Vapour Managment (VM)
Vapour Managment (VM)
Witam
Czytając
Building a still a low cost , gdzie jest opisywany ARC natrafiłem
na opis techniki destylacji z którą nie spotkałem się na naszym forum.
Technika ta nazywa się Vapour Managment (VM). Co Koledzy sądzą o tej konstrukcji. Wklejam tekst z wcześniej przytoczonej publikacji (Strona 16 i 17) oraz moje tłumaczenie. Z języków nie jestem zbyt dobry więc proszę o wyrozumiałość.
VM:
- More work to build
- automated shutdown at the end
- reflux ratio increases towards the end
- not good for flavored spirits
- can�t collect lower than ~47% output
- one valve to control
Vapor management is a technique pioneered/invented by Mike Nixon and Mike McCaw. In VM we
control the amount of vapor removed / condensed. VM is based on the fact that when vapor
contains more than 47% alcohol it�s heavier than air and will flow downwards. Thus we provide for
the high % vapors an exit path at the top of the column. At the top of the column there�s again a
reflux condenser that condenses all vapor reaching the top and in this case returns it directly to
packing. Below that there�s an exit for vapors where we typically use a gate valve or large ball
valve to control the removal rate. After the valve there�s a 90-degree turn down and a vertical
product condenser.
VM:
- Trudniejsza w budowie
- Automatytczne zakończenie procesu
- reflux wzrasta przy końcu procesu
- niedobra dla smakowych alkoholi
- nie można odbierać produktu o niższym stężeniu niż ~47%
- jeden zawór regulacyjny
VM jest techniką wynalezioną przez Mike Nixon'a i Mike McCaw'a. W VM kontrolujemy sumę par odbieranych/skraplanych.
VM bazuje na fakcie, że kiedy pary zawierają więcej niż 47% alkoholu są cięższe od powietrza i opadają na dół.
Dlatego zapewniamy wysoki % oparów na wyjściu na szczycie kolumny. Na szczycie kolumny znajduje się kondenser,
który skrapla wszystkie pary osiągające szczyt i w tym przypadku zawraca je bezpośrednio na wypełnienie.
Poniżej znajduje się ujście par, gdzie zwykle jest używany zawór zasuwowy (?) albo duży zawór kulowy kontrolujący stosunek
odbioru. Za zaworem jest 90 stopniowy spadek i pionowa chłodnica
Schemat takiej kolumny
Pozdrawiam
Czytając
Building a still a low cost , gdzie jest opisywany ARC natrafiłem
na opis techniki destylacji z którą nie spotkałem się na naszym forum.
Technika ta nazywa się Vapour Managment (VM). Co Koledzy sądzą o tej konstrukcji. Wklejam tekst z wcześniej przytoczonej publikacji (Strona 16 i 17) oraz moje tłumaczenie. Z języków nie jestem zbyt dobry więc proszę o wyrozumiałość.
VM:
- More work to build
- automated shutdown at the end
- reflux ratio increases towards the end
- not good for flavored spirits
- can�t collect lower than ~47% output
- one valve to control
Vapor management is a technique pioneered/invented by Mike Nixon and Mike McCaw. In VM we
control the amount of vapor removed / condensed. VM is based on the fact that when vapor
contains more than 47% alcohol it�s heavier than air and will flow downwards. Thus we provide for
the high % vapors an exit path at the top of the column. At the top of the column there�s again a
reflux condenser that condenses all vapor reaching the top and in this case returns it directly to
packing. Below that there�s an exit for vapors where we typically use a gate valve or large ball
valve to control the removal rate. After the valve there�s a 90-degree turn down and a vertical
product condenser.
VM:
- Trudniejsza w budowie
- Automatytczne zakończenie procesu
- reflux wzrasta przy końcu procesu
- niedobra dla smakowych alkoholi
- nie można odbierać produktu o niższym stężeniu niż ~47%
- jeden zawór regulacyjny
VM jest techniką wynalezioną przez Mike Nixon'a i Mike McCaw'a. W VM kontrolujemy sumę par odbieranych/skraplanych.
VM bazuje na fakcie, że kiedy pary zawierają więcej niż 47% alkoholu są cięższe od powietrza i opadają na dół.
Dlatego zapewniamy wysoki % oparów na wyjściu na szczycie kolumny. Na szczycie kolumny znajduje się kondenser,
który skrapla wszystkie pary osiągające szczyt i w tym przypadku zawraca je bezpośrednio na wypełnienie.
Poniżej znajduje się ujście par, gdzie zwykle jest używany zawór zasuwowy (?) albo duży zawór kulowy kontrolujący stosunek
odbioru. Za zaworem jest 90 stopniowy spadek i pionowa chłodnica
Schemat takiej kolumny
Pozdrawiam
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Hmm, po dłuższym namyśle ten sprzęt to to samo prawie co ja brykam.
Spojrzyjcie sami
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15
Stąd od razu domalowałem brakującą półke...
Spojrzyjcie sami
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15
Stąd od razu domalowałem brakującą półke...
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Koledzy spokojnie jeżeli to konstrukcja Niksona to nie uwierzę ,że postradał zmysły.Trzeba przestawić kompilację z przegródek języczków itp i dokonać analizy pomysłu. Czy nie chodzi tu o nadmiar pary,której nie jest w stanie skroplić deflegmator przy dużej stałej mocy grzania . Przecież wyrażnie zakładają mało pary etanolu koniec destylacji. Widzę tu trochę analogi do mojego grzania stałą duża mocą przy zmieniającym się samoczynnie refluxie i odbiorze.
Ja mysle ze ma to sens jesli ten opis co jest ma jakies podstawy fizyczne tak jak napisali alkohol ktory ma wiecej niz 47% i jest w postaci pary jest ciezszy od powietrza wiec jedyna droga wyjscia dla niego jest ta chlodnica z boku ktory nie jest w najwyzszym punkcie glowicy mysle ze mozna to kiedys sprawdzic bo taka budowa jest strasznie prosta i mozna ja zrobic bez problemu w jeden dzien
Konstrukcja jak najbardziej jest poprawna,pary etanolu muszą gdzieś uciekać zasadność takiego zastosowania znajduje sie tutaj:
...."Tried and true practice shows that you can achieve almost perfect separation between fractions by using a tower of about 3.5 cm diameter and around 1 metre long. The secret is to allow time for the process of wash-down and separation to settle to a stable condition by imposing 100% reflux for about 4 hours. After this time, at least the top half of the tower will be filled with almost pure methanol (at the start), as indicated by the temperatures up the tower having settled down to a stable condition - ie the tower is
balanced. "Mike Nixon
mike@silverkey.co.nz
16 November 1999
Kolega Tofi opisał już zagadnienie w innym teamcie
Na tej wysokości porostu zostanie azeotrop przy odpowiednim refluksie.
...."Tried and true practice shows that you can achieve almost perfect separation between fractions by using a tower of about 3.5 cm diameter and around 1 metre long. The secret is to allow time for the process of wash-down and separation to settle to a stable condition by imposing 100% reflux for about 4 hours. After this time, at least the top half of the tower will be filled with almost pure methanol (at the start), as indicated by the temperatures up the tower having settled down to a stable condition - ie the tower is
balanced. "Mike Nixon
mike@silverkey.co.nz
16 November 1999
Kolega Tofi opisał już zagadnienie w innym teamcie
Na tej wysokości porostu zostanie azeotrop przy odpowiednim refluksie.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Ostatnio pojawiło się sporo informacji na temat kolum VM i opinii zadowolonych użytkowników. Sądwa rodzaje tych konstrukcji. Jeden opisany powyżej (nawet bez tej przegrody) wykorzystujący zasadę, że pary etanolu są cięższe a wody lżejsze od powietrza. Etanol więc w tej kolumnie leci w dół a woda do góry.
Drugim jest podział par (VM) na dwa strumienie, z których mniejszy kierowany jest do odbioru a większy zwracany na wypełnienie. Stosunkiem średnic możemy dobrać stały refluks w czasie procesu. Poniższe zdjęcia wyjaśnią więcej.
Zwykle średnicę odbioru wykonuje się dwa razy mniejszą niż całej kolumny (autor powyższej kolumny zmodyfikował swoją konstrukcję). Zawór kulowy pozwala na dodatkową regulację (w dół aż do zera) odbioru. Za zaworem odbioru jest oczywiście chłodnica.
Drugim jest podział par (VM) na dwa strumienie, z których mniejszy kierowany jest do odbioru a większy zwracany na wypełnienie. Stosunkiem średnic możemy dobrać stały refluks w czasie procesu. Poniższe zdjęcia wyjaśnią więcej.
Zwykle średnicę odbioru wykonuje się dwa razy mniejszą niż całej kolumny (autor powyższej kolumny zmodyfikował swoją konstrukcję). Zawór kulowy pozwala na dodatkową regulację (w dół aż do zera) odbioru. Za zaworem odbioru jest oczywiście chłodnica.
Kolumny VM są bardzo popularne na zachodnich stronach, kolumna PDA-2 z www.amphora-society.com działa na tej zasadzie
http://www.amphora-society.com/The-Amph ... _0-10.html
jej prawdopodobny schemat:
http://www.geocities.com/bokakob/PDA_2_look-alike.gif
inna działająca kolumna VM:
http://www.amphora-society.com/The-Amph ... _0-10.html
jej prawdopodobny schemat:
http://www.geocities.com/bokakob/PDA_2_look-alike.gif
inna działająca kolumna VM:
@Yaromir, ja właśnie na czymś takim jak na twoim schemiace destyluje.
I pracuje bardzo ładnie to to. Jedyna różnica pomiędzy sprzęt moim a tym ze schematu jest kształt górnego skraplacza. Tu jest on pionowo włożony do kolumny, u mnie natomiast jest on prostopadle do kolumny. Ma to sowje zalety, ale i wady.
Pozd Rafał
I pracuje bardzo ładnie to to. Jedyna różnica pomiędzy sprzęt moim a tym ze schematu jest kształt górnego skraplacza. Tu jest on pionowo włożony do kolumny, u mnie natomiast jest on prostopadle do kolumny. Ma to sowje zalety, ale i wady.
Pozd Rafał
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Tą technologię można porównać z rektyfikacją za pomocą deflegmatora przy dużej mocy grzania co jest bardzo szybkie i skuteczne. W opisie kolumny podają moc grzania w przedziale 5-10KW .Otrzymałem informacje od jednego kolegi korzystającego z zasobów forum, że na typowym kotle kuchennym poj. 300l grzany węglem przy podobnej kolumnie osiąga wydajność kilkunastu litrów spirytusu na godz.Tej informacji nie mogę potwierdzić osobiście.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam
Moi mili, spójrzcie w takim razie na MUTANTA zrobionego w listopadzie2008 przez KrisBak-a
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=mutant
wg. mnie to ta sama metoda działania.
Pary mniej lotne czyli ethanol skroplone zostają na 1 chłodnicy w jego przypadku deflegmatorze z pod którego zaworem pierwszym odbiera je jako destylat.
Natomiast Cała reszta dolatuje do głównego kondensera - 2 chłodnica i zostaje całkowicie skroplona i całkowicie zwrócona na wypełnienie.
Nie zastanowiło was jak Krisbak napisał
" odbieram 50 mml przedgonów, nie wyglądają (nie pachną) , ale wylewam dla zasady"
może tutaj jest klucz do sukcesu ???
pozdrawiam i zostawiam do dyskusji
Moi mili, spójrzcie w takim razie na MUTANTA zrobionego w listopadzie2008 przez KrisBak-a
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=mutant
wg. mnie to ta sama metoda działania.
Pary mniej lotne czyli ethanol skroplone zostają na 1 chłodnicy w jego przypadku deflegmatorze z pod którego zaworem pierwszym odbiera je jako destylat.
Natomiast Cała reszta dolatuje do głównego kondensera - 2 chłodnica i zostaje całkowicie skroplona i całkowicie zwrócona na wypełnienie.
Nie zastanowiło was jak Krisbak napisał
" odbieram 50 mml przedgonów, nie wyglądają (nie pachną) , ale wylewam dla zasady"
może tutaj jest klucz do sukcesu ???
pozdrawiam i zostawiam do dyskusji
kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem
Witam :
pozdrawiam
98%
jeżeli otrzymałeś od naszego Kolegi - to jest to prawdopodobne widziałem to to może nie do końca "złożone" ale - jeszcze pokaże coś ciekawego ....Otrzymałem informacje od jednego kolegi korzystającego z zasobów forum, że na typowym kotle kuchennym poj. 300l grzany węglem przy podobnej kolumnie osiąga wydajność kilkunastu litrów spirytusu na godz.
pozdrawiam
98%
Absolutnie się z tym nie zgadzam, po przejściu przez kolumnę, nie mamy par mniej, czy bardziej lotnych, bo to jest już AZEOTROP. Zreszta po kilku następnych próbach kol. Krisbak potwierdził, ze jedynym właściwym sposobem jest odpowiedni reflux i nie ma znaczenia, czy odbiera z 1 czy 2 chłodnicy.jurek13 pisze: Pary mniej lotne czyli ethanol skroplone zostają na 1 chłodnicy w jego przypadku deflegmatorze z pod którego zaworem pierwszym odbiera je jako destylat.
pozdrawiam - inżynier
Ostatnio zmieniony 2009-04-03, 12:34 przez inżynier, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości