Ponowna fermentacja po destylacji
Ponowna fermentacja po destylacji
Cze, pytanie do grona. Czy mozna wykorzystac zacier po oddestylowaniu do ponownej fermentacji? Chodzi mi o to, ze mam teraz zacier, ktory nie wyrobil i nie jestem pewien...
korekta: kowal
Admin: zmieniłem trochę temat
korekta: kowal
Admin: zmieniłem trochę temat
piszesz mało precyzyjnie,angol pisze:Czesc, robilem cytrynowke z 7 cytryn, mam zamiar dac to do zacieru z odzysku, cukromierza nie mam i na oko wsypie ok 4kg cukru. bedzie co ma byc
chyba dzis to odparuje...
rozumiem że chcesz dać resztki tych cytryn - myślę że po wyciągnięciu z nich soku nie powinno być za kwaśne,
co do cukru to określenie "...dam 4 kilo..." to takie mocno ogólne
musisz sobie odpowiedzieć czy ostatnim razem nie zrobiłeś zbyt słodkiego zacieru, co mogło być przyczyną nieprzerobienia go przez drożdże, jeśli znowu dasz za dużo to historia się powtórzy
kolego - radzę abyś zaopatrzył się w cukromierz, to naprawdę niewiele kosztuje (tyle co 2-3kg cukru ), a masz wtedy możliwość kontroli
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
ostatnim razem to bylo 8 kg na 25 litrow i turbo drozdze! Jesli uzyskam ok 3 litry spirytu, tzn ze 4 kg bedzie akurat, co będzie ok 6 kg w sumie (pozostaly i nowy) wszystko jest orientacyjne, aby byc pewnym, musialbym miec laboratorium, (cukromierze kwasy fenole zozole itp)
co do zakupu masz racje, tylko musze najpierw wyniuchac, gdzie to kupic w tym durnym kraju...) (kowal wie, o czym mowie)
Czy wiecie, ze w Angli wyrob spirytusu do celow leczniczych jest dozwolony...?
korekta: kowal
co do zakupu masz racje, tylko musze najpierw wyniuchac, gdzie to kupic w tym durnym kraju...) (kowal wie, o czym mowie)
Czy wiecie, ze w Angli wyrob spirytusu do celow leczniczych jest dozwolony...?
korekta: kowal
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5063
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5063
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Proszę bardzo...
Kod: Zaznacz cały
°Oechsle Balling gram cukru/litr
0 0,0 0,0
5 1,3 13,3
10 2,6 26,6
15 3,9 39,9
20 5,2 53,2
25 6,5 66,5
30 7,7 79,8
35 9,0 93,1
40 10,2 106,4
45 11,5 119,7
50 12,7 133,0
55 13,9 146,3
60 15,1 159,6
65 16,2 172,9
70 17,4 186,2
75 18,6 199,5
80 19,7 212,8
85 20,8 226,1
90 22,0 239,4
95 23,1 252,7
100 24,2 266,0
105 25,3 279,3
110 26,4 292,6
115 27,4 305,9
120 28,5 319,2
125 29,6 332,5
130 30,6 345,8
135 31,6 359,1
140 32,7 372,4
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości