Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 414
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: elofura » 2019-05-30, 10:16

zbyszko pisze:
2019-05-29, 21:54
...
A co do smakówek: wpisujesz magiczne słowa w szukajce i wyskakuje:
https://www.bimber.info/forum/search.ph ... m.php?f=24
Albo lecisz po tematach:
https://www.bimber.info/forum/viewforum.php?f=24
Albo szukasz tu:

https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=605
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

terni
90%
90%
Posty: 792
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: terni » 2019-05-30, 12:00

I nic nie znajdujesz. :(
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
NeRWuS
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: NeRWuS » 2019-05-30, 13:08

mkal pisze:
2019-05-27, 21:26
Zamierzam kupić nowy sprzęt i potrzebuje kilku porad, zamierzam na nim robić śliwowicę i inne wódki smakowe np. z winogron i malin
Pisząc odnośnie tej kwestii bo tak na prawdę żaden z nas tego nie poruszył to ja jestem zwolennikiem (bez dużej praktyki w prowadzeniu tego procesu, ale z ogromem czasu spędzonego na czytaniu i pytaniu innych) procesu robienia wódki smakowej w sposób następujący:
Wypełnienie kolumny to miedź i niewielkie wypełnienie ze stali kwasoodpornej (15 do 30cm sprężynek, a co do zmywaków to celuję w 30-60cm) grzanie dość poniżej progu zalania (zalewanie kolumny mam na 2,5kW więc grzeje z mocą 2kW) i na smak i na węch sprawdzam urobek. Generalnie patrzę na termometr na głowicy i im mniejszą temperaturę wykazuje tym bardziej zbliżam się do robienia spirytusu a im większa temperatura tym końcowy produkt ma większy smak i zapach (i mniejszą moc) reguluje temperaturę za pomocą refluksu. Przy około 96-97 stopni w kegu wyłączam grzanie, dosypuje sprężynki do pełna i odbieram spirytus. Metoda mało wydajna aczkolwiek po pół litra śliwowicy na głowę rano jedyne co czułem to nogi z waty a nie pękanie głowy xD

Jak zacznę nabierać większego doświadczenia to wtedy się będę mógł bardziej rzeczowo wypowiedzieć. Co do temperatury to lepiej za duża jak za mała - zawsze można przepuścić dwa razy aczkolwiek dla śliwek z delikatnym dosłodzeniem było to około 80-85 stopni.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 414
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: elofura » 2019-05-30, 13:12

terni pisze:
2019-05-30, 12:00
I nic nie znajdujesz. :(
Gdzie nie znajdujesz? W FAQ? No proszę wszystko tam jest.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
NeRWuS
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: NeRWuS » 2019-05-30, 15:13

@terni
Tam jest wszystko
Ale do perfekcji ludzie dochodzą LATAMI i nie jest jak w książce - że wszystko po kolei w rozdziałach.
Taki urok forum że w jednym temacie może być 100 postów z czego 2 będą skarbnicą wiedzy, a 98 laniem wody (np ja teraz nie pisze odnośnie tematu związanego z doborem aparatury tylko pouczam moralnie :) ) albo "odkrywaniem odkrytego".
Grunt to umieć szukać za pomocą wyszukiwarki (słowa kluczowe, możliwości szukania któregoś z wyrażeń czy nawet szukanie wpisując połowę słowa)
Jak ja sobie poradziłem i wielu innych to znaczy, że chyba każdy da radę. Tematy związane z nastawami owocowymi, temat gdzie ludzie opisują swoje procesy, czy tematy związane z budową aparatury gdzie ludzie piszą co poprawili, jak robili czy wszelakie inne nie zawsze wprost przydatne posty.

A co do tego, że nie każdy zawsze chce odpowiedzieć na jakieś pytanie - to jest jak z małym dzieckiem - pierwsze kilka pytań człowiek wytrzyma, a z czasem zacznie milczeć bo ile można to samo powtarzać?
I to nie jest arogancja "większych stażem" tylko coś na wzór zmęczenia psychicznego.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

wegemantm
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2019-06-05, 11:29

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: wegemantm » 2019-06-05, 18:54

Witam hobbystów. Pytanie do tych, którzy nie są jeszcze wycieńczeni psychicznie tłumaczeniem świeżakom ;) Wpadły mi w ręce rureczki 60.3 i szkoda żeby się zmarnowały. Waszym zdaniem co warto zmontować? Opinie zalety wady.

Oczywiście koszt minimalny :) dlatego próba stworzenia czegoś własnoręcznie. Chęć uzysku jak najczystszego 96.
Docelowo keg 50 L i grzałka 2x2000W, katalizator 30 cm miedź, kolumna ze sprężynkami 160 cm.
Jeśli chodzi o wypełnienie to oprócz sprężynek znajomy ma takie pierścienie szt.3 na różnych wysokościach tylko nie wiem jak to wykonać, czy to jest wycinane laserowo?
Załączniki
suvlcxg.jpg
drawing_03_elliprical_inline_EL-1.jpg
DSCF1960.JPG.jpg
drawing_10_single_reducer_SR.jpg
20190605_184653.jpg
pierścień.jpg
pierścień.jpg (39.28 KiB) Przejrzano 858 razy
Ostatnio zmieniony 2019-06-06, 11:31 przez wegemantm, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 211
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: Rosjan » 2019-06-06, 00:05

Wegemantm, nie wymawiaj słowa „psocenie” na tym forum.
Napisz coś więcej, co chcesz uzyskać, w czym się lubujesz i jaki jest Twój budżet na aparaturę
Pozdrówko

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1537
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: zbyszko » 2019-06-06, 01:12

Głupie pytanie= głupia odpowiedź :twisted:
Pozycja nr 3, półka Spiryta, do tego nie potrzebujesz nawet rzeczonej rurki :D
czytam nie pytam

wegemantm
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2019-06-05, 11:29

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: wegemantm » 2019-06-06, 11:28

zbyszko można linka.
Rosjan poprawiłem poprzedni post.

Podziękował
Ostatnio zmieniony 2019-06-06, 13:57 przez wegemantm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mlody
90%
90%
Posty: 930
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: mlody » 2019-06-06, 13:26

Zbyszka nie ma to ja Ci podrzucę.
Jest to chyba najmniej skomplikowana koncepcja kolumny LM
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... ia+kolumna
Jeśli ja bym miał robić teraz taką kolumnę to dołożył bym jeszcze obniżony odbiór boczny, bo ułatwia życie jak w zasadzie żaden inny bajer,oraz termometr na wysokości ok 1/3 wypełnienia od dołu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

wegemantm
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2019-06-05, 11:29

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: wegemantm » 2019-06-06, 14:00

Podziękował :jude
Termometr pod obniżonym odbiorem, na jego wysokości czy powyżej obniżonego odbioru? A na jakiej wysokości ten obniżony odbiór? I jakie jego wykonanie? Dennica czy grzybek? Tylko jak ten grzybek zrobić...
Załączniki
grzybek.jpg

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1537
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: zbyszko » 2019-06-06, 15:20

Nie ma młodego to ja Ci napisze :mrgreen:
Wrzuć sobie w szukajkę:
- kolumna Spiryta
- obniżony odbiór boczny OOB
tam doczytasz jak prosto zmontować kolumnę z OOB i że nie daje się tam termometru tylko jak pisał młody nad 10 półką.
I żeby była jasność, nie piszę tak z ironii ale widzę że kolega liznął temat, a tu trzeba wiedzy żeby chałupy nie roz......ło.
czytam nie pytam

wegemantm
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2019-06-05, 11:29

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: wegemantm » 2019-06-10, 10:26

Czy zastosowanie tych dwóch odbiorów w jednej kolumnie będzie dobrym posunięciem ???
Załączniki
sketch-1560155179569.jpg
sketch-1560155171979.jpg

Awatar użytkownika
mkal
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2019-05-23, 21:29
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Nowa aparatura - proszę o wskazówki

Post autor: mkal » 2019-06-18, 14:12

mkal pisze:
2019-05-29, 16:43
Pietro pisze:
2019-05-29, 16:18
W opisie jest 2 termometry a na zdjęciu są 3. Którą masz wersję? Bo ten niższy na zdjęciu jest właśnie w okolicy 10 półki.
Witam
Dopiero zamierzam to kupić ale zwrócę uwagę aby były 3 termometry tak jak na zdjęciu.
Dzięki za informację
Witam

Sprzęt już zakupiony. Przygotowuje się do pierwszego przepuszczenia. Mam 50 litrów zacieru ze śliwki i będę musiał przepuszczać na 2 razy po 25 litrów. Katalizator jest wypełniony sprężynkami miedzianymi w całości zaś cała kolumna zmywakami do samego połączenia z głowicą nie wiem czy to dobrze ze jest tak dużo zmywaków w niej.

Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Jak długo odbierać przedgon. Co jest oznaką że już go nie ma?
2. Jaki ustawić odbiór aby zachować smak śliwowicy?
3. Co to jest to zalewanie kolumny i jak tego unikać co robić jak nastąpi zalanie?
4. Jak długo będzie trwała cały cykl przy przepuszczaniu 25 litrów wsadu?
5. Jaki ustawić przepływ wody w chłodnicy ile l/min i czy trzeba go zwiększać pod koniec?
6. Po nagrzaniu na dwóch grzałkach 2000 W i 1400 W zostawić którą grzałkę mniejszą?
7. Kiedy wyłączyć odbiór?

Pytania może banalne ale chcę aby debiut wypadł dobrze :D


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: mirbek, zbynek i 6 gości