Kolumna i zimne palce
Kolumna i zimne palce
Witam czy mógłby mi ktoś powiedzieć krok po kroku jak zrobic kolumne i o co chodzi z tymi półkami,zmywakami i zimnymi palcami, bo nie bardzo rozumiem schematów po angielsku. Z góry dziekuje
-
- 40%
@szp4ner
Najprosciej :
1. Czytasz to forum
2. Budujesz kolumne taka jaka chcesz bo masz juz wyrobione zdanie, gdyz na forum jest przepisów na kolumy od groma.
3. Brykasz , bo na forum tez jest to opisane setki razy.
Na tacy nikt nie poda. Dlaczego ?
Bo nie ma to sensu. Dopiero po lekturze forum , przeczytaniu za i przeciw bedziesz wiedzial co i jak , dlaczego i to pozwoli Ci wybrac droge wlasciwa dla Ciebie i Twojej aparaturki.
Pozdrawiam
Wiaderny
Najprosciej :
1. Czytasz to forum
2. Budujesz kolumne taka jaka chcesz bo masz juz wyrobione zdanie, gdyz na forum jest przepisów na kolumy od groma.
3. Brykasz , bo na forum tez jest to opisane setki razy.
Na tacy nikt nie poda. Dlaczego ?
Bo nie ma to sensu. Dopiero po lekturze forum , przeczytaniu za i przeciw bedziesz wiedzial co i jak , dlaczego i to pozwoli Ci wybrac droge wlasciwa dla Ciebie i Twojej aparaturki.
Pozdrawiam
Wiaderny
Re: Kolumna i zimne palce
musisz pytać po kolei.a najpierw poczytać http://moonshine_still.republika.pl/szp4ner pisze:Witam czy mógłby mi ktoś powiedzieć krok po kroku jak zrobic kolumne i o co chodzi z tymi półkami,zmywakami i zimnymi palcami, bo nie bardzo rozumiem schematów po angielsku. Z góry dziekuje
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
- 40%
@Pietro
Ja wciąż swoją buduję. Jestem na forum od roku, czytam, czytam i ... i wciąż mam pytania, na które odpowiedź otrzymam dopiero w praktyce.
Na forum jest podane multum informacji jak zbudować kolumnę.
Uprzedzając pytania - nie, zbudowanie kolumny nie trwa taaaak długo w Polsce.
Siedzę za granicą, gdzie dostęp do materiałów jest utrudniony. Dodatkowo jestem dość zajętym człowiekiem
Jedyne czego mi brakuje w tym momencie to grzałka. Posiłkuję się brykaniem na odstojnikach
Za tydzień jak wrócę do domu ze szkolenia to przedstawię "moją" wersję kolumny. [ Kolejny tydzień mija a ja jeszcze nie mam mojego udeńka gotowego :-/ ] Zostanie ona skomentowana, inni będą mogli się przyjrzeć i zastanowić czy takie rozwiązanie im pasuje.
Dodam , że jest [będzie] to kolumna , w której nie zastosowałem ani jednego spawu [ brak spawacza].
Pozdrawiam
Wiaderny
P.S
Na forum jestt dostępna funkcja "Szukaj" - najważniejsza z funkcji.
Ja wciąż swoją buduję. Jestem na forum od roku, czytam, czytam i ... i wciąż mam pytania, na które odpowiedź otrzymam dopiero w praktyce.
Na forum jest podane multum informacji jak zbudować kolumnę.
Uprzedzając pytania - nie, zbudowanie kolumny nie trwa taaaak długo w Polsce.
Siedzę za granicą, gdzie dostęp do materiałów jest utrudniony. Dodatkowo jestem dość zajętym człowiekiem
Jedyne czego mi brakuje w tym momencie to grzałka. Posiłkuję się brykaniem na odstojnikach
Za tydzień jak wrócę do domu ze szkolenia to przedstawię "moją" wersję kolumny. [ Kolejny tydzień mija a ja jeszcze nie mam mojego udeńka gotowego :-/ ] Zostanie ona skomentowana, inni będą mogli się przyjrzeć i zastanowić czy takie rozwiązanie im pasuje.
Dodam , że jest [będzie] to kolumna , w której nie zastosowałem ani jednego spawu [ brak spawacza].
Pozdrawiam
Wiaderny
P.S
Na forum jestt dostępna funkcja "Szukaj" - najważniejsza z funkcji.
przeszukałem dość duzo tematów ale nie znalazłem dokładnego opisu zimnych palców-wiem że są to otwory w kolumnie gdzie są popodłączane jakieś rurki i ze tam plynie woda tylko nie wiem czy ona tam jakoś cyrkuluje czy coś ;/ Jeszcze jedno: prosiłbym o przekrój całego "aparatu" bo nie bardzo kleje jak ma w środku wyglądać kolumna, czy przez środek przechodzi jakaś rurka miedziana?
-
- 40%
Sorki, że się wyrażę - jaja se robisz ?szp4ner pisze:przeszukałem dość duzo tematów ale nie znalazłem dokładnego opisu zimnych palców [...]
Wystarczy otworzyć FAQ , wcisnąć Ctrl+F [ dla Internet Explorera] .
Lub skorzystać opcji "Szukaj ".
Sorki za ton wypowiedzi, ale informacji jest dużo.
Żeby Cie nie zrazić i nie łajać za bardzo to - zimne palce są to rurki przehodzące poziomo przez góre kolumny. Widać to na tym zdjęciu .
Pozdrawiam
Wiaderny
Witam!
@szp4ner, zadajesz pytania na poziomie żłobka destylacyjnego - nie obraź się, bo na pewno nie to jest moim celem.
zygmunt213 (powyżej) prezentuje bardzo dobre podejście do problemu, trzeba czytać forum i zrozumieć. Prawdopodobnie nikt z tu obecnych, na starcie, nie miał wszystkiego w małym palcu i nawet pewnie wielu nie rozumiało w ogóle zasady działania miniaturowej kolumny rektyfikacyjnej.
Odpowiedź na Twoje pytanie (wyczerpująca) jest skomplikowana, bo łączą się z tym inne rzeczy, zazębione z jeszcze innymi, a jednozdaniowa odpowiedź niewiele Ci wyjaśni.
Bez poświęcenia czasu (niemałego) na czytanie i zrozumieniu zasady działania kolumny nie będzie łatwo ją zbudować, a szczególnie używać, ale jeśli się tym naprawdę interesujesz - to będzie czysty zysk.
Ja wiem, teraz nikt nie ma czasu, a wszyscy chcieliby mieć efekt i rozwiązanie swoich problemów natychmiastowo - to niestety znak dzisiejszych czasów.
Tak na dłuższą metę się nie da.
To można mieć tylko, kiedy kupi się gotową doskonałą kolumnę z doskonałą intrukcją obsługi, ale i wtedy - bez rozumienia jej działania przez "obsługanta" - czarno widzę przynajmniej początkowe wyniki, chyba, że kolumna będzie w 100% zautomatyzowana; pozostaje pytanie o koszt.
@szp4ner, zadajesz pytania na poziomie żłobka destylacyjnego - nie obraź się, bo na pewno nie to jest moim celem.
zygmunt213 (powyżej) prezentuje bardzo dobre podejście do problemu, trzeba czytać forum i zrozumieć. Prawdopodobnie nikt z tu obecnych, na starcie, nie miał wszystkiego w małym palcu i nawet pewnie wielu nie rozumiało w ogóle zasady działania miniaturowej kolumny rektyfikacyjnej.
Odpowiedź na Twoje pytanie (wyczerpująca) jest skomplikowana, bo łączą się z tym inne rzeczy, zazębione z jeszcze innymi, a jednozdaniowa odpowiedź niewiele Ci wyjaśni.
Bez poświęcenia czasu (niemałego) na czytanie i zrozumieniu zasady działania kolumny nie będzie łatwo ją zbudować, a szczególnie używać, ale jeśli się tym naprawdę interesujesz - to będzie czysty zysk.
Ja wiem, teraz nikt nie ma czasu, a wszyscy chcieliby mieć efekt i rozwiązanie swoich problemów natychmiastowo - to niestety znak dzisiejszych czasów.
Tak na dłuższą metę się nie da.
To można mieć tylko, kiedy kupi się gotową doskonałą kolumnę z doskonałą intrukcją obsługi, ale i wtedy - bez rozumienia jej działania przez "obsługanta" - czarno widzę przynajmniej początkowe wyniki, chyba, że kolumna będzie w 100% zautomatyzowana; pozostaje pytanie o koszt.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
@szp4ner może to coś ci pomoże
kliknij w obrazek to zacznie działać
kliknij w obrazek to zacznie działać
- Załączniki
-
- stillanimation2.gif
- (104.62 KiB) Pobrany 1659 razy
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....