Wykonałem go na rdzeniu wodnym z rurki 32/1. Jego ogólna powierzchnia chłodząca wynosi 1650cm².
Rurka karbowana ma symbol DN12, jej wymiary to: fi mniejsze 12mm , większe 16mm , ścianka ma grubość 0,25mm. Z łatwością sobie radzi z grzałkami 3kW lub taboretem gazowym 7,5kW.
Wykorzystałem rurkę Dn12 z powodu jej dobrej ceny. Kosztuje tyle samo co DN8, a jej powierzchnia jest o 40% większa. Zaletą rurki karbowanej jest łatwość kształtowania, cienkie ścianki zwiększające odbiór ciepła ,oraz kształt ścianek który wymusza turbulentny przepływ wody ,co zwiększa sprawność odbioru ciepła. Jeżeli weźmiemy pod uwagę powyższe czynniki można spokojnie przyjąć ,że 1m takiej rurki odpowiada w najgorszym przypadku 3m rurki 8/1 z KO. Rurka też wcale niej jest delikatna, nie jest ją łatwo uszkodzić. Po odpowiednim zarobieniu krawędzi jest też spawalna. Wcześniej te rurki lutowałem, ale ostatnio spawam.
Koszt 1m rurki wynosi w sklepie internetowym 30zł , niestety sprzedają minimum 5m, a nam do takiego skraplacza jak na powyższych zdjęciach wystarczy 2-2,5m.