Destylat bieleje
Destylat bieleje
No i mam pierwszy destylat 94 wolt.Destylowałem z prędkością ok. 25 ml/min, przedgony i pogony osobno.Rura 1,5m ze zmywakami, refluks zewnętrzny, temp się ustaliła na 77,8 st.C, a jak ruszyła to uznałem że są to pogony. I teraz jest problem. Chcę rozcieńczyć produkt do ok. 50 wolt , a to mi mętnieje( woda przegotowana), biorę destylowaną i to samo, co mnie trochę zdziwiło. Chyba trzeba będzie spróbować z węglem aktywnym. Czy miał ktoś takie problemy? Nadmieniam że destylowałem wino z agrestu i ten destylat jest trochę koniakowaty i czuć że to z agrestu choć myślałem że po takiej rurze to wyjdzie bezzapachowy. Wódeczka w smaku dobra ale powinna trochę poleżeć ( przy grilu było trochę ciemnawo i nikt nie narzekał). To zmętnienie jest lekko opalizujące.
Przeczytaj http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=127 i wszystko jasne, a w zasadzie, jak na moją wiedzę, jest to sprawa do końca nie przewidywalna.
Re: Destylat bieleje
Witam wszystkich, jestem tu nowy ale trochę doświadczenia zdążyłem już łyknąć Na początku zapodałem sobie sprzęcik typ. małe hobby (kolba 3l, deflegmator z pierścieniami Rischinga (?)-pociete rurki i chłodnica spiralna. Destylowałem z owocowych win. Płyn krystaliczny, smak też O.K. Aż raz zrobiłem z truskawkowego zacieru. Dopóki nie rozcienczyłem było spoko, a potem właśnie ta opalizacja, nawet nie nazwałbym tego zmętnieniem. Rozcienczałem wodą źródlaną ze sklepu i nie gotowaną. Nic się nie wytrąciło tylko ta opalizacja. Może niektóre owoce mają więcej szczególnych aromatów i to dlatego. Podobnie dzieje się z grecką uzo i turecką rakii. Po dolaniu wody bieleje. Jak kapnie się wody mniej to tylko opalizuje. Hmm...ppp;;;schłodzona jest naprawdę znakomita, może nie należy się przejmować??Wódeczka w smaku dobra ale powinna trochę poleżeć ( przy grilu było trochę ciemnawo i nikt nie narzekał). To zmętnienie jest lekko opalizujące.
Admin was here
korekta: kowal
Przy okazji poruszania różnych tematów wielokrotnie spotkałem wypowiedzi (na tym forum, jak również na Czarnej Oliwce), że w tych miejscach (kontaktu z gorącymi parami alkoholu i na odbiorze) nie wolno oszczędzać i trzeba zakładać sprawdzone wężyki silikonowe - nie te najtańsze. Sam tak zrobiłem i wszystko jest OK.tadwoj pisze:I wszystko jasne.Przyczyną opalizującego bielenia destylatu po rozcieńczeniu wodą był po prostu wężyk spustowy z głowicy (PCV). ...............
pzdr
- Citizen Kane
- -#Admin
- Kontaktowanie:
Powiem więcej, należy maksymalnie ograniczyć stosowanie wężyków, a najlepiej całkowicie je wyeliminować. Tak mam w swojej aparaturze.a_priv pisze:że w tych miejscach (kontaktu z gorącymi parami alkoholu i na odbiorze) nie wolno oszczędzać i trzeba zakładać sprawdzone wężyki silikonowe - nie te najtańsze. Sam tak zrobiłem i wszystko jest OK
Ostatnio zmieniony 2006-09-27, 23:46 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chemik student
- 70%
He he... a jak się ma do tego wypełnienie kolumny skrawkami PET, albo, o zgrozo, cała kolumna z tego tworzywa? się pytam złośliwie...Chemik student pisze:Ja tam mam zaufanie jedynie do silikonu i teflonu i te też stosuje swobodnie ile potrzeba.
Jeśli chodzi o wszystko inne to już w kilku tematach ostrzegałem sprawdzać, nie oszczędzać
OK, już nie będę