie już widać nadajniki iskrowe, krzesiwo i hubkę.
Po kiego diabła stosować wielkie buczące ustrojstwo, jeśli sprawę załatwia mały triakowy regulator mocy.
Jeśli ktoś nie ma dygu do elektroniki, to niech kupi za 20zł regulator obrotów do wiertarki o mocy 1000-2000W połączy kabelki i płynna regulacja grzałek gotowa.
Po co komplikować?
Pozdrawiam
Fenol
Panowie z tym autotransformatorem to jakaś mania chyba .
Jak tak się będziemy dalej „rozwijać” technologicznie, to na horyzoncie już widać nadajniki iskrowe, krzesiwo i hubkę.
Po kiego diabła stosować wielkie buczące ustrojstwo, jeśli sprawę załatwia mały triakowy regulator mocy.
Jeśli ktoś nie ma dygu do elektroniki, to niech kupi za 20zł regulator obrotów do wiertarki o mocy 1000-2000W połączy kabelki i płynna regulacja grzałek gotowa.
Po co komplikować?
Pozdrawiam
Fenol
@ fenol
>Jeśli ktoś nie ma dygu do elektroniki, to niech kupi za 20zł regulator obrotów do wiertarki o mocy 1000-2000W połączy kabelki i płynna regulacja grzałek gotowa<
Silnik wiertarki 2000W
-oznaczona jest moc na wyjściu wiertarki a nie moc silnika!
Taki regulator nie da rady z grzałką 2kW, choć pomysł na triak popieram
>Jeśli ktoś nie ma dygu do elektroniki, to niech kupi za 20zł regulator obrotów do wiertarki o mocy 1000-2000W połączy kabelki i płynna regulacja grzałek gotowa<
Silnik wiertarki 2000W
-oznaczona jest moc na wyjściu wiertarki a nie moc silnika!
Cześć
Pozdrawiam
Fenol
Mam dwa takie fabryczne regulatory od wiertarek i zapewniam Cię, że pracują bezproblemowo i z dużą rezerwą mocy. W pierwszym z nich jest triak BTA16-600B (16A/600V), a w drugim BTA26-700B (26A/700V). Policz moce, a zobaczysz, że można do nich przyłączyć dużo "grubsze" obciążeniawampir pisze:@ fenol
Pozdrawiam
Fenol