Przepisy ??? (na zaprawianie alkoholu)
Przepisy ??? (na zaprawianie alkoholu)
Brakuje mi tutaj przepisów .Wyprodukowanie przyzwoitego destylatu
nie jest problemem za to przydało by się zebrać kilka przpisów
na zaprawienie wyrobu.
Przeglądne swoje zapisy i na dobry początek coś podrzucę.
nie jest problemem za to przydało by się zebrać kilka przpisów
na zaprawienie wyrobu.
Przeglądne swoje zapisy i na dobry początek coś podrzucę.
Ostatnio zmieniony 2013-02-03, 15:54 przez robol69, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Pieprzówka
Od czegoś trzeba zacząć
10-15 ziarenek pieprzu na 0,5l / 55% wódeczki - odczekać 2 tyg.
Nie nadaje się na tęgie picie, ale na dolegliwości żołądkowe nie znam lepszego lekarstwa
10-15 ziarenek pieprzu na 0,5l / 55% wódeczki - odczekać 2 tyg.
Nie nadaje się na tęgie picie, ale na dolegliwości żołądkowe nie znam lepszego lekarstwa
,,Niech moc (%) będzie z wami"
Do wyboru, do koloru: http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=9
/w sumie warto dodać też w linkach.
/w sumie warto dodać też w linkach.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Ostatnio mam dwóch faworytów.
1. Śliwki suszone: na jeden litr daje około 5 śliwek suszonych (liczna nie jest krytyczna). Suszonych, a nie wędzonych, choć muszę przyznać, że dla mnie wyglądają jak wędzone. Są miękkie, słodkie i lepiące. Kiedyś kupiłem naprawdę suszone, twarde jak kamień i mimo, że leżały w spirytusie dość długo nie puszczały prawie wcale koloru. Śliwek nie trzeba rozdrabniać, zawartość naczynia raz dziennie zamieszać w celu rozprowadzenia wydzielającego się na dole intensywnego zabarwienia. W zależności od ilości wrzuconych śliwek i czasu ich moczenia można uzyskać pełną gamę koniakowatego koloru - od lekko słomkowatego do głębokiego żółtego/brązowego.
2.Szczapki dębowe: fragmenty o grubości 0,5-1 centymetra włożone bezpośrednio do alkoholu. Tu również czas wpływa na intensywność zabarwienia, choć trzeba przyznać, że jest ono mniejsze niż w przypadku śliwek. Ostatnio wprowadziłem modyfikację, polegającą na opaleniu wykorzystanych już szczapek i powtórnym moczeniu. Tego wynalazku jeszcze nie próbowałem, ale jestem pewien że będzie boski
pozdr CK
1. Śliwki suszone: na jeden litr daje około 5 śliwek suszonych (liczna nie jest krytyczna). Suszonych, a nie wędzonych, choć muszę przyznać, że dla mnie wyglądają jak wędzone. Są miękkie, słodkie i lepiące. Kiedyś kupiłem naprawdę suszone, twarde jak kamień i mimo, że leżały w spirytusie dość długo nie puszczały prawie wcale koloru. Śliwek nie trzeba rozdrabniać, zawartość naczynia raz dziennie zamieszać w celu rozprowadzenia wydzielającego się na dole intensywnego zabarwienia. W zależności od ilości wrzuconych śliwek i czasu ich moczenia można uzyskać pełną gamę koniakowatego koloru - od lekko słomkowatego do głębokiego żółtego/brązowego.
2.Szczapki dębowe: fragmenty o grubości 0,5-1 centymetra włożone bezpośrednio do alkoholu. Tu również czas wpływa na intensywność zabarwienia, choć trzeba przyznać, że jest ono mniejsze niż w przypadku śliwek. Ostatnio wprowadziłem modyfikację, polegającą na opaleniu wykorzystanych już szczapek i powtórnym moczeniu. Tego wynalazku jeszcze nie próbowałem, ale jestem pewien że będzie boski
pozdr CK
Z tego względu że mamy co mamy, to można sobie wyprodukować absynt. (przy kolumnie wyjąć wypełnienie). Użyłem tej receptury; rozcienczyłem, dosłodziłem i wyszło pyszne:
Maceruj 2,5 kg suchego piolunu, 5 kg anyzku i 5 kg kopru woskiego w 95 litrach 85 procentowego etanolu.
Pozwól miksturze postać conajmniej przez 12 godzin. Dodaj 45 litrów wody i zacznij ogrzewać do uzbierania 95 litrów destylatu (przerwij kiedy bedzie miał kolor żółtawy).
Do 40 l destylatu dodaj 1 kg rzymskiego piołunu, 1 kg hyzopu i 500 gramów melisy (wszystko suche i rozdrobnione). Przedestyluj i rozcieńcz aby otrzymać 55 l. Zmieszaj wszystko razem tak aby otrzymać nie więcej jak 100 l absyntu o mocy ok 74.
Zioła są do kupienia w sklepach zielarskich po kilka zł za op. a 50g.
Maceruj 2,5 kg suchego piolunu, 5 kg anyzku i 5 kg kopru woskiego w 95 litrach 85 procentowego etanolu.
Pozwól miksturze postać conajmniej przez 12 godzin. Dodaj 45 litrów wody i zacznij ogrzewać do uzbierania 95 litrów destylatu (przerwij kiedy bedzie miał kolor żółtawy).
Do 40 l destylatu dodaj 1 kg rzymskiego piołunu, 1 kg hyzopu i 500 gramów melisy (wszystko suche i rozdrobnione). Przedestyluj i rozcieńcz aby otrzymać 55 l. Zmieszaj wszystko razem tak aby otrzymać nie więcej jak 100 l absyntu o mocy ok 74.
Zioła są do kupienia w sklepach zielarskich po kilka zł za op. a 50g.
Ostatnio zmieniony 2006-01-08, 13:02 przez moonjava, łącznie zmieniany 1 raz.
Ma ktoś proporcje ziół do ginu lub jego starszej, holenderskiej odmiany? Z reguły jak znajduje to podane są składniki a nie ma proporcji, a jak już są proporcje to jest to zrobione jak przepis na nalewke, tj że sioła mają się moczyć w alkoholu rzez pare tygodni, a przecież powinny wisieć w kolumnie podczas destylacji.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Zobacz linki, które podał moonjava w kategorii Alkoholowe strony www / Zaprawianie/doprawianie... jest tego więcej niż sporo. Może znajdziesz to, co cię interesuje.Tofi pisze:Ma ktoś proporcje ziół do ginu lub jego starszej, holenderskiej odmiany?.
@moonjava
Rozumiem, że zmiejszając odpowiednio proporcje smaku nie zgubimy? I zacier czysty, tylko z cukru?
CK
@Tofi
Zobacz linki które podał CK w wątku "Alkoholowe strony"; na świętym homedistillerze masz cały dział o Ginie.
@CK
Oczywiście nie robiłem go w powyższej skali , podzieliłem wszystko przez 100 i było OK. Wydaje mi sie, że im czystszy tym lepiej, w końcu zależy nam na aromatach ziołowych a nie np. słodowych, itp.
Zobacz linki które podał CK w wątku "Alkoholowe strony"; na świętym homedistillerze masz cały dział o Ginie.
@CK
Oczywiście nie robiłem go w powyższej skali , podzieliłem wszystko przez 100 i było OK. Wydaje mi sie, że im czystszy tym lepiej, w końcu zależy nam na aromatach ziołowych a nie np. słodowych, itp.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Przypomniało mi się, jak dość dawno temu konsumowałem bimberek zaprawiany liściem laurowym. Smak był na początku tak zagadkowy, że nikt z biesiadników nie mógł stwierdzić czego użyto jako zaprawy. Nie mam niesety kontaktu z autorem tego wynalazku, ale z tego co pamiętam, mówił że bardzo łatwo przedobrzyć z ilością smaku i alkohol staje sie wtedy jak lekarstwo z apteki.
Witam. Od lat stosuję tylko dwa sposoby zapuszczania bimberku:
1) to źdźbło trawy żubrówki na 0,75l
2) to koniaczek którego przepis już gdzieś podawałem, ale nie zaszkodzi:
na 0.75
1/2 średniego liścia laurowego
3 ziarna angiejskie ziele
1/2 płaskiej łyżeczki dobrej herbaty (wiórka,listki)
pasek (3cm/1cm) skórki cytryny
1 ziarenko pieprzu
na końcu łyżeczki cukru
musi postać ok. tygodnia, potem zlać
Z malin i truskawek nie zapuszczam, zalatuje odrobinę owocami i tak smakuje najlepiej.
1) to źdźbło trawy żubrówki na 0,75l
2) to koniaczek którego przepis już gdzieś podawałem, ale nie zaszkodzi:
na 0.75
1/2 średniego liścia laurowego
3 ziarna angiejskie ziele
1/2 płaskiej łyżeczki dobrej herbaty (wiórka,listki)
pasek (3cm/1cm) skórki cytryny
1 ziarenko pieprzu
na końcu łyżeczki cukru
musi postać ok. tygodnia, potem zlać
Z malin i truskawek nie zapuszczam, zalatuje odrobinę owocami i tak smakuje najlepiej.
,,Niech moc (%) będzie z wami"
Witam
Wódka Babska (według stałego degustanta)
- 3 l wódki około 50%
- 40 ml nalewu wiśniowo-pestkowego lub 5-8 kropli olejku migdałowgo
- 40 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 miętowe landrynki
- karmel
Wszystko razem wymieszać .Pozostawić na miesiąc przefiltrować i gotowe.
Wódka Babska (według stałego degustanta)
- 3 l wódki około 50%
- 40 ml nalewu wiśniowo-pestkowego lub 5-8 kropli olejku migdałowgo
- 40 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 miętowe landrynki
- karmel
Wszystko razem wymieszać .Pozostawić na miesiąc przefiltrować i gotowe.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość