Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
slawek_p
- 10%

- Posty: 14
- Rejestracja: 2008-09-16, 15:50
- Lokalizacja: polska
Post
autor: slawek_p » 2008-10-31, 11:10
Witam.
Ostatnio udało mi się zebrać orzechy , które leżały na ziemi pod drzewem ( ok 10kg ) . Szukałem na forum i w necie przepisu na orzechówkę ale niestety wszystkie przepisy są na orzechówkę z zielonych orzechów ( niedojżałych ), a ja mam przecież inne. Pomyślałem że mozna by wyłuskać trochę orzechów z łupin i zrobić z tego nalewkę

Proszę o jakieś przepisy szanownych kolegów.
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 16:33 przez
slawek_p, łącznie zmieniany 1 raz.
-
masterofbimber
- 40%

- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: masterofbimber » 2008-10-31, 12:31
witam.
Kolego slawek_p słyszałem o nalewce na skorupach
orzechów włoskich . Ma ona stać dość długo ale aromat i smak są ponoć
super.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
-
kitaferia
- 101%

- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2008-10-31, 12:50
@mob
Gdzie o takiej słyszałeś, bo ja cały czas myślę nad leżakowaniem destylatu na łupinach orzechów włoskich lub laskowych. Masz jakiś link czy przepis bardziej dokładny?
Pozdrawiam
-
no1muzzy
- 40%

- Posty: 65
- Rejestracja: 2007-02-26, 16:33
- Lokalizacja: Lubelskie
Post
autor: no1muzzy » 2008-10-31, 15:45
Mam gdzies przepis na nalewke z dojrzalych orzechow laskowych, jesli jest ktos zainteresowany to moge poszukać.
-
kitaferia
- 101%

- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2008-10-31, 15:50
No jestem zainteresowany przepisem na każdą nalewkę, aby był sprawdzony.
Dawaj jak masz.
Pozdrawiam
-
Ostoja
- 100%

- Posty: 1482
- Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
- Lokalizacja: Dolny śląsk
Post
autor: Ostoja » 2008-10-31, 15:54
Ja również proszę o przepis. Orzechy obrodziły w tym roku. Pzdr Ostoja
-
kitaferia
- 101%

- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2008-10-31, 15:58
U mnie też obrodziły, ale jak zwykle wiewiórki są pierwsze

Pozdrawiam
-
slawek_p
- 10%

- Posty: 14
- Rejestracja: 2008-09-16, 15:50
- Lokalizacja: polska
Post
autor: slawek_p » 2008-10-31, 18:05
no1muzzy pisze:Mam gdzies przepis na nalewke z dojrzalych orzechow laskowych, jesli jest ktos zainteresowany to moge poszukać.
Będę bardzo wdzięczny

-
Ostoja
- 100%

- Posty: 1482
- Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
- Lokalizacja: Dolny śląsk
Post
autor: Ostoja » 2008-10-31, 19:43
NALEWKA NA ORZECHACH LASKOWYCH.
Składniki:
- 1 kg świeżych orzechów laskowych
- 1 l spirytusu 70 %
- 5 – 6 goździków
- ½ dag mielonego cynamonu
- skórka ½ pomarańczy
- 25 dag cukru
- ¼ l wody źródlanej
Sposób przyrządzania:
1. Orzechy wyłuskać z twardych łupin, drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia.
2. Naczynie szczelnie zamknąć, zostawić na słońcu 4 tygodnie, często naczyniem potrząsać
3. Po tym czasie wyjąć orzechy, a na ich miejsce włożyć cynamon, goździki i skórkę pomarańczową.Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 1 tydzień
4. Po tygodniu płyn zlać ,przefiltrować i wlać do gorącego syropu z wody i cukru.
5. Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek,zamknąć i wynieś do piwnicy. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.
Ten aromatyczny trunek, zalecany jest w wyczerpaniu psychicznym oraz-dzięki obecności przypraw ziołowych – w profilaktyce i leczeniu osteoporozy i reumatyzmu.
-
masterofbimber
- 40%

- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: masterofbimber » 2008-10-31, 20:19
kitaferia Słój bądż butlę zapełnij drobno tłuczonymi skorupami orzechów, zalej spirem , zostaw na min. 3 tyg. Potem wypij i niech Ci idzie na zdrowie.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
-
slawek_p
- 10%

- Posty: 14
- Rejestracja: 2008-09-16, 15:50
- Lokalizacja: polska
Post
autor: slawek_p » 2008-10-31, 20:28
ciekawe czy na orzechach włoskich też ona wyjdzie smaczna ??
-
Ostoja
- 100%

- Posty: 1482
- Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
- Lokalizacja: Dolny śląsk
Post
autor: Ostoja » 2008-10-31, 20:43
Witam.
A może coś takiego
Orzech włoski
Zawiera białko, tłuste oleje, karoten, sole mineralne oraz wiele witamin, m.in. C, E, P. Nalewka z orzechów leczy choroby skóry, pomaga w przewlekłych kłopotach żołądkowych i chorobach jelit, np. zatruciach pokarmowych i biegunkach. Stosowana zewnętrznie po umyciu włosów wzmacnia ich cebulki i zapobiega wypadaniu.
Przepis: 100 gramów wyłuskanych orzechów włoskich włóż do półlitrowej butelki, zalej 3/4 szklanki spirytusu 70-procentowego i odstaw na ok. 10 dni. Po tym czasie przefiltruj. W razie potrzeby pij łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w połowie szklanki wody.
___________________
Pozdrawiam Ostoja
-
cemik1
Post
autor: cemik1 » 2008-11-03, 07:34
Ja robiłem pewnego razu nalewkę z dojrzałych wyłuskanych orzechów włoskich. Efekt jednak był mizerny. Wyraźnie było czuć olej. Nie umywała się nawet do klasycznej orzechówki. Może nadawałaby bsię bardziej do stosowania zewnętrznego?
-
masterofbimber
- 40%

- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: masterofbimber » 2008-11-03, 08:30
Witam.
Z orzechów nie wyjdzie nalewka tylko jakiś tłusty wyciąg.
Zbigniew Landowski w książce " Domowe napoje alkoholowe i zakąski " umieścił przepis na nalewkę ale na skorupkach orzechów włoskich.
Cyt.
"Tłuczemy orzechy , wyjmujemy miąższ, a skorupki tłuczemy na maleńkie kawałeczki.
Do wysokości 2/3 butli wsypujemy potłuczone skorupki i zalewamy do pełna wódką.
Po 2-3 miesiącach zlewamy i poddajemy operacjom z przepisu ogólnego"
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości