Nalewka mandarynkowa
Nalewka mandarynkowa
Tuzin mandarynek dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.W słoju zalać litrem spirytusu.Szczelnie zamknąć.
W ciepłym i widnym miejscu pozostawić na tydzień.Nalewkę zlać.Z ćwierć kilograma cukru i litra wody zrobić syrop cukrowy.Pianę szumować.Syrop połączyć na gorąco z alkoholem.Jak wystygnie przefiltrować,rozlać do butelek i pozostawić w miejscu ciemnym i chłodnym na kwartał.
Nalewki zdrowotne.Jan Rogala.
Ja zrobiłem po swojemu.Tuzin mandarynek zalałem litrem wódki 40% i postawiłem w widnym miejscu.
Robiłem już taką nalewkę ale zalaną wódką 60 %,dodałem cukier rozpuszczony w odrobince wody.smak wyśmienity.
Teraz zamierzam dodać cukru rozpuszczonego w wódce.
W ciepłym i widnym miejscu pozostawić na tydzień.Nalewkę zlać.Z ćwierć kilograma cukru i litra wody zrobić syrop cukrowy.Pianę szumować.Syrop połączyć na gorąco z alkoholem.Jak wystygnie przefiltrować,rozlać do butelek i pozostawić w miejscu ciemnym i chłodnym na kwartał.
Nalewki zdrowotne.Jan Rogala.
Ja zrobiłem po swojemu.Tuzin mandarynek zalałem litrem wódki 40% i postawiłem w widnym miejscu.
Robiłem już taką nalewkę ale zalaną wódką 60 %,dodałem cukier rozpuszczony w odrobince wody.smak wyśmienity.
Teraz zamierzam dodać cukru rozpuszczonego w wódce.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Robiłem coś takiego i też polecam.
Tylko nie wolno zalewać stęzonym alkoholem, bo będą kłopoty z klarownością, bo olejki eteryczne zawarte w skórkach dobrze się rozpuszczają tylko w wysokich stężeniach alkoholu, a porozcieńczeniu spada ich rozpuszczalność i jest zmętneinie nie do wyklarowania.
Tylko nie wolno zalewać stęzonym alkoholem, bo będą kłopoty z klarownością, bo olejki eteryczne zawarte w skórkach dobrze się rozpuszczają tylko w wysokich stężeniach alkoholu, a porozcieńczeniu spada ich rozpuszczalność i jest zmętneinie nie do wyklarowania.
Pozdrawiam
cześć
Spiryt dzięki za przepis. W zeszłym roku robiłem nalewkę na samych skórkach mandarynkowych. Niestety po skórkach pozostał gorzkawy posmak, którego nie lubię. Poza tym w skórkach wszelakich cytrusów chyba jest połowa tablicy Mendelejewa dlatego zrezygnowałem z robienia nalewek na cytrusach.
Jak przypuszczam zalanie mandarynek wódką może dać wiele lepszy efekt niż zalewanie spirytusem.
Spiryt dzięki za przepis. W zeszłym roku robiłem nalewkę na samych skórkach mandarynkowych. Niestety po skórkach pozostał gorzkawy posmak, którego nie lubię. Poza tym w skórkach wszelakich cytrusów chyba jest połowa tablicy Mendelejewa dlatego zrezygnowałem z robienia nalewek na cytrusach.
Jak przypuszczam zalanie mandarynek wódką może dać wiele lepszy efekt niż zalewanie spirytusem.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Robiłem kiedyś nalewkę na skórkach-porażka.Robiłem na obranych mandarynkach-również porażka.
Dopiero po przeczytaniu przepisu w książce Jana Rogali i pokrajaniu całych mandarynek smak nalewki wyszedł wyśmienity.Wszystko ładnie się zharmonizowało.
Dopiero po przeczytaniu przepisu w książce Jana Rogali i pokrajaniu całych mandarynek smak nalewki wyszedł wyśmienity.Wszystko ładnie się zharmonizowało.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
No i ja wlasnie tak zrobilem stoi to juz dosc sporo i lipa nawet nie ma oznak zeby sie klarowalokitaferia pisze:Robiłem coś takiego i też polecam.
Tylko nie wolno zalewać stęzonym alkoholem, bo będą kłopoty z klarownością, bo olejki eteryczne zawarte w skórkach dobrze się rozpuszczają tylko w wysokich stężeniach alkoholu, a porozcieńczeniu spada ich rozpuszczalność i jest zmętneinie nie do wyklarowania.
może dolać wody żeby zmniejszyć stężenie alkoholu,spirytusu?(znak zapytania bo sam nigdy tego nie robiłem.zalewam wódką 40-60%)nawet nie ma oznak zeby sie klarowalo
Ostatnio zmieniony 2009-01-25, 21:57 przez Spirit, łącznie zmieniany 2 razy.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Zlałem dziś nalewkę,dodałem 10 łyżeczek cukru rozpuszczonego w odrobince wrzącej wody.
Nalewkę przefiltrowałem i rozlałem do butelek.W smaku całkiem niezłe,na pierwszy plan wychodzi smak skórek,ale po kilku tygodniach dojrzewania wszystko nabierze łagodności i ładnie się skomponuje.
Nalewkę przefiltrowałem i rozlałem do butelek.W smaku całkiem niezłe,na pierwszy plan wychodzi smak skórek,ale po kilku tygodniach dojrzewania wszystko nabierze łagodności i ładnie się skomponuje.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Witam wszystkich Użytkowników Forum,
Mam pytanie, bewnie banalne, ale czy po zlaniu "naciągu" wyciskamy plasterki mandarynek, czy też do leżakowania zostawiamy tylko to co samo się naciągnęło.
Dodam, że zrobiłem wczoraj w wersji plasterki mandarynek zalane wódką wymieszaną z cukrem plus odrobina spirytusu.
Pozdrawiam wszystkich,
Mam pytanie, bewnie banalne, ale czy po zlaniu "naciągu" wyciskamy plasterki mandarynek, czy też do leżakowania zostawiamy tylko to co samo się naciągnęło.
Dodam, że zrobiłem wczoraj w wersji plasterki mandarynek zalane wódką wymieszaną z cukrem plus odrobina spirytusu.
Pozdrawiam wszystkich,
Ja nie wyciskam.Zlewam wódkę a resztę wyrzucam.Co miało oddać aromat to oddało,co nie chce oddać to zostawmy to w spokoju.
Ostatnio czytałem o sparzeniu skórki mandarynki ukropem w celu pozbycia się środków konserwujących,ale ile w tym prawdy i czy nie wystarczy zwyczajne umycie?nie wiem.
Ostatnio czytałem o sparzeniu skórki mandarynki ukropem w celu pozbycia się środków konserwujących,ale ile w tym prawdy i czy nie wystarczy zwyczajne umycie?nie wiem.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Zrobiłem, sok wycisnąłem i leżakowało 3 miesiące - efekt? piorunująco dobry, najpierw wchodzi b.lekka goryczka ze skórek,a potem elegancki smak z nie nachalna i zbalansowaną nuta mandarynki i cukru. Zostawiłem sobie jeszcze 1l na dłuższy okres leżakowania
p.s myśleliście aby dodać do tego np. szklankę cytrynówki, koniaku czy innej nalewki?
p.s myśleliście aby dodać do tego np. szklankę cytrynówki, koniaku czy innej nalewki?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości