Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure
- inspiracje
- 101%
- Posty: 191
- Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
- Lokalizacja: Czarnoszyce
Drożdże Alcotec Turbo 48 Pure
Już widzę odpowiedzi na mój post... czytaj, czytaj, czytaj...
Może i nie umię czytać a może kurna leń jestem i prościej zadać pytanie i oczekiwać konkretnej odpowiedzi....
Liczę jednak na Waszą Koledzy (kolejną) litośc nade mną....
Zrobiłem zacier a właściciwe dwa nastawy. Wszystkie w ten sposób.
42 litry wody (40 stopni) wsyp 16 kilo cukru, paczka kwasku, 100 ml do próbówki w temperaturze 20 stopni odczyt ph 3,8, temparatura w beczce 25 stopni wsypałem paczkę drożdży Turbo 48 h, wymieszalem.
Pierwszy zacier dwa tygodnie temu, drugi cztery dni temu.
I tu problem... pierwszy zacier dosłownie stoi, nie pracuje, przy mieszaniu tworzy się piana (pewnie dwutlenek węgla który moim zdaniem świadczy że coś tam w nim pracuje) ale blg od trzech dni bez zmian: cukromierz biowinu 24 cukromierz od Kolegi 98% 249
ten drugi zacier -późniejszy - sprzed czterech dni ma już odpowiednio 22 / 218.
Poradzicie coś??
Ta sama woda, ten sam cukier, ten sam kwasek, te same drożdże - SKAD TA RÓŻNICA?
Jak wybrnąć z tej sytuacji??
Może i nie umię czytać a może kurna leń jestem i prościej zadać pytanie i oczekiwać konkretnej odpowiedzi....
Liczę jednak na Waszą Koledzy (kolejną) litośc nade mną....
Zrobiłem zacier a właściciwe dwa nastawy. Wszystkie w ten sposób.
42 litry wody (40 stopni) wsyp 16 kilo cukru, paczka kwasku, 100 ml do próbówki w temperaturze 20 stopni odczyt ph 3,8, temparatura w beczce 25 stopni wsypałem paczkę drożdży Turbo 48 h, wymieszalem.
Pierwszy zacier dwa tygodnie temu, drugi cztery dni temu.
I tu problem... pierwszy zacier dosłownie stoi, nie pracuje, przy mieszaniu tworzy się piana (pewnie dwutlenek węgla który moim zdaniem świadczy że coś tam w nim pracuje) ale blg od trzech dni bez zmian: cukromierz biowinu 24 cukromierz od Kolegi 98% 249
ten drugi zacier -późniejszy - sprzed czterech dni ma już odpowiednio 22 / 218.
Poradzicie coś??
Ta sama woda, ten sam cukier, ten sam kwasek, te same drożdże - SKAD TA RÓŻNICA?
Jak wybrnąć z tej sytuacji??
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy
Witam - polepszyć ich warunki bytowe- dodać pożywki + koncentrat pomidorowy
jak środowisko będzie "bogatsze " to i drożdże powinny przemówić głosem "bulk , bulk "
zawsze należy wziąść pod uwagę że przy zwiększonych proporcjach dodać więcej pożywki aby drożdże miały dobre środowisko do lepszego namnożenia ..
pozdrawiam
98%
jak środowisko będzie "bogatsze " to i drożdże powinny przemówić głosem "bulk , bulk "
zawsze należy wziąść pod uwagę że przy zwiększonych proporcjach dodać więcej pożywki aby drożdże miały dobre środowisko do lepszego namnożenia ..
pozdrawiam
98%
Witam przy wsypywaniu drożdży wypadało by mieć około 28-33sC bo zanim turbo zaczną pracować to nastaw samoczynnie się wychłodzi do tych 20-25sC i jak drożdże ruszą to same wywołają reakcję egzotermiczną i będą podnosić temperaturę nastawu .
stawiam na pożywkę a tempęraturę zawsze można podnieść nie mniej im więcej wskazówek tym lepiej
pozdrawiam
98%
stawiam na pożywkę a tempęraturę zawsze można podnieść nie mniej im więcej wskazówek tym lepiej
pozdrawiam
98%
- inspiracje
- 101%
- Posty: 191
- Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
- Lokalizacja: Czarnoszyce
Ja tam nic nie daję i zawsze fermentacja ok. Zero dodatkowych pożywek czy kwasku.
30-35°C i daje drożdże. Zawsze zero problemów, więc nie wiem co może być przyczyną, może zrezygnować z kwasku.
Nastwa robię 36l/10kg.
30-35°C i daje drożdże. Zawsze zero problemów, więc nie wiem co może być przyczyną, może zrezygnować z kwasku.
Nastwa robię 36l/10kg.
Ostatnio zmieniony 2009-05-18, 21:15 przez kitaferia, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
- inspiracje
- 101%
- Posty: 191
- Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
- Lokalizacja: Czarnoszyce
Mi sie wydaje ze przesadziles z cukrem. Ja daje stosunek (cukier/woda) 1:4. Na 50l zaieru (nie wody) 12 kg cukru. U Ciebie proporcje powinny byc podobne. Jak kiedys dalem 2 kg wiecej to fermentacja znacznie sie wydluzyla i nie przerobila calego cukru. Zaznaczam ze korzystalem z turbo pure 24. Dawalem 1 opakowanie na 50l zacieru, ale nawet plowa dawki przerobi cukier przez tydzien. Turbo pure 48 jak sie domyslam sa slabsze wiec nalezaloby dac cale opakowanie. Uwazam ze Twoj problem lezy w proporcjach.
- Adasko13_5
- 20%
- Posty: 22
- Rejestracja: 2008-09-24, 11:14
- Lokalizacja: Lubelskie
Ja 6 dni temu zrobiłem nastaw z Turbo 24 (wiadomo od kogo )25 kg cukru 70l wody i do tego tylko 2 paczki drożdży.Z początkowych 27Blg mam dziś -1Blg(jeszcze pracują)Temperatura nastawu na początku wahała się w granicach 28-30 stopni teraz jest to 20-22(niczym nie chłodze i nie grzeje)Teraz to jeszcze bryknąć i spiryt do naleweczek jak ta lala(owoce już dojrzewają )
Zrobiłem pierwsze w życiu nastawy. Drożdże Alcotec turbo 48 i .
Dla próby :
- 1 paczka drożdzy 21 l wody 7 kg cukru wynik po 48 h -3Blg 25°C jeszcze delikatnie pracują w pomieszczeniu tem 16 -20 °C fermentator 30l nieocieplony pierwsza doba ok 29°C
- 1 paczka drożdzy 42 l wody 14 kg cukru 8g activitu beczka 60l po 48h +7 Blg tem 25 °C w tym samym pomieszceniu co fermentator 30 l
Tem wody przy dodaniu drożdzy ok 32 °C .Wczesniej ok 1h drożdze rozrobiłem w 1 l wody z dodatkiem ok 1/4 kg cukru , ładnie zaczeły pracowac . Po dodaniu do fermentatorów w ciągu kilkunastu minut czałość pracowała .
W obu przypadkach praca bardzo spokojna tj żadnej piany tylko dość intensywnie "syczenie"
Mierzyłem ph w roztworze zgodnym z instrukcją wskazywało 5,5 ale tu kończy się skala
Paski od 98%
wynika z tego że raczej nie są zakwaszane
jarekm
Dla próby :
- 1 paczka drożdzy 21 l wody 7 kg cukru wynik po 48 h -3Blg 25°C jeszcze delikatnie pracują w pomieszczeniu tem 16 -20 °C fermentator 30l nieocieplony pierwsza doba ok 29°C
- 1 paczka drożdzy 42 l wody 14 kg cukru 8g activitu beczka 60l po 48h +7 Blg tem 25 °C w tym samym pomieszceniu co fermentator 30 l
Tem wody przy dodaniu drożdzy ok 32 °C .Wczesniej ok 1h drożdze rozrobiłem w 1 l wody z dodatkiem ok 1/4 kg cukru , ładnie zaczeły pracowac . Po dodaniu do fermentatorów w ciągu kilkunastu minut czałość pracowała .
W obu przypadkach praca bardzo spokojna tj żadnej piany tylko dość intensywnie "syczenie"
Mierzyłem ph w roztworze zgodnym z instrukcją wskazywało 5,5 ale tu kończy się skala
Paski od 98%
wynika z tego że raczej nie są zakwaszane
jarekm
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość