Kolumna półkowa-kołpakowa
Kolumna półkowa-kołpakowa
Witam
Zamierzam zrobić mini kolumnę półkową-kołpakową do destylatów owocowych i zbożowych
kocioł do gęstych nastawów i zacierów podgrzewany bełkotką.
Czy ktoś już robił coś takiego w skali mini?
Zamierzam zrobić mini kolumnę półkową-kołpakową do destylatów owocowych i zbożowych
kocioł do gęstych nastawów i zacierów podgrzewany bełkotką.
Czy ktoś już robił coś takiego w skali mini?
Pozdrawiam
-
- 101%
-
- 101%
Mój projekt jest następujący
Kocioł 50l z kega pod nim 1/2 kega 30 litrowego na wodę połączone bełkotką
kotły zespawane razem do kupy żeby grzała nie tylko bełkotka ale i całe dno.
Kolumna półkowa dlatego, że jest nie wrażliwa na zalewanie
Zastanawiam się nad średnicą kolumny. Myślę o 100mm
Kocioł 50l z kega pod nim 1/2 kega 30 litrowego na wodę połączone bełkotką
kotły zespawane razem do kupy żeby grzała nie tylko bełkotka ale i całe dno.
Kolumna półkowa dlatego, że jest nie wrażliwa na zalewanie
Zastanawiam się nad średnicą kolumny. Myślę o 100mm
Pozdrawiam
Rozumiem, że chcesz bezpośrednio wtryskiwać parę do.. no właśnie do nastawu, czy do płaszcza. Z bełkotką mam do czynienia, ale w wersji przemysłowej... kilka barów pary. Od czasu do czasu na forum pada pytanie o bełkotkę, ale jakoś nie kojarzę czy ktoś używa i w jakiej formie. Aby bełkotka była efektywna to iodpowiednie ciśnienie pary być musi, a jak cisnienie to i problemy z bezpieczeństwem i odpowiednia konstrukcja całości. Safety first!! Nie tak łatwo.
Coś mi to na dziwną konstrukcję zakrawa.. Jak grzejesz dół to i tak pośrednio podgrzewasz górę. Co Ci da bełkotka w takim wykonaniu? Straty na energii i sporo problemów przy okazji. Bedziesz podgrzewał i jednocześnie transportował wodę (w postaci pary) do górnej części. W dolnej wody będzie ubywać. W górnej poziom będzie wzrastał i stężenie będzie malało. Zdestabilizuje proces. Jakoś nie widze najmniejszego sensu w takiej konstrukcji.
Raczej płaszcz o dużej powierzchni i wtedy grzać i gazem i np. prądem jak brakuje mocy do dużych średnicy kolumny. W warunkach amatorskich raczej nie da się zrobić olbrzymich wydajności. Jest sporo ograniczeń. BHP to podstawa!!
Raczej płaszcz o dużej powierzchni i wtedy grzać i gazem i np. prądem jak brakuje mocy do dużych średnicy kolumny. W warunkach amatorskich raczej nie da się zrobić olbrzymich wydajności. Jest sporo ograniczeń. BHP to podstawa!!
-
- 101%
-
- 101%