Czy ktoś zna przepis jak zrobić rum malibu
- bodzio.1974
- 90%
Czy ktoś zna przepis jak zrobić rum malibu
1 L RUMU MALIBU DZIS KOSZTUJE OK.70 ZŁ , jest to trunek o zawartości % - 21.
Żona często serwuje to swoim koleżankom , sama miesza te wszystkie składniki do tego koktajlu.
Miesięcznie kupuje ze 3 - 4 flaszki litrowe plus te wszystkie składniki potrzebne to wcale mało w zł nie wychodzi ? czy ktoś zna pomysł by było naszym domowym sposobem zrobione.Pozdrawiam Bogdan.
Żona często serwuje to swoim koleżankom , sama miesza te wszystkie składniki do tego koktajlu.
Miesięcznie kupuje ze 3 - 4 flaszki litrowe plus te wszystkie składniki potrzebne to wcale mało w zł nie wychodzi ? czy ktoś zna pomysł by było naszym domowym sposobem zrobione.Pozdrawiam Bogdan.
Witam.
Oto przepis:
Składniki do przyrządzenia Malibu :
- 250 ml Spirytusu 95% -> ok.20,00 zł/ albo własny
- 150 gram Wiórków Kokosowych -> w zależności od tego gdzie sie kupi wychodzi to od 1,00 - 3,00 zł
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok 500 ml) -> ok 5,50 zł
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 400 ml ) -> 2,50 - 3 zł
--------------
Wychodzi ok 1,1 litra likieru
Koszta : ok. 30 zł/ albo mniej jak jest własny spirytus
Sposób przyrządzenia :
1) Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem, mieszamy i odstawiamy na 3 - 4 dni aby oddały aromat do alkoholu.
Uwaga : Spirytus jest bardzo "ulotnym" alkoholem, więc całość radzę sporzadzić w szczelnym pojemniku
2) Po tych kilku dniach, "odciskamy" przez gazę spirytus z wiórków
3) Do tego naszego "kokosowego spirytusu" dodajemy teraz puszkę mleka skondensowanego słodkiego i puszkę zwykłego.
Wszystko razem Mieszamy lub MIKSUJEMY (mix. najlepiej na 1 biegu)
4) Przelewamy do butelek i chłodzimy.
5) Pijemy
- 250 ml Spirytusu 95% -> ok.20,00 zł/ albo własny
- 150 gram Wiórków Kokosowych -> w zależności od tego gdzie sie kupi wychodzi to od 1,00 - 3,00 zł
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok 500 ml) -> ok 5,50 zł
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 400 ml ) -> 2,50 - 3 zł
--------------
Wychodzi ok 1,1 litra likieru
Koszta : ok. 30 zł/ albo mniej jak jest własny spirytus
Sposób przyrządzenia :
1) Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem, mieszamy i odstawiamy na 3 - 4 dni aby oddały aromat do alkoholu.
Uwaga : Spirytus jest bardzo "ulotnym" alkoholem, więc całość radzę sporzadzić w szczelnym pojemniku
2) Po tych kilku dniach, "odciskamy" przez gazę spirytus z wiórków
3) Do tego naszego "kokosowego spirytusu" dodajemy teraz puszkę mleka skondensowanego słodkiego i puszkę zwykłego.
Wszystko razem Mieszamy lub MIKSUJEMY (mix. najlepiej na 1 biegu)
4) Przelewamy do butelek i chłodzimy.
5) Pijemy
Serdeczne dzięki , chodzi tu o spiryt 95 % ze sklepu , a jak mam z innego źródła chodzi o bimberek tyle że 60 % i czuć nutkę własnego zapachu to czy może być ? ( na razie nie mój)
Spity państwowy można załatwić za 15 zł za 1L , ALE NIE ZAWSZE SIĘ TRAFI NA DOBRĄ DOSTAWĘ
Jak mam 60 % tzn że wszystkie składniki minus 35 % dobrze myślę ?
Spity państwowy można załatwić za 15 zł za 1L , ALE NIE ZAWSZE SIĘ TRAFI NA DOBRĄ DOSTAWĘ
Jak mam 60 % tzn że wszystkie składniki minus 35 % dobrze myślę ?
- bodzio.1974
- 90%
wajzer pisze:Ja robię trochę słabsze tzn mój wytwór 50%0.5l A puszkę mleka słodkiego gotuję około 2.5 godz reszta tak samo :ślinka :ślinka[/quote
czy jest lepsze jak się te mleko gotuje ?
Zbieram powoli wasze przepisy i montuje JE W STRONY w PDF
Ostatnio zmieniony 2008-11-12, 21:51 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.
- bodzio.1974
- 90%
To ma być książka dla was wszystko też zależy czy administrator i pozostali chcą bym zebrane nasze przepisy wyświetlić. Na pewno będzie to przedział między pomiędzy według daty bo posty będą przeciez dalej pisane.
PODKREŚLAM CHCĘ TO ZROBIĆ WYŁĄCZNIE DLA NASZEGO FORUM - ludzi którzy są zalogowani.
Czy kolega kitaferia ma dobry swój wypróbowany przepis do tego tematu ?
PODKREŚLAM CHCĘ TO ZROBIĆ WYŁĄCZNIE DLA NASZEGO FORUM - ludzi którzy są zalogowani.
Czy kolega kitaferia ma dobry swój wypróbowany przepis do tego tematu ?
bodzio.1974, Ty to zrób, choćby dla nielicznych!
kitaferia, mówisz: "A o prawa autorskie do tego pdf'u zapytałeś łaskawie?". Masz rację! Ino, że nie widziałem na tym forum przepisu zaznaczonego (R). I to cenię tu najbardziej!
Mam przepis! Na 1 l wódki dodać 100g suszonych żurawin i po około tygodniu jest pijalne. (Można rozpowszechniać i cytować do woli!)
kitaferia, mówisz: "A o prawa autorskie do tego pdf'u zapytałeś łaskawie?". Masz rację! Ino, że nie widziałem na tym forum przepisu zaznaczonego (R). I to cenię tu najbardziej!
Mam przepis! Na 1 l wódki dodać 100g suszonych żurawin i po około tygodniu jest pijalne. (Można rozpowszechniać i cytować do woli!)
- bodzio.1974
- 90%
Nie zrozumieliście mojej intencji ja dla siebie to robię , przecież każdy który jest zainteresowany to czyta to co go interesuje ?
Tak czy tak jak zrobię i ktoś będzie chciał to mu pomogę i mu dam
prosta sprawa weź zaznacz tekst i skopiuj do worda a następnie konwertuj strone worda do pliku PDF.
Jest taki program ADOBE ACROBAT 8 PROFESIONAL - i tym zrobisz wszysko czyli konwertujesz plik na pdf i ŁĄCZYSZ STRONY W KSIĄŻKĘ
Do tworzenia strony PDF jest też program PRIMO PDF.
Samemu możn też se radzic. POZDRAWIAM - Bogdan
Tak czy tak jak zrobię i ktoś będzie chciał to mu pomogę i mu dam
prosta sprawa weź zaznacz tekst i skopiuj do worda a następnie konwertuj strone worda do pliku PDF.
Jest taki program ADOBE ACROBAT 8 PROFESIONAL - i tym zrobisz wszysko czyli konwertujesz plik na pdf i ŁĄCZYSZ STRONY W KSIĄŻKĘ
Do tworzenia strony PDF jest też program PRIMO PDF.
Samemu możn też se radzic. POZDRAWIAM - Bogdan
- bodzio.1974
- 90%
kapral jest spoko a ostanio mi sprzęt padł ?
Młżonka pyta czy mam jakiś jeszcze inny przepis jak macie to dawajcie
ps.może pan Winiarek i nasz kolega wojskowy ma tajny przepis na ten trunek - malibu.
Wczoraj wypiłem se pół szklanki tego drinka malibu ale na razie oryginała i przyznam się moje kubki smakowe wariują przy powolnej degustacji.
PYTANIE;
CZY TE PRZEPISY KTÓRE PANOWIE PODALIŚCIE DALEKO ODBIEGAJĄ OD ORYGINAŁU ?
Młżonka pyta czy mam jakiś jeszcze inny przepis jak macie to dawajcie
ps.może pan Winiarek i nasz kolega wojskowy ma tajny przepis na ten trunek - malibu.
Wczoraj wypiłem se pół szklanki tego drinka malibu ale na razie oryginała i przyznam się moje kubki smakowe wariują przy powolnej degustacji.
PYTANIE;
CZY TE PRZEPISY KTÓRE PANOWIE PODALIŚCIE DALEKO ODBIEGAJĄ OD ORYGINAŁU ?