Przeróbka taboretu gazowego

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Przeróbka taboretu gazowego

Post autor: kuba » 2006-07-22, 22:11

Witam serdecznie.
Kupiłem taboret gazowy na propan-butan o mocy 7,5 kW. Ze względów ekonomicznych i praktycznych byłoby lepiej gdyby można było go podłączyć do sieci z gazem ziemnym. W związku z tym mam pytanie: Jak dobrać do niego odpowiednią dyszę, czy mozna ja gdzieś kupić? czy może istnieje jakiś przelicznik średnicy otworu dyszy do gazu propan butan do średnicy otworu do gazu ziemnego i można ją w takim przypadku rozwiercić do odpowiedniej wielkości. Jeżeli robiłktoś coś takiego to byłbym wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam Piotr.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-07-22, 23:57

Ano, wykręć dyszę i rozwierć fi 1,5mm, będzie ponad 10KW na gazie ziemnym, przetestowane.

Awatar użytkownika
amber65
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2006-03-09, 13:07
Lokalizacja: Czechy- Přílepech

Post autor: amber65 » 2006-07-23, 09:14

Dysze na gaz ziemny orginalne do taboretu mozna kupić w sklepie za śmieszne grosze a żeby zwiekszuć moc taboretu to trzeba rozwiercić wszystkie otworki w całym palniku :!: a nie robić to z dyszą :lol:- Powodzenia i niłego kapania.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............ Alkohol pity w miarę , nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2006-07-23, 11:02

Dzięki serdeczne.
Po wymianie dyszy napewno zmniejszy się moc tabotetu lecz wydaje mi sie że na mój 30 litrowy KEG wystarczy. Gdyby nie to spróbuję rozwiercić otwory palnika. Pozdrawiam i życzę tego samego.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-07-23, 11:52

kuba pisze:Po wymianie dyszy napewno zmniejszy się moc tabotetu...
a niby dlaczego? zmiana dyszy ma właśnie za zadanie przystosowac urządzenie do pracy z gorszym kalorycznie gazem ziemnym, dlatego moc pozostaje

.
.. wydaje mi sie że na mój 30 litrowy KEG wystarczy.
kolego! ja rozgrzewam promiennikiem o mocy 4,3kW, a po rozpoczęciu kapania zmniejszam do minimum co daje ok 2kW ,
sporo osób gotuje na kuchenkach gdzie największy palnik ma 2,8kW.
Nie możesz dać zbyt dużo mocy bo Ci będzie zalewać kolumnę i sobie nie podestylujesz.
Twoje obawy o małą moc taboretu są raczej nieuzasadnione (nawet gdyby wymiana dyszy obniżyła trochę sprawność)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
amber65
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2006-03-09, 13:07
Lokalizacja: Czechy- Přílepech

Post autor: amber65 » 2006-07-23, 21:32

@kuba - spoko tobie wystarczy tylko dysza a moc taboretu musisz jeszcze zmniejszyc nawet po 40 minutach, temperatura bedzie już odpowiednia na keg-u 30 L.-bez paniki ,spoko :lol: ale jeszcze jedno dowiedz sie u jakiegoś instalatora kuchenek gazowych czy niepowinienes mieć dla bezpieczeństwa jakiś powrotny zawór bezpieczeństwa lub nawet tylko reduktor dodatkowo by zamontowac tak jak dla bropanu to jest, taka moja rada znam kolesia co robi to na ziemnym ale niewiem jak to ma podłączone :lol:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............ Alkohol pity w miarę , nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-07-23, 22:09

amber65 pisze:Dysze na gaz ziemny orginalne do taboretu mozna kupić w sklepie za śmieszne grosze a żeby zwiekszuć moc taboretu to trzeba rozwiercić wszystkie otworki w całym palniku :!: a nie robić to z dyszą :lol:- Powodzenia i niłego kapania.
Nic podobnego. Żadnego rozwiercania palnika! Piszesz to z doświadczenia, czy tak Ci się tylko wydaje? W każdym razie, to błąd. Wystarczy większa średnica dyszy, 1,5 mm jest w sam raz i jest to przetestowane na 2 palnikach, ręczę za efekt. Nie potrzeba też żadnych reduktorów, gaz w instalacji "ziemnej" ma odpowiednie ciśnienie.

Awatar użytkownika
amber65
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2006-03-09, 13:07
Lokalizacja: Czechy- Přílepech

Post autor: amber65 » 2006-07-24, 13:52

@greg - widzę, że może wiesz, co piszesz i ręczysz za efekt, ale widziałeś już jak przy wielkim palniku cofnął się płomień i jakie były emocje przy tym? Raczej tego nie doświadczyłeś, więc niech koleś się zabezpieczy przed takim czymś, to nie są takie koszta wielkie tylko paręnaście zeta a ''śpisz'' spokojnie. Decyzja należy do zainteresowanych :!:

korekta: kowal
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............ Alkohol pity w miarę , nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-07-24, 14:16

Większość urządzeń zaprojektowana jest do pracy z obydwoma rodzajami gazu, przezbrojenie polega na wymianie dyszy, ale czasem należy też wyregulować dopływ powietrza, po takiej operacji urządzenie ma swoją założoną przez producenta moc.
Zwiększanie mocy poprzez rozwiercenie palnika (co MUSI wiązać się z wymianą dyszy i zwiększeniem dopływu powietrza! ) nastąpi w minimalnym stopniu , ponieważ należałoby dodatkowo zwiększyć ilość dziurek w takim palniku,
tak więc takie przeróbki są raczej ryzykowne i nie palecam tego osobom nieznającym tematu.

Natomiast wracając do samego tematu, spytam : po jakiego diabła kolega kuba miałby zwiększać moc swojego taboretu? czy 7kW to za mało :shock:
:?:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-07-24, 16:33

amber65 pisze:@greg - widzę, że może wiesz, co piszesz i ręczysz za efekt, ale widziałeś już jak przy wielkim palniku cofnął się płomień i jakie były emocje przy tym? Raczej tego nie doświadczyłeś [...]
Przeskoczenie płomienia na dyszę palnika występuje w tych modelach (FirePower 4 - 7,5kW) tylko i wyłącznie przy całkowitym zamykaniu dopływu gazu czyli wyłączaniu palnika, nigdy podczas jego pracy. Jest to zjawisko sporadyczne i niegroźne, objawia się niezbyt głośnym "pyknięciem", a wywołać je można przez bardzo powolne zamykanie dopływu gazu.

[ Dodano: 2006-07-24, 16:37 ]
AAbratek pisze:[...]Natomiast wracając do samego tematu, spytam : po jakiego diabła kolega kuba miałby zwiększać moc swojego taboretu? czy 7kW to za mało :shock:
:?:
Raczej chodzi tu o dostosowanie palnika do pracy z gazem ziemnym przez zainstalowanie nowej lub rozwiercenie istniejącej dyszy. Samo zwiększanie mocy w tym przypadku może być celowe jedynie dla szybszego doprowadzenia zawartości kega/gara do wrzenia.

korekta: kowal

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-07-24, 17:43

greg pisze:Przeskoczenie płomienia na dyszę palnika występuje w tych modelach (FirePower 4 - 7,5kW) tylko i wyłącznie przy całkowitym zamykaniu dopływu gazu czyli wyłączaniu palnika, nigdy podczas jego pracy. Jest to zjawisko sporadyczne i niegroźne, objawia się niezbyt głośnym "pyknięciem", a wywołać je można przez bardzo powolne zamykanie dopływu gazu.
to zjawisko mozna wywołać w wielu innych urządzeniach szczególnie starszych, mam duży stary, taboret, w którym przy wyłączaniu prawie zawsze tak się dzieje (i to nie jest małe "pyknięcie") i o dziwo na to zjawisko ma wpływ gaz z różnych butli (ale zawsze ten sam dostawca).

Raczej chodzi tu o dostosowanie palnika do pracy z gazem ziemnym
... no wszak o tym od początku mówimy...
...zwiększanie mocy w tym przypadku może być celowe jedynie dla szybszego doprowadzenia zawartości kega/gara do wrzenia.
ooo, tu nie można przesadzać - jeśli przywalimy tak dużą moc, dojdzie do miejscowego przegrzania zacieru co jak wiadomo ma wpływ na późniejszy smak destylatu,
więc panowie: z umiarem, z umiarem..
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-07-24, 19:03

Trochę faktów o palniku 7,5kW i cofaniu się płomienia tutaj.

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2006-07-24, 20:31

Dzięki serdeczne za informacje. Kupiłem dzisiaj nową dyszę symbol Y125. Podobno do największego palnika, większe dysze są tylko do piekarników ale mają większy gwint. Jutro jak ją wymienię i wypróbuję palnik, to poinformuję wszystkich o efektach. Używałem dotychczas ten palnik pierwszy raz i właśnie zauważyłem efekt cofania się płomienia. Sądziłem że może to nieumiejętność w ustawieniu tulei dozującej powietrze, ale widzę że jest to efekt w zasadzie normalny.

[ Dodano: 2006-07-25, 18:47 ]
Witam ponownie.
Wymienilem dzisiaj dyszę na tę, którą kupiłem do gazu ziemnego. Efekt był słaby, płomień nieduży. Zmierzyłem średnice otworów w dyszach. Ta do propanu miała ok. 1,5 mm,a ta do ziemnego 1,7 mm. Przewierciłem dyszę na 1,8 mm, troche było lepiej więc przewierciłem ją ponownie na 2 mm, myślę, że teraz będzie dobrze. Sadzę, że moc taboretu się zmniejszyła w stosunku do propanu ale chyba mi wystarczy. Płomień jest teraz stabilny, daje się łatwo regulować od takiego ledwo ledwo, o połowę mnieszego od ziarnka grochu do płomienia o wysokości ok. 2 cm. Praktyka pokaże
Jeśli jesteśmy przy ogrzewaniu, to czy macie może jakiś sposób na zaizolowanie KEG-a przy ogrzewaniu gazowym? Dawniej był azbest ale zostal całkowicie wycofny z uzycia ze względu na swe właściwości.
Pzdrawiam wszystkich.

korekta: kowal

bonio

Post autor: bonio » 2006-07-31, 16:06

Moze takim wloknem szklanym do ocieplania poddasz, dachow domow, itp. np IZOWER czy jakos tak sie nazywa, ale niestety zdaje sie trzeba kupic cala rolke, co jest dosc drogie, ale mozna pojsc na budowe i poprosic kawalek,
panowie sie zgodza jesli zaoferujemy swoj wyrob (nie wszyscy pewnie) :D

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-07-31, 16:50

... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości