Nastaw bez cukru, bez wody, drożdze to gęstwa tokaj z wina z białych winogron.
Dziś wypestkowaliśmy te śliwki z pomocą naszych Ozdób

Mamy zamiar je " nie przeciągnąć"


Co z tego wyjdzie, poddamy degustacji przy następnej okazji

Z punktu widzenia procesu wyjdzie na to samo. Zastanawia mnie tylko kwestia aromatów, ale to kwestia doświadczalna.a_priv pisze: -Brykam całość ze średnim refluksem, tak aby przy obecnym ciśnieniu ustabilizować proces na 78,5°C i puszczam końcówkę do 81°C;
- Brykam na minimalnym refluksie, temperatura ustawicznie rośnie, a moja reakcja jest dopiero przy ok. 80°C.
W obu przypadkach doprowadzam do 100°C w kotle. Co o tym myślisz?
pzdr
Nie zgodzę się z tą tezą. Potwierdził też tą opinię @Adwokat w drodze na spotkanie.kitaferia pisze:.....pot still przedgony odziela "dość dobrze"......
No my juz się szykujemy na szeroką dedustacjęa_priv pisze:
Twoje pomysły są bardziej radykalne od moich rozważań nt. sposobu destylowania. Myślę, że kolejny Zjazd będzie miejscem konfrontacji jeszcze doskonalszych smaków, bedących rezultatem coraz bardzie wyrafinowanych metod destylacyjnych.![]()
pzdr
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość